hallo,
Misschien een stomme vraag maar hoe weet ik zeker dat het water niveau in mijn filters (5 kamers en twee vortexen van een verschillende hoogte) gelijk komen aan het water niveau in de vijver wie heeft hier ervaring mee ga over 4 weken beginnen met de bouw vijver wordt gemetseld filters heb ik al gekocht.
zie ook mijn situatie tekening.
thnx
Deze vraag is niet zo stom als je denkt hoor. Het is zelfs een heel boeiende vraag die ik graag wil toelichten want een gravity systeem zoals deze vraagt wel wat uitleg.
Het éénvoudigst en het nauwkeurigst doet u dit met een laser toestel of een andere niveaumeter. Jammer genoeg zult u dit niet hebben. Misschien kent u een bouwondernemer of tuinaalegger,... Deze mensen hebben in de meeste gevallen zo'n toestel. Zeker mensen die opritten, terassen en zo aanleggen maken gebruik van dergelijk toestel.
Een niveau kunt u ook overpassen door gebruik te maken van een rechte, lange balk die u met de waterpas gelijk legt.
U bepaald eerst tot waar u het vijverwater wilt laten komen en meet vanaf hier het niveau.
Er zit wel een klein addertje onder het gras. Plaats een gravity filter nooit 100% gelijk met het waterniveau van de vijver !!!
Door de afstand vijver - filter, de weerstanden in de buizen en de gebruikte filtermaterialen zit er een zekere vertraging op het water dat van de vijver komt en uiteindelijk het filter weer verlaat.
Door de werking van de pomp kunt u dan tegenkomen dat deze niet over voldoende water beschikt en lucht meezuigt.
Als u het filter nu iets dieper plaats dan het vijverniveau zit u veiliger, ook als het water verdampt.
Mensen die al beschikken over een gravity filter moeten eens het volgende doen. Zet de pomp uit en laat de grote afsluitkraan openstaan. Wat gebeurd er? Het water zal stijgen in het filter. Als je de pomp weer aanzet zal het niveau weer dalen.
Met andere woorden in een gravity filtersysteem, dat werkt op principe van de comminicerende vaten, zal het waterniveau van de vijver met dat van het filter nooit gelijk zijn, althans als de pomp werkt.
Hier bestaan geen cijfers voor. U zult dat voor uw vijverconfiguratie moeten uittesten en proefdraaien. Maak daarom de bodem van de filterkelder nooit gelijk met de hoogte van het filter zodat u nog steeds het filter kunt doen zakken of laten stijgen . Het zal gaan over enkele centimeters hoor, afhankelijk van situatie tot situatie.
Hallo ,
U kan ook een waterpas niveau overzetten met een pasdarm,dit is een gewone doorschijnende plastiek waterdarm die je opvult met water en je laat beide kanten open.
U moet wel met twee personen zijn het water zal altijd gelijke hoogte hebben aan beide uiteinden van de pasdarm.
En zo kan je met behulp van paaltjes of dergelijke een volledig vijver waterpas uitzetten.
Of u skimmer op deze manier goed gaat werken dat betwijfel ik,op u tekening zie ik dat je geen extra pomp gebruikt om de skimmers te laten werken.
Ik denk dat de aanzuiging niet groot genoeg zal zijn om een goede oppervlakte waterreiniging te verkrijgen.
Vraag misschien op deze site wat informatie over deze skimmer opstelling of dit werkt.
Op mijn vijver is de skimmer op een afzonderlijke pomp aangesloten die zelfs krachtiger is dan mijn filterpomp.
Hopend dat u hier iets aan heeft.
Groeten Marc
Heel erg bedank voor deze zeer verhelderende uitleg ben ik ff blij dat ik het gevraagd heb, had anders geheid de mist ingegaan.
Wel ik heb nog 4 weken te gaan met plannen en tekenen en zoals ik nu ervaar met de steun die ik hier krijg ga ik het ( avontuur) graag aan.
thnx
In verband met die pasdarm, die gebruik ik ook altijd.
Wel oppassen dat er geen luchtbellen in de darm zijn anders is de pas niet juist.
Als je de slang vult, het water even laten doorlopen.
Graag wil ik even inpikken op de goede werking van de skimmers.
Deze werking zal inderdaad nihil zijn met de huidige opstelling.
Eén van de reden is dat de skimmer(s) in de winter moeten stilgelegd worden. Als u dezelfde pomp gebruikt die ook het filter moet voeden hebt u een probleem want het filter moet constant werken (ook in de winter).
Philip voorzag zijn skimmer van een afsluitkraan om de skimmers stil te leggen. Goed idee maar er is nog een groter probleem...
Het buizenstelsel. Het is prachtig dat je per bodemdrain een vortex voorziet. Op die manier werken de bodemdrains onafhankelijk van elkaar wat altijd beter is.
Het grootste probleem is dat er per bodemdrain ook een skimmer voorzien wordt. Door verschil in lengte van de buis tussen skimmer en bodemdrain maar ook diameter, bochtenwerk enz zult u een verschil krijgen in weerstand. In de ene buis zal het water minder weerstand ondervinden dan in de andere waardoor de werking bij één van de twee nihil zal zijn. In dit geval de skimmer.
De oplossing:
Op het schema zie ik ook dat de retour van het filter naar de vijver zich boven waterniveau bevindt. Misschien wilt u een watervalletje maken, wat klaterend water bekomen. U doet dit beter niet Phlip. Maak de retour van het filter onder waterniveau (30-40 cm onder waterniveau). Waarom? In de winter moet uw filter ook draaien. Een retour boven waterniveau zal uw water teveel afkoelen. Onder waterniveau op voldoende diepte zit u beneden vriesniveau.
Voorzie de skimmer van een aparte pomp. Aangezien de skimmer toch stilgelegd moet worden tijdens de winter kunt u de retour van skimmer naar vijver wel boven waterniveau realiseren. Probleem opgelost.
Ik zie dat u twee skimmers zou willen voorzien. Wellicht komt bij u het idee op van de twee skimmers aan te sluiten op dezelfde pomp. U zou dus met twee pompen werken (één voor filter en één voor de beide skimmers). In principe zou u dan een perfecte symmetrie moet hebben tussen buis voor skimmer 1 en skimmer 2. U zou de pomp dan perfect tussen beide skimmers moeten plaatsen. Opnieuw, verschil in weerstand tussen de buizen van skimmer 1 en skimmer 2 (lengte, bochtenwerk,…) Doet u dit niet dan zal één van beide skimmer beter werken en de werking van de andere tenietdoen.