Wie heeft er ervaring met dakenfolie? Ik heb namelijk vijverfolie gekocht maar volgensmij hebben ze mij dakenfolie verkocht. Want binnen 1 dag na het plaatsen van mijn koi's en goudvissen waren alle koi's dood. Binnen enkele dagen volgden ook de goudvissen dus het is absoluut geen koiziekte. Zijn hier ook op getest. Na een 2e sessie koi's sterven weer 4 vissen. Ik heb er nog een paar maar ook deze vissen leven denk ik niet meer lang.
Wil ik dit professioneel uit laten zoeken dan gaat dit aardig wat centjes kosten ± € 1200,-.
Groetjes Roland
Dat kut voor je. Gecondoleerd.Het zou idd aan de folie kunnen liggen maar ik zou niet weten hoe je daarachter komt.
Geef eerst eens wat details over de vijver
Inhoud, wanneer aangelegd, diepte, visbezetting, waterwaarden, enz..
Met de informatie die u geeft kun je weinig aanvangen.
Hoelang na het vullen , heb je de vissen in de vijver gedaan ? Is er een filter ? en hoe groot is ze ?
Er wordt namelijk veel de fout gemaakt van de vissen te veel en vooral te snel in de vijver te willen . In die eerste maand is er nog geen biologisch evenwicht en zijn de bacterieën nog niet aktief in het filter , die de giftige stoffen van de vissen zelf , afbreken .
Als de vissen inderdaad kort na het vullen te water gelaten zijn , zijn ze mogelijks gestorven aan een ammoniak- of nitrietvergiftiging .
zekerheid is er helaas niet , zoals Jef aanhaalt hebben we te weinig informatie .
Aan sommige dakfolies worden een kleine hoeveelheid zware metalen toegevoegd om algengroei te voorkomen maar of dat dit de oorzaak van de vissterfte is?
Jef Smeyers wrote: Geef eerst eens wat details over de vijver
Inhoud, wanneer aangelegd, diepte, visbezetting, waterwaarden, enz..
Met de informatie die u geeft kun je weinig aanvangen.
Onze oude vijver bestond reeds 5 jaar waarin we 7 koi's hadden en ± 35 goudvissen. Nooit geen problemen gehad. Nadat een aantal vissen toch wel erg groot werden, besloten om de vijver te vergroten.
De afmeting is 5 x 2 x 1.13. Er zit een bodemput in en ik heb een 3 kamerfilter met vortex. Na het vullen van de vijver is het water behandeld met Perfect start en bacteriecultuur van Perfect Pond. Volgens diverse specialisten moet het na 2 dagen mogelijk zijn om je vissen er terug in te zetten. Zelfs in puur leidingwater moet het geen probleem zijn althans niet zo abrupt als wij hebben meegemaakt. Ik heb sávonds mijn vissen in de vijver teruggeplaatst en de volgende morgen was de eerste koi al dood. De rest volgde binnen een paar uur. Ik heb het water laten testen bij Kyotokoifarm in Overloon en was perfect. Een uitstrijkje van een koi wees uit dat er niets aan de hand was. Voor ons moest het aan de folie liggen. De folie heeft ook een rare bijsmaak en het lijkt erop dat er brandwerende stoffen in zitten. Maar goed dit zijn we aan het uitzoeken. Na de 1e keer dat onze koi's waren gestorven zijn we toch vol goede moed weer begonnen aan nieuwe vissen. Vijver opnieuw gespoeld, gevuld en behandeld. Na een aantal dagen weer nieuwe vissen geplaatst. Binnen 2 dagen stierven weer 4 koi's.
Ook goudvissen overleven het niet. Dus een koiziekte is gegarandeerd uitgesloten. Ra, ra hoe kan dit. Nog nooit eerder meegemaakt en ik hoop dit ook nooit meer mee te hoeven te maken.
Groetjes Roland
Als ik het zo lees van die rare bijsmaak en brandwerende produkten kun je inderdaad al richting folie beginnen wijzen . Bij mijn weten is folie reuk en smaakloos .
Doch wil ik wel effe terzijde vermelden dat het vullen zelf van een vijver van groot belang is . Nooit de waterslang gewoon in de vijver leggen tijdens het vullen , maar op de rand en het water liefst laten vernevelen . Daardoor lost het Chloor op die aan het water toegevoegd werd . Als je dit niet doet heeft bacteriën toevoegen geen enkele zin . Chloor is bacteriedodend .
Het schijnt dat in Nederland geen/minder chloor wordt gebruikt in leidingwater en dat deze rol is overgenomen door zuivering met ozon. PVC bevat echter wel chloor, dus bij gebruik van PVC, na het vullen de vijver een week laten staan. De chloor lost dan op in het water, waarna het de lucht in verdwijnt.
