The Pond Library

Vraag en Antwoord

Wanneer in aktie sc...
 




Wanneer in aktie schieten???

14 Berichten
6 Gebruikers
0 Reactions
6,383 Bekeken
turboke
(@turboke)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 64
Topic starter  

Hoi iedereen.Ik zit hier met een pas aangelegde vijver (3 weken oud,15 kub.).De pomp stuurt het water al door de filter,op aanraden van en kennis,om bij vriestemperaturen de boel niet om zeep te helpen,en het water te laten rijpen zoals ie zegt.Nu is de vraag,vanaf wanneer kan ik in actie schieten om alles in orde te brengen,Ik bedoel,nu is er enkel substraat op de bodem,en voor de rest niks.Ik kan wel aan grote zuurstofplanten geraken bij een nonkel,maar weet niet wanneer,en hoe deze te planten,best in mandjes,zo ja,grote of kleintjes?Ook kwestie van vissen ben ik er nog niet uit.Het eerste jaar zou ik nog niks uitzetten,omdat ik eerst de planten in aktie wil krijgen.Koi's vindt ik wel mooie vissen,maar het werk en onderhoud van deze dieren schrikt me af.Nu heb ik al gehoord van sarrasa's,zijn deze "eenvoudiger" in de vijver,kwestie van onderhoud en zo?Ik weet het,ik overval jullie weer met een massa vragen,maar liever zo,dan er weer 1 te vergeten,en een mens is nooit te oud om te leren,niet waar?? :rolleyes:


   
Citeren
Pietje
(@pietje)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 1160
 

als het water 15 graden is kan je bacterien toevoegen en zodoende een biologisch evenwicht tot stand laten komen
dan voor de zuurstofplanten, het hangt er vanaf welke het zijn: sommigen staan beter in mandjes andere niet
en sarasa's hebben idd minder strenge eisen dan koi en zijn ook boeiend mooie vissen


   
BeantwoordenCiteren
turboke
(@turboke)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 64
Topic starter  

Ok,pietje,alvast bedankt voor het antwoord,dat is al een begin!!


   
BeantwoordenCiteren
mic
 mic
(@mic)
Lid
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 186
 

Ik denk dat je water maar weinig gaat rijpen als er geen vissen inzitten .
Bacterien willen eten en dit is afkomstig van de vissen ...
Het is wel af te raden nu vissen over te zetten . Beter wachten tot er warmere stabiele temperaturen zijn .


   
BeantwoordenCiteren
turboke
(@turboke)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 64
Topic starter  

Wel mic,mijn collega bedoelde met "rijpen" dat de chloor en andere schadelijke stoffen uit het water zouden verdwijnen door nu al te filteren en door de beweging van het water...Heeft ie nu ongelijk,dan zet ik liever de pomp af natuurlijk,daarom kom ik hier een beetje raad vragen. 😉


   
BeantwoordenCiteren
Pietje
(@pietje)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 1160
 

turboke wrote: Wel mic,mijn collega bedoelde met "rijpen" dat de chloor en andere schadelijke stoffen uit het water zouden verdwijnen door nu al te filteren en door de beweging van het water...Heeft ie nu ongelijk,dan zet ik liever de pomp af natuurlijk,daarom kom ik hier een beetje raad vragen. 😉

ja die heeft ongelijk door het water te laten staan verdwijnen die stoffen er ook wel uit, de filter laten draaien tijdens de winter heeft enkel zin wanneer deze al opgestart is tijdens de warmere periode van het jaar.
De bacterien zijn nu toch grotendeels dood bij deze koude temperaturen en er toevoegen heeft dus ook geen zin


   
BeantwoordenCiteren
mic
 mic
(@mic)
Lid
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 186
 

Ho Pietje , nu moet ik wel effe reageren . De bacterien zijn zeker niet 'dood' bij deze temperaturen . Ze zijn niet meer zo aktief is een beter woord . Net als de vissen zijn ze nu in rust , maar zeker niet dood !

Maar ... Turboke , om de schadelijke stoffen uit het water te halen zoals Chloor ed. heeft je collega wel een punt , al kun je dat met zuurstof toe te voegen middels een luchtpomp ook . Tegen het vervriezen heeft ie ook een punt , al vind ik dat niet echt een reden om je filter te laten draaien .


