The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Bouw van 2 vijvers

 

(@vvvfotografie)
New Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Hoi allen,

Een vriend van me en ik zijn begonnen met de bouw van 2 vijvers. Eentje bij mij thuis en eentje bij hem thuis. Mijn vijver wordt de kleinste van de 2. Hiermee hebben we al een start gemaakt. Mijn vijver wordt een rechthoekige strakke vijver met de afmetingen: 3 meter lang bij 65 centimeter breed en 80 cm diep. Tevens heb ik een niveauverschil gemaakt van maar 55 cm diep. Dat is ongeveer een kwart van de vijver aan de 'achterkant'.

De vijver van mijn vriend word 5 meter lang en 1.50 breed en een meter diep. over een week of 2 wordt hiervoor het gat gegraven dan gaan we beginnen met het opbouwen van die vijver. Als we daar net zo ver zijn als mijn vijver dan gaan we samen verder aan onze vijvers. Dit zodat spullen als stenen en vijverranden en dergelijke samen besteld kan worden. Zo kunnen we kosten delen.

De start aan mijn vijver is al gemaakt. Hier zal ik jullie op de hoogte houden van de vorderingen.

Hier gaat de vijver komen. De vijver is niet groot maar mijn plaats ook niet. Dus in verhouding is hij best flink ;).

zo ga ik hem dus opbouwen. Ik maak gebruik van geimpregneerde tuin palen van 1 meter lang. Deze komen dan 80cm in de grond. Zo blijft er boven g]de grond nog 20 cm over om een vijverrand te maken van 25cm hoog. De palen worden bekleed door geimprigneerde tuinplanken.

Helaas gingen de palen er niet uit zichzelf in. Maar gelukkig had ik een 'flinke hamer' gekocht ;).

overzichtshot van alle palen die in de grond zitten.

Dit is het idee met de tuinplanken.

en ze zitten er tegenaan.

En dan kan er gegraven worden. Gelijk de ruimte tussen muur en vijverbak opvullen met zand wat ik eruit graaf.

En dan zijn we een kleine 2 kub zand verder.

en dan mag het rubber er al weer in.

En dan plotseling hebben we de eerste vijver bewoner al in de vijver liggen :P.

En dan staat hij half vol met water.

Hier stopt het voorlopig even. Volgende foto's zullen de foto's worden van de vijver van mijn bouw maatje. Neem me de kwaliteit van de foto's niet kwalijk want mijn 'echte' camera was even niet voorhanden. Maar ik beloof jullie zoieso mooie foto's van het geheel als het af is ;).

Tevens zal het een en ander jullie wat amateuristisch doen ogen. Dat kan ik wel snappen maar het is mijn eerste vijver en denk dat ik het ok aanpak. Maar mochten jullie dingen zien die ECHT NIET KUNNEN schroom dan niet om het mij te zeggen. Dan kan ik er alleen maar van leren.

Meer foto's kun je vinden op mijn website (in opbouw). Het adres is: Http://www.VvVfotografie.nl

Groeten
Andre (ik) en Kevin (bouw maatje)

Bijgevoegde bestanden


   
Citeren
(@proosje)
Reputable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 228
 

Hoi,

Is het de bedoeling om een vijver met of zonder waterplanten en hoe en waar ga je je filtersysteem plaatsen ? Waarschijnlijk een upflow ? Welke bewoners wil je ?

Afhankelijk van wat je wil, er is overal lektuur te vinden, zelfs in de bib.
Geef ons nog wat gegevens en er zal zeker goie raad volgen.

Grtzs Patrick.


   
BeantwoordenCiteren
(@vvvfotografie)
New Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Hoi hoi,

Eigenlijk wil ik het allemaal een beetje strak houden. Her en der een lelie erin en wat planten de boven het water uitgroeien (sprieten). Niet te veel pland dus zoals je ziet. Denk trouwens ook wat zuurstof planten (waterpest) op de bodem voor het zuurstof.

Aan vijverbewoners zal het een gemengde vijver worden. Wat Shubunkin (of hoe je het schrijft), wat windes, wat andere leuk gekleurde visjes. Ik wil vooral gaan voor 'kleurenpracht' in de vijver. En een Steur zal er ook inkomen.

Als fitersysteem zit ik sterk te denken aan een BIOsmart (6000) setje van Oase. Wat overcapaciteit in het filter maar dat kan geen kwaad zover ik al gelezen heb. Deze zal dan tussen de vijver en mijn huis komen. Heel misschien wat ingegraven. Het filterhuis zal uiteindelijk 'verstopt' worden achter een muurtje van hetzelfde materiaal als de vijverrand zegmaar.

Verder moet ik bekennen dat ik de muur die langs de vijver staat, erg lelijk vind. Weg halen is geen optie omdat dit een muur is van de buurman, een muurtje ervoor metselen was ook geen optie want dan was ik 10cm van mijn vijver kwijd. Wat ik er nu mee denk te gaan doen is hetvolgende:
Aan de kant van de muur komt geen vijverrand zoals bij de rest van vijver. Hier ga ik een smalle bloembak bouwen net zo lang als de vijver zelf. Deze zal ik dan vervolgens net zo afwerken als de vijver. Zo kan ik daar nog een bloemetje zetten en valt de lelijke muur niet op. Die muur zal ik nog met hout gaan bekleden denk ik zodat daartegenaan eventueel een klimplant kan groeien.

Kan haast niet wachten om verder af te gaan werken maar zal me maar aan de belofte houden die ik Kevin (mijn maatje) gedaan heb om eerst bij hem een end op weg te komen ;).

In de tussentijd kan ik mezelf goed informeren :D.


   
BeantwoordenCiteren
(@eriq2010)
New Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 1
 

Een steur in deze bak kan je beter niet doen.
Ten eerste wordt een steur groot en zal hij niet genoeg ruimte hebben.
Ten tweede kan een steur niet achteruit zwemmen en zal hij verstikken in de waterplanten.

niet doen dus!


   
BeantwoordenCiteren
(@padde)
Reputable Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 310
 

Hallo,

Een steur zou ik inderdaad niet in deze bak doen, een steur moet eigenlijk minimaal 10x zijn eigen lichaamslengte kunnen zwemmen. dit is dus in een vijver van 3m. onhaalbaar, tenzij je er een exemplaar in doet van 20 á 30cm. maar deze moeten dag en nacht elke 3 uur gevoederd worden. Ook zijn de omstandigheden in je vijver verre van optimaal, als je planten hebt dan is een steur meteen al ongeschikt, aangezien deze (zoals eriq2010 al zei) zich vast zullen zwemmen in de planten en daarna zullen stikken.

Ik hoop dat je er wat aan hebt!

grtz.


   
BeantwoordenCiteren
(@meernkoi)
Active Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 14
 

en wat betreft je plantenbak je zou er ook een planten filter kunnen bouwen met hoogte verschil zodat je een soort waterval krijgt die dan ook zuurstof voor je water geeft meschien een idee
m.v.g meernkoi


   
BeantwoordenCiteren
(@berts)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 211
 

Geen steur...ook niet eentje van 20 a 30 cm, deze word namelijk ook snel groter.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.