Nitriet vergiftiging lijkt me uitgesloten, leidingwater bevat daar niet zoveel van, en na één dag koi zit dat er niet in.
Leegpompen en nieuwe folie erin. Vervelend maar noodzakelijk.
Hoe kwam je op het idee het folie even te proeven... zware metalen zijn voor ons ook niet zo goed...
water liefst laten vernevelen
Al eens om de 2 dagen 10% van 32000 Liter laten vernevelen?
Ik zweer je op mijn communiezieltje, dat duurt een eindje...
Ik doe het nu al 3 jaar gewoon de vijver in en nog geen problemen gehad.
Met deze stelling in het achterhoofd Nic, moet je je drinkwaterglaasje ook een uurtje laten staan alvorens uit te drinken.Of niet soms...
Ik denk ook niet dat we de oorzaak moeten zoeken in het chloor... Het is slecht, maar kan hier niet zulke acute gevolgen hebben. Goudvissen blijven ook wonder boven wonder "in leven" in een vissenkom met elke week vers leidingwater...
De gedachte dat het in het folie zit, is misschien helemaal nog niet gek... Zeker als het vreemd smaakt (hm... :rolleyes: )
Brandwerende stoffen, ftalaten (weekmakers), en wat Webmaster zegt misschien wel zware metalen...(dat dat tegenwoordig mag met milieuwetgeving...)
Als de hoeveelheid zware metalen zo groot is dat er geen algen op willen groeien, voorspelt dat niet veel goeds. Algen zijn taaie rakkers hoor.
Gr, Dennis.
Midorigoi wrote: Al eens om de 2 dagen 10% van 32000 Liter laten vernevelen?
Ik zweer je op mijn communiezieltje, dat duurt een eindje...
Ik zei dan ook LIEFST . 😮 Gewoon het water vanop een hoogte laten lopen is meer dan genoeg , maar door het te vernevelen breng je ook meer zuurstof in het water , wat in deze warme tijden zeker niet overbodig is .
Chloor op zich is niet in die mate aanwezig in het water dat het schadelijk is voor mens en dier , maar helaas wel voor de bacteriën . Ik zei dit geheel terzijde omdat bacteriën toevoegen in dit geval geen zin heeft vermits ze onmiddelijk gedood worden . In jou geval zijn de bacteriën al lang in het filter en tegen dat het chloor in je filter komt is ze allang verdund en opgelost .
Waterverversen is een andere discussie : ikzelf vind dat je , mits een goed filter EN een goedwerkend plantenfilter , geen water hoeft te verversen . Water verversen wordt meestal gedaan omdat een koivijver geen planten bezit en dus met een overschot aan nitraten komt te staan . Bij een gewone siervijver met planten of een koivijver met extra plantenfilter worden deze nitraten opgenomen door de planten en is een waterwissel niet nodig op voorwaarde dat je waterwaardes goed zijn . Maar dat is mijn persoonlijke mening daarover :rolleyes:
Waterwissels voer je automatisch uit als je de drains spoelt.
Met dank voor bijhorend artikel , alweer wat bijgeleerd ...
Waterwissels voer je inderdaad automatisch uit wanneer je de drains spoelt , maar spreek je dan nog van een wissel ? of van bijvullen ?
Met het bijvullen ben ik volledig akkoord . Maar toch blijf ik erbij dat je mits een goedwerkend filter En een plantenfilter dit niet zo vaak hoeft te doen . Ik zou overigens jou waterfaktuur niet willen betalen ook als je dat zo de hele zomer doet .
Hoe dan ook , daarmee helpen we Roland geen meter mee vooruit
Ik denk dat Roland zijn problemen hier al zijn aangehaald. De folie. Is ie van goede kwaliteit dan heeft hij net zoals bij andere handelaren een certificaat met garantievermelding meegekregen zoals ze dat bij Firestone rubberfolie doen.
Om nog even terug te komen op de wissels. Bij het spoelen van de drains doe ik persoonlijk mijn waterwissels omdat ze niet rechtstreeks op de riool aangesloten zijn.
Een ander doet het anders.
Maar toch blijf ik erbij dat je mits een goedwerkend filter En een plantenfilter dit niet zo vaak hoeft te doen . Ik zou overigens jou waterfaktuur niet willen betalen ook als je dat zo de hele zomer doet .
We wachten eens af, tot je vijver een jaartje of drie draait en je visbestand op zijn top staat.
Verbeter mij als ik het mis heb, maar je vijver draait pas een jaarje of zo?