   
BeantwoordenCiteren
De Rie
(@de-rie)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 370
 

[QUOTE=mic]Ho Pietje , nu moet ik wel effe reageren . De bacterien zijn zeker niet 'dood' bij deze temperaturen . Ze zijn niet meer zo aktief is een beter woord . Net als de vissen zijn ze nu in rust , maar zeker niet dood !

QUOTE]

Volledig mee akkoord.
Moesten alle bacterien in het filter tijdens de winter afsterven zouden er in het voorjaar zich immense problemen voordoen met de waterkwaliteit.


   
BeantwoordenCiteren
Pietje
(@pietje)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 1160
 

Pietje wrote: De bacterien zijn nu toch grotendeels dood bij deze koude temperaturen en er toevoegen heeft dus ook geen zin

grotendeels, de winter is wel degelijke de natuurlijke afbreker van bacterien. Ze sterven uiteraard niet helemaal af.De vijverhandelaar die mijn vijver mede heeft aangelegd heeft me dit gezegd.

Ik geloof hem want ik merk dit nu aan mijn waterkwaliteit die iets verslechterd is.


   
BeantwoordenCiteren
turboke
(@turboke)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 64
Topic starter  

Tja,nu stel ik mezelf de vraag of ik de pomp moet aanlaten of niet?Want ik dacht dat je ,door de pomp aan te laten,constant het warme water naar boven pompte,en daardoor de onderse waterlaag afkoelde (ivm. vissen).Ok,ik heb nog geen vissen zitten,maar weet dit graag voor de toekomst.Ik had hier ook ergens gelezen dat men best een zuurstofsteen in het water legt (redelijk hoog),om zo toch zuurstof in het water te brengen,dan hoeft de pomp + filter toch niet te draaien,maar wanneer deze niet draait,sterven alle bacterién... :rolleyes:Euh,ik ben nog maar een newbie,maar heb ik geen beetje gelijk dan??


   
BeantwoordenCiteren
Pietje
(@pietje)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 1160
 

er zitten nog geen bacterien in je filter in dus kunnen ze moeilijk sterven (geen vissen = geen bacterien)
en dat van de onderste waterlaag afkoelen is niet van toepassing in vijvers er is genoeg info daaromtrent te vinden op dit forum

greetz


   
BeantwoordenCiteren
Bouleke
(@bouleke)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 75
 

Hoi Turboke,

Ieder doet het op zijn manier, 100 vijvers 100 manieren.

Wat belangrijk is om gepaste raad te geven zijn meer gegevens over uw vijver. Belangrijk bv de inhoud, het filtersysteem, wel of geen planten al dan niet in de vijver bij de vissen, heb je een UV lamp enz...

Ik vermoed dat jouw vijver met folie bekleed is en dat je geen bodemdrains hebt. Immers je geeft aan dat er substraat op de bodem ligt en dat zou dan wel eens problemen kunnen opleveren.

Blijkbaar wil je ook planten rechtstreeks in de vijver bij de vissen hebben. Dit kan uiteraard maar dan denk ik dat je best afziet van koi te houden. Koi's staan er om bekend dat ze namelijk graag gaan woelen tussen de wortels van de planten. Op deze manier gaan er veel planten verloren en heb je ook grote kans op troebel water. De koi's zullen constant de bodem omwoelen op zoek achter voedsel.

sarrasa's zijn eveneens zeer mooi vissen en zullen de vijverbeplanting veel beter waarderen en niet gaan verwoesten.

Als je opteert om nu uw systeem al te laten draaien heb je het voordeel dat je nog enkele weken de tijd hebt om alles rustig te controleren op lekken en eventuele constructie fouten die je dan nog kan herstellen alvorens de vissen worden uitgezet.

Het water laten ontchloren duurt echt niet zolang hoor. Als er enkele dagen wat beweging of een extra vorm van beluchting is zal de chloor snel verdwijnen.

