The Pond Library

Vraag en Antwoord

opnieuw inrichten b...
 




opnieuw inrichten bestaande (lege) vijver

3 Berichten
2 Gebruikers
0 Reactions
2,781 Bekeken
jan d
(@jan-d)
Lid
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Hallo allemaal,

ik heb pas een nieuw huis gekocht waarbij een vijver zat, ik wil die vijver weer gaan gebruiken en wou eens advies vragen op dit forum. ik heb nog nooit iets met vijvers gedaan, dus kan wel wat input gebruiken van mensen met ervaring...

het gaat om een vijver (ovaal) van 6 bij 5 meter, 1 meter diep. inhoud is denk ik ongeveer 25 m3. deze vijver is bestaand, maar alles is er verder uit (filter, pomp, vissen enz) dus het enige wat er nog in zit is het folie en het water.

nu wou ik me er alvast wat in verdiepen en het e.e.a. aanschaffen zodat ik aankomend zomer / najaar alles aan kan pakken.

omdat ik er nog geen ervaring mee heb wou ik beginnen met normale vissen (goudvissen e.d.) en dan misschien later wat meer. ik heb naast de vijver een gemetseld geisoleerd tuinhuis staan, daar wou ik de filer in zetten (ivm winter zodat deze gewoon kan blijven funcitoneren). de afstand tussen de vijver en het tuinhuis is ongeveer 2 meter. verder wou ik over de lengte van de vijver een stroompje naast de vijver maken met planten e.d. erin, en een klein pompje wat het water rondpompt.

hopelijk is het een beetje duidelijk wat ik van plan ben, maar hebben jullie advies wat ik het beste voor pomp, filter enz kan gebruiken? wat voor capaciteit pomp (het is dus niet bedoeld voor koi's) en wat voor filter? kan ik dat af met een normale filter of moet ik er echt zo'n 3 kamer filter voor hebben?

misschien zijn er nog dingen waar ik niet aan gedacht heb (hoogst waarschijnlijk wel 🙂 ) dus laat maar horen!

alvast bedankt! groeten jan


   
Citeren
Webmaster
(@webmaster)
Lid Admin
Deelgenomen: 26 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Zou je soms eens geen foto kunnen maken?
Je tuinhuis lijkt me perfect.
Je zou een moeraszone kunnen maken zoals jezelf aan aangaf. Heeft je vijver verschillende hoogtezones of is het gewoon één diepe put van 1meter? Je vijver is eigenlijk al breed genoeg om hierin je moeraszone te maken alleen moet het technisch kunnen natuurlijk.

Een filter is zeker toch aan te bevelen, eventueel samen met een moeraszone. Perfecte combinatie voor een siervijver.

Je zou dan een vijverpomp in de vijver kunnen plaatsen die je water naar een filter in het tuinhuis pompt en het water wat terug uit het filter stroomt zou je dan een moeraszone kunnen insturen.

Met een normale filter bedoel je wellicht zo'n klein filtertje in een ton?

Ik zou toch de voorkeur geven voor zo'n 3 kamerfilter. Waarom?
Dit is een systeem met compartimenten.
In het eerste zit je mechanische filtratie (borstels). Er zijn ook modellen met een rond vat ( vortex) die ik persoonlijk beter vind. In de andere compartimenten zitten dan filtermaterialen waarop bacteriën groeien (biologische compartimenten).

Zulke 3 kamer filters hebben het grote voordeel dat je heel makkelijk kunt spoelen door gewoon eens een paar kraantjes op te zetten. Je mechanische compartiment zul je wat intenser moet spoelen maar in vergelijking met zo'n filtertje bestaande uit 1 tonnetje is het onderhoud van een 3kamer filter een plezier.

Zeker ook moest je beslissen om een uv lamp te plaatsen is een 3kamer filter zo goed als een must.

Nu kun je je afvragen waarom nog een filter als je al een moeraszone hebt?
Wel met zo'n 3 kamer filter verlaag je (buiten de vijver) de organische belasting door het mechanische compartiment met borstels. Deze belasting moet alvast niet door het moeras opgevangen worden. Anders komt je organisch afval terecht in je moeras. Nu blijft het in je filter achter en kun je het wegspoelen. Verder ondersteunen de biologische kamers van je 3 kamer filter je moeraszone.

Zeker als je een uv lamp zou willen plaatsen is de organische belasting wat groter.

Als je vijver 25 kuub is zou een pomp van om en bij de 8000 liter per uur goed zijn. Da’s dan ongeveer om de 3 uur dat je gehele vijverinhoud het filter en moeras doorgaat. Rekening houdend dat je uiteraard wat verlies hebt door afstanden en hoogtes die je moet overbruggen.

Let wel op bij de keuze van je vijverpomp. Er bestaan tegenwoordig ontzettend energiezuinige pompen maar die hebben het nadeel dat ze sterk hun debiet verliezen als ze het water bvb 1 meter moeten naar boven sturen. Jij zal ongeveer 2 meter hoogte moeten overbruggen. Vijver 1 meter diep + filter van ongeveer 1 meter dat boven de grond staat.

Je kunt uiteraard voor deze energiezuinige pompen kiezen maar dan moet je wellicht wel een zwaarder type kopen om toch nog ongeveer je vijverinhoud om de 3 à 4 uur rond te sturen.

Ik hoop dat mijn uitleg je wat kan helpen.
Bijkomende vragen zijn altijd welkom.


   
BeantwoordenCiteren
jan d
(@jan-d)
Lid
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

ha bedankt voor je reactie, hierbij een aantal foto's:

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.