Wat de waterrekening betreft, dat wist ik alvorens ik aan een koivijver begon.
Het is telker jaar de prijs van een mooie koi.
Over het al dan niet wisselen van veel of weinig water kan er uiteraard uuuuuuuuuuuuuuren doorgepraat worden . Er zijn al 1001 theoriën verschenen daarover , waar overal wel waarheid inzit . Er zijn ook vijvers die jaren draaien zonder filter en die doen het ook uitstekend . Persoonlijk heb ik ze nog niet gezien maar ze schijnen echt wel te bestaan . Elkeen moet maar uitmaken wat hij verkiest , iedere vijver is anders en je kiest ook zelf hoever je wil gaan daarin .
Wil je het zuiverste water geven dat je maar kunt vinden , dan zet je gewoon de kraan 24/24 open en pomp je alles vanuit je filter het riool in . zuiver water gegarandeerd :rolleyes:
Ik zal je zeker verbeteren wat mijn vijver betreft . Het is zelfs veel minder dan een jaartje , dus over een jaar of drie zullen we inderdaad dit gesprek nog eens moeten hervatten 😀 en bekijken hoe ik er dan tegenover sta .
Maar in de afgelopen jaren dat ik al met de hobby bezig ben en 4 vijvers later ben ik nog steeds zeer tevreden met de resultaten die ik tot nog toe haal met mijn kroost . Geen noemenswaardige problemen en m'n koi zwemmen nog steeds dolgelukkig rond zonder me blauw te betalen aan water . Maaaar , inderdaad mijn visbestand staat nog niet op punt en dan kunnen we beginnen over overbevolking of niet en zo blijven natuurlijk bezig . 😉
Besluit : elk moet zijn vijver maar beheren naar eigen vermogen en als een goede huisvader 😮
Roland,
Als je de foli in een vis-vijverwinkel hebt gekocht en het blijkt dat de oorzaak toch daar ligt zou ik zeker verdere stappen ondernemen. Immers een handelaar is verplicht om zijn client met de nodige "vakkennis" bij te staan en is indien hij dit niet naar behoren doet aansprakelijk te stellen voor de geleden schade.
Nog een andere mogelijke oorzaak van vissterfte is een te groot teperatuurverschil. In welke omstandigheden had je de vissen zitten voor het overzetten? Kraantjeswater is momenteel ongeveer 8°C-10°c koud of warm zoals je zelf wil, het water in een buitenvijver draait nu toch ergens tussen de 20°c en 24°c. Zelfs goudvissen die al een hele tijd in een buitenvijver verblijven zullen met zulkdanig groot temperatuurverschil niet lang "vlot en gelukkig" blijven zwemmen. Ik vermoed dat het algauw een 10tal dagen zal duren alvorens het water op natuurlijke wijze zal zijn opgewarmd. Bij koi kan je al problemen krijgen vanaf een 3 graden verschil, vooral van warm naar koud is zeker niet aan te raden.
Om zowel de chloor weg te krijgen als ook de temperatuur op te trekken is sterk beluchten een goede oplossing.
Groeten Bouleke
Ik zou inderdaad toch ook naar de betreffende leverancier gaan om te achterhalen wat voor folie dit is geweest ? Verder lijkt na 2 dagen de vissen hierin plaatsen wel erg snel, zeker bij het opbouwen van een bacteriecultuur in het filter (mogelijk dat je het oude filter hebt overgezet?).
Tevens ben ik benieuwd wat de watertemperatuur is geweest van de nieuwe vijver en de quarantainevijver. Ik kan me voorstellen dat als de temperatuurshock te groot is geweest de uitval mogelijk een reden is geweest (?)
Wat ik niet snap is het volgende: als het aan het folie lag, hadden dezelfde gifstoffen die een eind aan de vissen hebben gemaakt, toch ook in het getestte - en goed bevonden - water moeten zitten?
En ik heb tussendoor een vraagje over het bijvullen c.q. verversen van het water. Mijn vijver wordt eigenlijk alleen bijgevuld, en wel door de regenbuien, die - ik woon redelijk aan de Hollandsche kust - frequent genoeg zijn om in ieder geval qua hoeveelheid de verdamping te compenseren.
Alles in mijn vijver leeft al jaren vrolijk door, kan ik daaruit concluderen dat bijvullen in dit geval voldoende is, en dat het uitpompen van 'verzadigd vijverwater' niet nodig is, juist vanwege het ontbreken van allerlei stofjes in het regenwater (wat uiteindelijk ook 'verdampingswater' is).