Ik zou nog even wachten tot in het voorjaar ergens eind maart zelfs eind april alvorens planten uit te zetten. Het water heeft toch best al wat temperatuur (+/- 15°c) alvorens dit te doen. Gebruik behoorlijk veel zuurstof planten en vooral planten die boven op het water drijven. Deze gaan het oppervlak afschermen tegen te veel zonlicht. Als je de andere planten dan nog in grote plantmanden zet (zonder aarde!!!!) zal je de kans op groen water al voor een flink deel inperken. Schrik niet als je bij het begin toch een groene poel krijgt. De planten zullen eerst moeten aanslaan alvorens zij hun werk aan kunnen. Het werk van de planten is om zoveel mogelijk nitraat uit het water te halen. Dit doen ze door te groeien, dus moeten ze eerst een behoorlijk wortelgestel kunnen aanmaken. Via de wortels gaan de planten hun voedsel uit het water trekken.

Als je dan ergens eind mei zachtjes aan wat vis uitzet kan je tegen de zomer gaan genieten van een mooie waterpartij in de tuin.

In het begin ook zeker niet overdrijven met de vis bezetting. Het filter moet op dat moment nog gaan rijpen. Het kan meer dan een jaar aanlopen vooraleer het filter echt op volle kracht zal werken. Voor het opstarten van uw filter is het inderdaad aangeraden om wat baccies toe te voegen. Ook weer wachten tot het water warm genoeg is (12°c-15°c). En inderdaad ook het filter moet voeding hebben. Dus zolang er geen vis in de vijver zit hoef je ook geen baccies toe te voegen.

Volgens mij heeft het ook geen zin om in de winter de pomp hoger te leggen. Het water in onze (kleine) vijvers heeft immers geen verschillende teperatuurslagen. Het enige dat je op die manier bereikt is een laag met sterk vervuilt water onder in de vijver. Dit is dan nog net de plaats waar de vissen in de winter verblijven. Dus zeker niet doen. Wat je wel kan overwegen is om het pomp debiet in de winter te verlagen. Bv de helft van het geen je in de zomer hebt. Maar ook nu weer nooit de filter afsluiten want dan gaan de baccies wel dood.

Het belangrijkste is om geduld te hebben. Als je kan genoeg om de natuur zijn werk te laten doen. Dan zal je weinig problemen hebben met de nieuwe vijver.

Gr Bouleke


   
BeantwoordenCiteren
turboke
(@turboke)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 64
Topic starter  

Hey bouleke,bedankt voor u zeer vakkundig antwoord,hier kom ik al een heel eind mee!De gegevens van de vijver was ik nog vergeten mee te geven;ligging is half zon half schaduw,15 kub.,filter is een biotec 18,pomp is een biomax 15.000,en uv-lamp biotron 55 c.En er zitten inderdaad geen bodemdrains in,wat dus een nadeel zou kunnen zijn in het geval van koi's.Ik ken wel 3 personen die ook allen koi's houden,geen bodemdrains hebben en waar het water helder is en de vissen heel gezond,maar ik kijk voorlopig liever de kat uit de boom,en zal maar "beginnen" met sarrasa's te houden.U uitleg was dus hetgeen ik nodig had om te weten met wat,en wanneer aan te vangen!Nogmaals thx!!


   
BeantwoordenCiteren
chivas
(@chivas)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 35
 

Ben het over het meeste van Bouleke roerend eens.

Heb hier een vijver met kois en 1 steur, geen bodemdrains maar ook zeker geen substraat op de bodem. De vijver is toch 1.8m diep kraak heleder. Ik kan zo heel erg goed in de gate houden of er vuil licht. Ik heb een aquamax 10.000 in een verdieping in het midden van mijn vijver staan tevens een skimmer met een 7500 erop, beide richting een sieve, Bewegend bed, japmat en 4m2 plantenfilter. In de vijver zelf staat alleen een lelie. Dit gaat heel erg goed maar als ik het nog 1 keer zou doen komen er wel drains in. Ofwel het kan op 1001 manieren maar het kan altijd beter. Je moet voor jou gevoel de vis de beste plek geven 🙂 Zolang je alles goed in de gate houd komt het allemaal wel goed en niet gelijk paniekeren als je vijver toevallig toch eens groen word...


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.