The Pond Library

Vraag en Antwoord

Nieuw ontwerp vijve...
 




Nieuw ontwerp vijver

5 Berichten
2 Gebruikers
0 Reactions
3,587 Bekeken
Arjan_M
(@arjan_m)
Lid
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Beste Allemaal,

Ik ben nu al een aantal weken bezig met de ontwerpfase van mijn vijver en het plan begint nu langzaam serieus op papier te staan. Dus ik had zo iets laat ik het eens hier op het forum knallen en jullie er op laten schieten!

Tekeningen zijn niet op schaal!!!

Verwacht visbestand (allemaal klein beginnen):
- 2 goudwindes
- 2 blauwwindes
- 1 zonnebaars
- 3 Shubunkin
- 3 koi's (twijfel ivm met planten en andere vissen, lees positieve reacties op het internet maar ja wie zegt dat het waar is)

Naast het plantfilter wil ik in de vijver op de verschillende terrassen planten gaan neer zetten

De vijver wordt totaal 7.7 m3 en zoals je kan zien wordt hij doormiddel van een planten filter en biologische filter helder gehouden (dit hoop ik)

Het borstelfilter en biologischefilter (meer kamer) komen in de garage te staan daarom kunnen deze niet ingraven worden maar wel verhoogd. Mijn vraag hier bij is is het mogelijk om de uitloop van het filter iets onder water terug te laten komen?
5 a 10 cm onder het wateroppervlakte?

schieten maar!!

groet,

Arjan

Omdat het niet meer echt duidelijk is hier legenda:
s1=skimmer
p1= pomp
bruinen = terrassen
rood = vuilwater
blauw = gefilterd water
Oranje= zuurstof
crème =substraat

Bijgevoegde bestanden


   
Citeren
Arjan_M
(@arjan_m)
Lid
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Duidelijkere plaatjes!!

groet,

Arjan

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiteren
Hokie
(@hokie)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 646
 

Hoi Arjan,

tekeningen zijn iets verwarrend. Volgens mij kun je beter een verhaal erbij doen. Wat is bv de totale diepte van je vijver (dacht 1 meter), waarom het filter zover weg, volgens mij heb je ruimte genoeg. Dit kost je alleen maar vermogen om het water van je vijver naar het filter te verpompen. Je hebt zo een heleboel weerstand en dus verlies.
Wat zijn je plannen in de winter? Filter laten lopen, of niet? Dit om je bestrating. in de winter wil het nog wel eens gebeuren dat leidingen bevriezen, waardoor je dus in de problemen komt. In de zomer kun je bv door lekkage natte plekken krijgen waardoor je bestrating gaat verzakken.
Worden de hoeken van je vijver echt 90 graden? Indien je stroming in je vijver wilt hebben, maak je zo een paar moeilijke hoeken, je skimmer zit in een dode hoek.
Waar waait de wind het meest vandaan? De wind kan het opervlaktevuil misschien naar je skimmer toe waaien, maar als je geen stroming hebt, wordt het moeilijk.
Moet de skimmer ook veel bladeren verwerken? Zo ja, gaat dit allemaal terecht komen in het pf??
Misschien veel vragen, maar daar vroeg je toch om?

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
Arjan_M
(@arjan_m)
Lid
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Beste Hokie, (en natuurlijk iedereen die dit onderwerp ook leest)

Ja klopt kom maar op met de vragen! De vijver komt in een nieuwbouw tuin dus er staat lekker helemaal nog niks! Wat betreft de diepte klopt het dat hij 1 meter diep en komen 3 terrassen in te liggen. Een op 70 cm 50 en 20 a 25 cm. De vijver komt in het ontwerp nu met een T-vorm.

De filters staan op ongeveer 2 meter van de vijver af in de garage beschermd tegen vorst en kou! De leidingen er van af en naar toe worden geïsoleerd ondergronds en worden of pvc of gewapende vijverslang! Dit omdat ik tijdens de winter wil door draaien met mijn borstel en biologisch filter en de skimmer met platen filter stil zet!

De hoek in de vijver hoopte ik op te lossen doormiddel van de skimmer in die hoek te plaatsen! Hier door krijg je stroming richting die hoek! En de uitloop van het biologisch filter in het midden te doen waar door de uitstekende hoek gevoed wordt met vers water! In het rechter uit einde loopt zuurstof rijk water terug uit het platen filter doormiddel van beekje! Aan de linker kant wordt water weg gepompt dus daar wordt water uit de rest van de vijver naar toe gezogen...... (of zit ik mis met deze theorie)

De skimmer heb ik gekozen voor een model met mandje en japanse mat er in zodat niet al het vuil in de planten filter terecht komt!

Volgens mij heb ik zo weer een stukje van je vragen beantwoord ik ben nieuwsgierig naar je reactie...

groet,

Arjan


   
BeantwoordenCiteren
Hokie
(@hokie)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 646
 

Moi,

duidelijk. 1 meter diepte is voor een koi eigenlijk te weinig. Indien het nieuwbouw is en je toch nog niet begonnen bent, zou ik de vijver 1.5m diep maken.
Je pomp zuigt water aan en zorgt idd ook voor stroming, maar de beste stroming komt door je uitlaat.
Leidingen zoveel mogelijk van PVC maken ipv gewapende vijverslang. Heb hier reeds meerdere mensen gehoord dat het toch gaat lekken of barsten, en dan zit je met de problemen.
De skimmer trekt idd water aan, maar is alleen oppervlakte water, dus op 1 meter diepte zal hier bijna niets van te merken zijn.
Zorg wel voor een pomp die genoeg capaciteit heeft, want je moet omhoog vanuit je vijver en vervolgens nog een keer omhoog naar je filter.
Vind het jammer dat het geen gravity opstelling wordt met bodemdrain.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.