The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Lek in watervalletje

 

(@bmaster)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 63
Topic starter  

In de zomer hebben wij een vijvertje aangelegd met bijbehorend watervalletje (zie foto). Toen hadden we nog geen elektriciteit in de tuin, dus de waterval heeft nooit gewerkt. Nu hebben we die elektriciteit eindelijk in orde gekregen. Nu het begint te vriezen zou ik graag die waterval laten lopen om een beetje extra zuurstof in het water te krijgen (en om onze katten af te schrikken van over het te dunne ijs te lopen). Nu blijkt dat na een 2u30 minuten lopen, het waterpeil ongeveer een centimeter gezakt is. Redelijk wat verlies dus. Hoe begin ik nu best dat lek te zoeken? De waterval is opgebouwd uit stenen/keien, met daaronder bakstenen als ondergrond. Daartussen zit folie zodat er normaal geen water weg zou mogen kunnen. Ik zie langs de buitenkant geen water weglopen, dus moet het ergens onderin zitten. Als ik stenen weg zou nemen om daaronder te kijken, dan verandert de waterloop en geeft dat een verkeerd beeld van de situatie. Heeft iemand suggesties om hieraan te beginnen? Op het fototje zie je hoe het er nu uitziet...

Alvast bedankt!
Tom.

Bijgevoegde bestanden


   
Citeren
(@pietje)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1160
 

als je zeker bent dat het lek onderaan de constructie zit zit er niets anders op dan daar het lek te gaan dichten
of je zou natuurlijk ook gewoon de waterval terug kunnen afzetten, dit is trouwens niet zo goed nu de waterval opzetten je koelt het water nog eens extra nodeloos af. Als je je zuurstof in je water wil houden leg dan een paar zuurstofballen in he water dat is tevens goed om je wateropp ijsvrij te houden.


   
BeantwoordenCiteren
(@bmaster)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 63
Topic starter  

Ik zou ze inderdaad kunnen afzetten, maar OOIT moet ik dat lek er toch eens uithalen, dus blijft mijn vraag... 🙂


   
BeantwoordenCiteren
(@pietje)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1160
 

BMaster wrote: Ik zou ze inderdaad kunnen afzetten, maar OOIT moet ik dat lek er toch eens uithalen, dus blijft mijn vraag... 🙂

als je zeker bent dat er een lek zit in de waterval moet je deze uitpluizen op een lek. De enige manier is door te kijken waar het zit, er bestaan geen andere manieren


   
BeantwoordenCiteren
 bdg
(@bdg)
Trusted Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 44
 

wat ik zou doen is,in een vijvercentra een voorgevormde waterval kopen en daar je keien op leggen,dit is volgens mij DE beste en de goedkoopste oplossing


   
BeantwoordenCiteren
(@bouleke)
Trusted Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 75
 

Tom,

Hoe heb je de verbinding gemaakt tussen waterval en vijver? Heb je de folie op een of andere manier aan elkaar gekleeft of liggen ze los over elkaar. Hier zou je in het laatste geval water kunnen verliezen door de capitulaire werking. Het water kan dan als het ware over de vijverrand gezogen worden.

Verder heb ik de indruk dat je aan de zijkant van de waterval wel erg weinig opstaande kant hebt voorzien. Mogelijk loopt een gedeelte van het water toch gewoon verloren door dat het niet voldoende tegengehouden word door de folie.

Gr Bouleke


   
BeantwoordenCiteren
(@etienne)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 363
 

Toch eerst eens goed kijken of er geen water wegloopt buiten de folie. Als de helling van de stenen onvoldoende is kan het best dat een deel van het vijverwater zo verdwijnt en dat er onderaan helemaal geen lek is!


   
BeantwoordenCiteren
(@erik1978)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 158
 

Ik moet me aansluiten bij BDG. Jouw waterval is behoorlijk klein, dus 1 trede van een voorgevormde waterval zal al volstaan. Dan ben je meteen van de ellende af.

Als ik naar je foto kijk, lijkt het wel of het water terug loopt naar links achter. Is daar ook voorzien van folie? Of kan hij daar buiten de folie om weglopen?

Tevens de uitmonding controleren. Als de waterval uit een los stuk folie bestaat, kan hij vanaf de laatste trede terug achter de folie lopen, en daar verdwijnen.

Suc6 met het zoeken!


