Hallo,
Een vraagje over de voorbereidingen die op de flenzen van m'n bodemafvoeren en m'n skimmer dienen voorzien te worden ivm de aan te brengen polyester:
1) De flenzen van de bodemafvoeren kunnen ruw opgeschuurd worden, maar weet iemand uit welke materie deze zijn uitgevoerd ?
Het zijn zwarte standaard bodemafvoeren dia 110, en ik heb me laten vertellen dat bvb polyesterhars geen hechting heeft op polyethyleen, hetwelke ook zwart is, dacht ik.
Dient er extra hechtmateriaal en/of iets anders aangebracht te worden op de flenzen ?
2) de flens van de wandskimmer is van metaal, waar de tapgaten zijn ingeboord voor de afdekkap. Heeft polyester op metalen flenzene een hechting of moet ik ook iets extra voorzien ?
Dank voor de raadgevingen,
Lieven.
Je mag niet zomaar polyesterhars aanbrengen op bijvoorbeeld een bodemdrain. Juist omdat het twee verschillende materialen zijn. Met der tijd zou de polyesterhars kunnen loskomen en dus lekken tot gevolg. Volgens het artikel zou je de polyesterhars echt tussen bodemdrain en flens moeten aanbrengen. Idem voor skimmer. Aanbrengen in nog soepele toestand, wanneer de hars nog niet compleet is uitgehard.
Dit weekend ga ik naar een vijverbouwer en ik vraag het hem want hiervan wil ik ook wel even het fijne weten.
Hi Lieven,
Normaal Lieven moet je de bodemafvoeren grof schuren zodanig dat het polyester zich hieraan kan hechten en idem voor de wand van de skimmer.U polyestert de bodemafvoeren tot aan de binnenkant,de polyester maakt alles tot een stevig geheel en de topcoat maakt alles waterdicht.
Maar aan de skimmer Lieven zitten er toch geen metalen delen of heb ik dit verkeerd voor?
Mvg Johan
hallo johan,
je zal wel gelijk hebben, het frame en de behuizing voor de skimmermand is in ieder geval uit kunststof.
Ik kijk het voor alle zekerheid morgen nog eens na.
mvg,
lieven
Volgens een polyesterspecialist uit nederland waar ik mijn materiaal gehaald heb krijg je op termijn altijd! problemen met loskomen tss pvc en polyester. Bij de bodemdrain is toch een klemring bij hé?...eerst dacht ik dat dit om folie te bevestigen was...op aanraden van die nederlander heb ik nadat het polyester aangebracht was de klemring er nog eens extra opgeschroefd...volgens hem de enige manier om op termijn dicht te zijn!
Dank je unregistered voor de info,
ik ga idd de ring na het aanbrengen vd topcoat aanschroeven doorheen de polyesterlaag.
Het is misschien nuttig om daartussen nog eens extra een siliconelaag te leggen of zo iets ?
mvg,
lieven
oeps,
bij vorige reply vergeten inloggen !!
lieven
Even nagevraagd bij iemand die zijn vijver heeft laten polyesteren door mensen die zwembaden en koivijvers polyesteren.Bij zijn vijver werd de polyester en glasvezel er machinaal aangebracht,op de bodemafvoeren werd de eerste laag polyester en glasvezel aangebracht en dan onmiddelijk de afdichtingsring aangeschroeft,dus de afdichtingsring werd aangebracht terwijl het polyester nog niet helemaal droog was en dit om de afdichting te verzekeren en dit idem met de skimmer.Op de afdichtingsringen kwam dan de tweede laag polyester en dan de topcoat.Zonder deze afdichtingsring komt mettertijd de polyester waarschijnlijk los.Als dit dan zo moet gedaan worden waarom lekken dan de kamerfilters niet die ook gemaakt zijn uit polyester en waarvan de bodemafvoeren er gewoon zijn ingepolyestert.
Succes Lieven
Johan
thanks johan,
ik zal de ringen dus aanbrengen tussen de twee polyesterlagen in, als de onderste laag nog niet is uitgehard.
In ieder geval deel ik jullie allen na het weekend mijn ervaringen mede.
mvg,
Lieven
De aanhechting op PE is altijd een probleem. Voor het aanbrengen van zeefdrukinkten op PE-platen worden de platen eerst coronaal behandeld.Dit wil zeggen dat de oppervlaktestructuur van het materiaal gewijzigd wordt door hoogspanningsgolven. Dit kan primitiever ook door vlammen.(Het materiaal wordt behandeld met een open vlam(vb klein brandertje). De hechting zal in ieder geval effectiever zijn. Op onbehandeld PE houdt niks.
Het beste is zowel de PE te behandelen en achteraf de flens aan te brengen met drukschroeven en een dichtingskit zoals gebruikt wordt bij de moderne dakbedekkingen.