Het vijverwater is getest bij een koihandelaar, deze kan enkel nitriet, nitraat, Ph,Kh, zuurstof en nog wat meer van die essentiële dingen testen. Had Roland zijn water bij de apoteek laten testen of in een labo, had hij heus wel andere resultaten gezien...
Wat je bijvullen betreft, bijvullen is geen waterverversen. Men spreekt van waterverversen vanaf een 10% watertoevoeging.Doe de test met een glas water en een procentje melk of zo... Niks te zien. Doe 10% melk en het water kleurt troebel.
Best doet men de test met zout en een zoutmeter. Vele liters water moeten ververst worden vooraleer de zoutmeter een dalende lijn aangaat.
Ververs je niet, mij goed, ieder zijn meug, zoals Mic aangaf. Maar een auto die je om de 5000 km van verse olie voorziet, gaat ook langer en soepelder rijden dan eentje die niet wordt gesmeerd?
Wat ik daarmee wil aanhalen?... Koi en planten zullen betere groeiprestaties en kleurenpracht vertonen met de extra mineralen die in leidingswater aanwezig zijn.(en niet in regenwater).Deze mineralen worden terug opgesoupeerd door koi,planten en bacterien in het filtermedia en zo gaat de cirkel verder.
Het is gewoon een feit, iedereen die het met de hobby begaan is, zou dat moeten weten. Op ieder forum is er spake van (Nishikigoi-online, koimag, enz...) dus zal het zijn nut wel al bewezen hebben.
Nu ben ik niet iemand die in het water springt omdat een ander erinspringt, maar met wat zoekwerk op het net, kom je veel weetjes tegen over waterverversing en het nut ervan, maar niks te vinden over het niet hoeven waterverversen.
Kijk naar alle aquarianen (aquariumhouders), die spreken van wekelijks halve aquariums verversen ondanks planten eiwitafschuimers,koolfilters en weet ik veel.
Wij koihouders kunnen veel van deze mensen overnemen,omdat de hobby hetzelfde is maar dan op miniatuurschaal bij hen en met nog meer fragielere visjes.
Wat de hoeveelheid mineralen bij regenwater is, zoals jij "ververst", dat moet je zelf kunnen meten. Meet eens je GH. De totale hoeveelheid opgeloste mineralen (magnesium en calcium).Deze zal (hier althans) een pak lager zijn dan je regenwater.
Ik sluit me aan bij Midorigoi... Ik heb al eerder een heel stuk geschreven over opstapeling van stoffen die zich voordoet bij enkel "bijvullen"...
Bij verversen is dit er niet...
Moet hier toch ook gezegd worden dat er in regenwater heel wat schadelijke stoffen zitten (uitlaatgassen, CFK's, enz) en dat de pH er wel erg laag van zit.
Een échte test van water houdt in dat er op vele tientallen waarden wordt getest. Dan weet je werkelijk alles. Kan echter alleen bij gespecialiseerde bedrijven en laboratoria gebeuren.
Gr, Dennis.
Het is gewoon een feit, iedereen die het met de hobby begaan is, zou dat moeten weten. Op ieder forum is er spake van (Nishikigoi-online, koimag, enz...) dus zal het zijn nut wel al bewezen hebben.
Nu ben ik niet iemand die in het water springt omdat een ander erinspringt, maar met wat zoekwerk op het net, kom je veel weetjes tegen over waterverversing en het nut ervan, maar niks te vinden over het niet hoeven waterverversen. (...) zoals jij "ververst",
Beste Midorigoy,
Ik stel reacties op mijn vragen zeer op prijs, maar te toonzetting van jouw reactie kon ik minder waarderen.
Ik vroeg alleen wat opheldering m.b.t. een technisch punt. Ik heb niet beweerd - zoals de reactie suggereert - dat ik bijvullen zie als verversen. Noch wilde ik eerdere stellingen tegenspreken of aanvallen. Als het antwoord op mijn vraag 'nee' is, dan is dat fijn, maar bovenstaande reactie in de richting van 'Nee, stomme muts snap je het nu echt niet of ben je gewoon koppig', vind ik iets minder.
Sinds de laatste grote regenbuien is mijn vijver weer veel helderder. Daarvoor begon hij wat troebel te raken. Dat laatste doordat - denk ik - mijn waterlelie te groot werd en teveel licht tegenhield. Die heb ik dus ook maar wat teruggesnoeid. Uit jouw reactie maak ik op dat ik al vier jaar veel geluk heb met mijn gezonde vijver, maar dat de gesel Gods niet veel langer uit zal blijven en dat mijn gebrek aan verversing snel zijn rotte vruchten af zal werpen. Is er een exorcist in de zaal? 😉
De miscommunicatie zit hem misschien in de mate van specialisatie (en samenhangend fanatisme). Ik heb geen koivijver. Groeiprestaties en kleurenpracht zijn voor mij minder relavant. Voor mij is van belang dat plantjes, goudvissen, salamanders en kikkers het goed doen (er happy uit zien, niet ziek zijn, zich voortplanten) en dat het water helder is.