   
BeantwoordenCiteren
(@bmaster)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 63
Topic starter  

Oei, ik was deze post redelijk uit het oog verloren. Bedankt voor alle reacties. Ondertussen wordt het een beetje beter weer, dus begin ik terug aan die waterval te denken 🙂

Bouleke: onder de gehele waterval ligt een groot stuk folie, dat niet gelijmd is aan de folie van de vijver zelf. Maar als die theorie over die capitulaire werking klopt, dan zou er ook water moeten verdwijnen als de waterval niet aanstaat, niet? De waterval-folie loopt tot in de vijver... En aan de zijkanten zijn er inderdaad niet echt veel stenen, maar: onder de kiezeltjes links op de foto ligt ook folie, dus langs daar kan het water niet weg, en aan de rechterkant ligt de folie tot naast de stenen (je ziet hem bijna zitten merk ik: tussen de stenen en het zand). Tenzij die capitulaire werking hier ook ergens zijn ding doet natuurlijk...

Etienne: de helling is inderdaad niet erg groot, maar zoals hierboven beschreven zit er achter de stenen folie die tot in de vijver loopt, dus normaal gezien kan hier geen water weg.

Een voorgevormde waterval wou ik vermijden omdat die er zo kunstmatig uitzien (als je een betaalbaar exemplaar neemt). Goedkoper zou ik het zeker niet noemen.

Ik ga proberen in het weekend de achterkant eens open te gooien. Ik had dat al vol zand gegooid, zodat het geheel een beetje afgewerkt is. Misschien dat ik langs daar iets meer zie. Ik hou jullie op de hoogte.


   
BeantwoordenCiteren
(@erik1978)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 158
 

BMaster wrote:
Bouleke: onder de gehele waterval ligt een groot stuk folie, dat niet gelijmd is aan de folie van de vijver zelf. Maar als die theorie over die capitulaire werking klopt, dan zou er ook water moeten verdwijnen als de waterval niet aanstaat, niet?

dat klopt, maar dan maar een klein beetje, want op een gegeven moment moet het water te hoog "klimmen".

Ikzelf heb namelijk hetzelfde probleem met mijn vijver. Deze is hoekig van vorm, en in de plooien van de hoeken heb ik hetzelfde fenomeen. Als de vijver echt tot hij net niet overloopt gevuld is, dan zal hij door de cappilaire werking 2cm leeglopen. Ik merk het ook wanner het flink regent. De vijver zou dan eigelijk moeten overlopen, maar door die hoeken is de vijver redelijk snel na de bui weer ruim 2cm tot onder de rand gezakt, en dat blijft dan stabiel.

Het zou dus best kunnen dat terwijl je waterval aan staat, het water terug klimt, en als hij een poos uitstaat, het weer stopt.


   
BeantwoordenCiteren
(@bmaster)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 63
Topic starter  

Hmm, ik moet toegeven, tot aan de rand gevuld is de vijver nooit lang, dus hebben we misschien hetzelfde probleem. Maar dat wordt zo goed als onmogelijk om op te sporen, omdat dat onder de waterval gebeurt in mijn geval. Boeltje afbreken en opnieuw beginnen... ? Daar zie ik ook niet echt naar uit hoor..


   
BeantwoordenCiteren
(@bmaster)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 63
Topic starter  

Heb het spel eens afgebroken vanmiddag. De grote steen (onderste trap) lag inderdaad nogal slecht; een groot deel van het water liep naar achter in plaats van erover. Dat, in combinatie met een stuk folie dat nogal ongelukkig geplaatst bleek onder een andere kei, zorgde voor een verlies. De grote onderste steen ligt nu wat meer gekanteld richting vijver, en de folie zou ook beter moeten liggen. Ik heb het geheel een 2-tal uur laten lopen en ik denk niet dat er veel water verdwenen is (maar dat is moeilijk te zeggen op 2 uurtjes tijd, tenzij er natuurlijk vele liters zouden verdwijnen). Ik ga in het weekend het boeltje wat langer laten draaien, en dan zien we wel verder. Alvast bedankt iedereen! Als nu de planten wat willen beginnen groeien, dan ben ik helemaal gelukkig 🙂


   
BeantwoordenCiteren
(@bmaster)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 63
Topic starter  

Gisteren de stenen terug wat "opgestapeld". Resultaat is nog niet wat ik gehoopt had, maar in elk geval is de lek echt weg nu. De pomp draait al sinds zaterdagmorgen, en het water is nog niet gezakt. Voor de geinteresseerden heb ik een foto'tje bijgevoegd.

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.