The Pond Library

Vraag en Antwoord




Nieuwe vijver maken

5 Berichten
2 Gebruikers
0 Reactions
6,521 Bekeken
biem
 biem
(@biem)
Lid
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Hallo
Even kort wat mijn bedoeling is:
Heb een stuk grond achter mijn huis erbij kunnen kopen , waarin ik een vijver van 10x5 mtr wil gaan bouwen.
Ik wil een mooie strakke vijver,dus ga ik deze helemaal op metselen, met een natuurstenen afwerking. Het wordt geen koi vijver, dus er moeteh genoeg waterplanten in kunnen.
Dit is mijn plan:
Vijver wordt helemaal opgemetseld uit kalkzandsteenblokken, de muren worden ongeveer 1 mtr hoog, als de bak gemetseld is , wil ik deze gedeeltelijk weer gaan vullen met spuitzand om zo de benodigde terrassen aan te kunnen leggen, daarna de folie erin.
Ik wil geen pomp ed gaan gebruiken, heb nl nu een vijver liggen van een 15m3 welke het perfect doet zonder pomp ed.
Nu heb ik 2 vragen om mee te beginnen;
-Het metselen, kalkzandsteen of metselblokken?
-Omdat het een nieuwe vijver wordt heb ik nog alle mogelijkheden, daarom zit ik toch te denken aan een helofytenfilter, zeg maar 1 kant van de vijver, dus een filter van 10 x 1 mtr gevuld met lava met daarop planten, onderin een dranagebuis , met een pomp welke het weer terugpompt, is zoiets aan te raden, of helemaal geen pomp en filter?


   
Citeren
Webmaster
(@webmaster)
Lid Admin
Deelgenomen: 26 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Metselblokken in beton zijn het beste. Een veel gebruikt formaat is 14x19x29cm.

Een helofytenfilter is zeker een goed plan. Je hebt dan twee vliegen in één klap. Je hebt een filter en je hebt een mooie strakke waterplantenborder. Vind ik altijd beter dan te werken met die afzonderlijke plantmandjes die niet zo natuurlijk zijn. In een helofytenfilter kunnen de planten ook beter groeien.

Ik ben wel voorstander van een pomp. Zo kun je vijverwater in je helofytenfilter pompen of omgekeerd. Een zware pomp hoeft dat zeker niet te zijn. Een helofytenfilter is immers een traag filtersysteem. Als de inhoud van je vijver om de 3-4u doorheen het filter gaat zit je goed.

ls je je vijver strak wilt hebben dan zou ik het gewoon houden bij een watergedeelte en een helofytenfilter en niet al te veel werken met verschillende terrassen. Als je meer info wilt over moerasfilters dan moet je beslist eens bij filters kijken: filters/ of bij zwemvijvers waar altijd gebruik gemaakt wordt van helofyten filters.


   
BeantwoordenCiteren
biem
 biem
(@biem)
Lid
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Vijver is inmiddels voor een groot gedeelte uitgegraven

Andere vraag: ik heb de vijver uitgegraven tot op het vaste, moet ik nu eerst een betonplaat storten, of kan ik gelijk beginnen te metselen?


   
BeantwoordenCiteren
Webmaster
(@webmaster)
Lid Admin
Deelgenomen: 26 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Eerst een betonplaat storten en daarop de muren metselen.


   
BeantwoordenCiteren
biem
 biem
(@biem)
Lid
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Okay dan ga ik eerst een betonplaat storten, voor de pomp ga ik dan wel eens kijken naar iets van een 12000 ltr/hr.
Denk dat ik voor het helofytenfilter nog een muurtje in de vijver metsel, zeg maar als afscheiding, iets lager als de waterhoogte, dus 4 mtr breed wordt dan de vijver en het filter 1 mtr breed en 10 mtr lang, mooi begroeit met allerlei planten
Denk dat ik dan een aparte pompput ga metselen


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.