Gelukkige maandag iedereen, :p
Ik heb een vraag ivm met mijn vijverontwerpprobeersel, ik heb hier een afdruk van mijn probeersel bijgevoegd. De vraag is of deze opstelling zou werken (vooral de opstelling van de biotec).
afsluitkranen zijn hier niet op te zien maar zijn er wel, alle afmetingen zijn in meter. Een skimmer heb ik hier nog niet ingestoken, geen idee hoe! Graag had ik dus jullie reacties/ervaringen gehad.
Mijn grootste bezorgdheid is of de biotec wel zal werken en daarmee bedoel ik dat de filter niet zal overlopen e.d. Van de biologische werking van de biotec ben ik zeer tevreden in mijn huidige vijver, ik ga mijn huidige bezetting van kois niet uitbreiden.
Alvast bedankt iedereen
Hallo,
dat lijkt me een ok ontwerp. Je kan nog een panty voorzien na de vortex, in de pompput.
Overlopen van een pompgevoerd systeem kan altijd als er iets in je filter sukkelt of deze wegens niet onderhouden toeslipt. Vaak zie je deze filters aan het hoogste deel van een waterval geplaatst worden 'met hun voeten in het water'. Ik bedoel hiermee dat ze eigenlijk in de waterloopfolie of polyester staan, zodat het water bij eventuele overstroming toch in de vijver blijft. ook de leiding kan mee in deze waterloop, zei het verborgen in de rand onder keien.
Dit weekend nog meldde iemand op www.koipagina.nl dat hij b's morgens even door het raam naar zijn koivijver van 15 kuub keek en enkele seconden later in paniek in zijn onderbroek in de tuin stond omdat er nog hooguit 25cm water in zat. Die dingen gebeuren dus wel echt...
Bij een gravity kan je louter de pomp opsmoren (vind ik minder erg).
In deze opstelling kan de vijver niet leeglopen want het niveau in het pompvat kan nooit hoger zijn dan in de vijver en het pompvat is volgens de tekening maar 35 cm diep.
Is er iets voorzien voor extra beluchting?
Klopt als een bus Henri.
Mijn antwoord was voor pompgevoerde systemen met pomp op de vijverbodem, dit is hier inderdaad niet het geval.
Hallo iedereen,
alvast bedankt voor de reacties,
Beluchting is voorzien, ik zou een luchtpomp van 4000l loslaten op het pompvat, zou dit volstaan of zou ik in de vijver zelf ook steentjes moeten hangen?, mijn huidige systeem werkt ook zo, hier hanger dan wel 3 stenen in de vijver en 2 in de filter.
En dan nog iets, wat denken jullie van het pompvat, is zo een 40cm diameter en diepte voldoende voor 2x 5500liter pompen in de getekende opstelling?
Graag had ik hierop ook nog enkele antwoorden.
Rocky Crick
Hoe groot wordt die vijver eigenlijk?
Ik vraag me af of een pompvat van 50 liter wel groot genoeg is voor die twee 5500 pompen, en zijn die pompen niet te veel voor een Biotec 10? Het is volgens mij allemaal net onder of net boven de limiet.
Het pompvat beluchten heeft geen zin. Belucht de vijver zoveel mogelijk en belucht de filter.
Groeten,
Hoi, ik sluit me aan bij Henri's antwoord. Men denkt vaak dat een hoger debiet beter is, maar vanuit filterstandpunt is het net omgekeerd: er is een maximaal doorstroomdebiet of een minimale tijd dat het water in je filter zit. 1100l/u door die oasefilter lijkt me veel te hoog.
Voor een standaard maximale visbezetting geldt een pomp-streefwaarde van ongeveer elke 4u het vijverwater door de filter pompen. 1100l/u heb je dus nodig voor een 40.000l vijver, dit echter met een filter die een pak groter is dan de oase.
De vijver word 1.8 m breed, over de capaciteit en de werking van mijn biotec heb ik niet het minste aan te merken. De werking is ronduitschitterend. en wat de de doorstroming per uur is, een de 2 pompen zullen rond de 10000 l pompen. wat nog de doen is voor de filter.
Zijn er anders nog constructiefouten?
Beste Rocky,
Volgens uw gegevens zal uw vijver een inhoud hebben van 12816 liter. Volgens de gegevens van de fabrikant kan een Biotec 10 kan dat in principe aan (op voorwaarde dat er niet te veel vissen leven in de vijver). Het water moet om de 3 tot 4 uur rondgepompt worden. In uw geval is dat om de 75 minuten, hetgeen geen kwaad kan met een aangepaste filter.
Een van de regels voor filtratie in aquacultuur zegt het volgende: voor een goede nitrificatie moet het waterdebiet in een trickle filter 100 tot 200 m3 water per dag per m3 filtermateriaal bedragen. Dat betekent 5 tot 10 m3 per uur per m3 filtermateriaal. Uw vijver is geen viskwekerij, een Biotec 10 is geen trickle filter en deze regel is dus niet van toepassing, maar het is wel een goede indicatie.
Een andere regel zegt dat het water in ongeveer 10 tot 15 minuten een klassieke filter moet doorstromen. Bij een debiet van 10000 liter per uur zou dat betekenen dat de filter een inhoud moet hebben van 2000 tot 2500 liter. Een Biotec 10 heeft dat niet.
Pas uw fiilter aan aan uw vijver (dat schijnt OK volgens OASE) en gebruik de juiste pomp voor uw filter. In uw geval zijn die twee pompen te zwaar voor de Biotec 10. Gebruik een pomp voor de filter en gebruik een pomp voor een waterval of iets dergelijks en dan is er geen discussie.
Een vijver van 12 m3 heeft een pomp nodig die 4000 liter per uur geeft (effectief) en een klassieke filter met een inhoud van 1000 liter. Er zijn minder klassieke filtermaterialen met zeer grote specifieke oppervlakte (zoals Lithaqua) die toelaten om de filter kleiner te maken omdat er meer bacteriën kunnnen groeien op het filtermedium.
Groeten,
Hallo
Ik vrees dat het filtersysteem op termijn te licht zal uitvallen als er grotere vissen en meer voer in de vijver zal komen.
Kan nooit geloven dat je met zo een filtertje een koivijver kunt draaiende houden bij het zien van mijn systeem (5 kamers voor 20 kuub) totaal bijna 2 kuub filter.
In het begin zal het wel lukken maar na een paar jaar zul je mijns inziens toch moeten gaan verbouwen.
Succes,
Yamato
Bedankt allemaal voor jullie reacties.
Henri, ik ga je raad opvolgen en me bij de aquamax 5500 houden om mijn filter te voeden.
Wat Danny Yamoto betreft, ik besef wel dat mijn filter niet echt geschikt is om koi's te houden. Maar omdat ik zelf nog studeer is het niet voor de handliggend dat ik zo maar even een andere filter ga kopen(voor koivijvers). Omdat ik voor de moment nog zeer goede resultaten heb met mijn biotec, vervang ik deze nog niet. wat wel voorzien is, is een grote filterkelder, om een eventuele aanschaf en installatie van een andere filter niet ingewikkeld te maken.
Bedankt allemaal !!!
PS nog iemand ideen hoe ik hier nog een skimmer in kan voorzien
ik was een nulletje kwijt in mijn antwoord (11000 ipv 1100) maar dat hadden jullie natuurlijk reeds door 🙂