Als ik de header van dit forum zie, gaat het over 'vijvers en koi' niet over 'koivijvers'. Tot nu toe voelde ik mij hier erg welkom met mijn kleine vijvertje, maar jouw reactie heeft dat gevoel toch een beetje vertroebelt. (Helpt hier een moerasfilter? 😉 )
Dus, kunnen we de strijdbijl begraven onder een dikke laag substraat, of is in dit geval vijveraarde beter? 😀
Over waterververssen of niet zijn er inderdaad zeer sterk uieenlopende meningen. Ikzelf ben voorstander van wel water te verversen. Inderdaad kost dit op jaarbasis wel "iets" maar als je dit afzet tov bv de kost van voeding, of een leuke koi dan valt dit volgens mij sterk mee.
Nu waterwissels was niet het onderwerp van dit draadje maar wel de mogelijke reden van plotse vissterfte bij Wally.
Wally heb je ondertussen nog enige reactie op de aangehaalde mogelijkheden? En is weet je al iets meer over de samenstelling van de vijverfolie? Heb je ook bv een idee van het temperatuur verschil dat er was tussen de opvangbak en het vijverwater?
Gr Bouleke
Sorry Kip als ik je op je tenen getrapt heb. Mijn ongezouten mening geven is een van mijn specialiteiten.Had je het over een natuur of plantenvijver, dan had ik mijn bek toe gehouden. Daar heb ik nagenoeg geen bal verstand van...maar vermeld dat dan in je postings. Je vraag is oprecht en zonder bu....itt door mij beantwoord geweest. Bevalt dit antwoord je niet ... mij een zorg...
Wat heb je liever? Doe maar Kip goed bezig... En na een paar jaar Kip in problemen...Midorigoi heeft gezegd dat ik goed bezig was.
Een stomme muts, ...daar ken ik je niet goed en lang genoeg voor om daarom te oordelen.
Doe verder zoals ge bezig zijt,ieder op zijn manier en elk naar zijn buget.
Velen doen zoals de handelaren het aangeven, doe dit, doe dat en vooral doe dit niet....Waarom? Liever een pot mineralen verkopen dan de mensen een gezonde vijver aan te raden.
Nogmaals mijn excuus voor het vorige antwoord en dit erbij...
En de oorzaak van sterfte is :confused:
Marc-
Als het dakfolie is is er inderdaad grote kans dat de vissen hierdoor vergiftigd zijn!
Wat de waterwissels betreft zullen we in de yoekomst toch andere oplossingen moeten zoeken. Als de prijs en taks van stadswater aan hetzelfde tempo blijven stijgen wordt de klassiek waterwissel onmogelijk. Ik ben dan ook van plan naar de toekomst toe de waterwissels met water uit mijn natuurlijke vijver uit te voeren.
nee het licht niet an de water temperatuur maar wel degelijk aan de folie want als ik een vis in een kom doe en er een stukje folie bij doe dan overleeft hij het niet
het is een dakfolie wat ze me verkocht hebben want de leters frj staan er in en die staan voor brand vertragend en dat hoeft een vijver toch niet te zijn
Wally,
worden er nu (naar mijn mening terecht) stappen ondernomen?
Gr, Dennis.
Een woordje gaan spreken met de leverancier?
Ik zou ook op zijn minst gaan aanklopen bij de leverancier. Tenminste als deze zich uitgeeft voor "vijverspecialist" en als jij om vijverfoli hebt gevraagd. Zoals ik reeds eerder heb aangehaald, op voorwaarde van voorgaande punten, is hij verantwoordelijk en dient hij met de nodige vakkennis te handelen.
De vraag is wel of het de moeite loont om de discussie nog verder te voeren met deze handelaar, het is allicht meer aangewezen om u tot een betrouwbaarder leverancier te wenden. 😡
Gr Bouleke
De leverancier zal op zijn minst op de hoogte gesteld moeten worden van de stand van zaken, om te voorkomen dat er nog meer vijverliefhebbers worden gedupeerd in de toekomst. Toch?
Dennis.
dat heb ik gedaan maar meneer wil niet mee werken zet zijn kont tegen de krip in
Ben je lid van de Consumentenbond ofzo? Als dat soort clubs aanbellen wil een leverancier nog wel eens bakzeil halen...