Hallo,
dit weekend zou ik (als het weer het toelaat tenminste), m'n vijver willen polyesteren. oppervlak ong.45 m².
Hoe dit wordt aangebracht e.d. heb ik al gelezen, maar graag had ik geweten of volgende werkindeling mogelijk is:
1) De grondlaag (meestal G4 maar bij mij polyesterhars op aanraden van de vijvershop) op dag 1.
2) dag 2: de twee lagen polyestermat+hars aanbrengen + schuurwerk verrichten.
3) dag 3: topcoat aanbrengen.
Volgens de vijvershop is deze werkwijze perfect mogelijk, maar volgens andere gegevens die ik bestudeerd heb zou bvb de polyestermatten min 1uur max 4uur na de grondlaag moeten aangebracht worden. Ik twijfel dus wat mogelijk is.
Graag had ik daaromtrent een antwoord of stanpunt verkregen van jullie specialisten zodat ik met een gerust geweten de werken kan aanvatten.
Bij voorbaat dank !!
lieven.
G4 zou normaal niet zo goed zijn als polyesterhars als eerste laag en dit in verband met het loskomen van de polyester later.
Volgens de informatie die ik heb vernomen zou de tijd tussen de eerste laag(polyesterhars) en de eerste laag met matten zeker één dag mogen zijn.Nu is het zo dat er enorm veel vijvers zijn waar de polyester loskomt of de topcoat begint af te schilferen,misschien is dit te wijten aan goedkope polyester of eventueel de onderlaag die niet goed is.
Naar mijn mening is het aanbrengen van polyster een vak apart.Mvg Johan
Ik heb ook de indruk dat de intervaltijden tussen de behandelingen verschillen in functie van de keuze van de hechtingslaag:
- Wanneer G4 wordt toegepast spreken ze altijd van min 1 max 4 uur tijd tsn grondlaag en 1e glasvezelmat.
- wanneer polyesterhars als hechting wordt gebruikt zou de intervaltijd dus merkelijk groter mogen zijn.
Ik tracht dit verder uit te spitten zodat ik daaromtrent duidelijkheid heb, en deel het mede wanneer ik resultaat heb.
Als er natuurlijk iemand van dit forumbestand is die het een en ander al heeft toegepast, en zo vriendelijk is om z'n ervaring en kennis terzake hier wil meegeven, dan trakteer ik hem op slag een "pater lieven" (wat een lekker bruin of blond streekbiertje is).
Nu ga ik de schapen gaan tellen, 😮 😮
mvg,
lieven
De polyester komt meestal los omdat men veel te snel na de beton werken begint. men moet min 21 dagen wachten zodat het salpeter uitgewerkt is dat in het cement zit. Tijdens het plaatsen ben ik er al meermaals op uit gekomen dat de mensen dit niet respecteren met achteraf de nodige gevolgen. Maar indien goed geplaatst mag de bak los staan van het beton dit kan geen kwaad.
Vriendelijke groeten Frans
Hoi Lieven,
Hier bij ons is ook alles gepolyesterd ( buitenvijver, filter, binnenvijver en hospitaaltank) wij zijn als volgt te werk gegaan.
Eerst en vooral dien je er voor te zorgen dat de vijver bodem en wand kurkdroog zijn. Is dit niet zo dan komt de polyester los.
- dag 1
de eerste dag hebben wij alles ingewreven met G4
- dag 2
s'anderendaags zijn wij begonnen met het plaatsen van 2 lagen matten van 450 gr/m2. Wij hebben de 2 lagen appart geplaatst. Hiermee bedoel ik; de eerste laag eerst volledig geplaatst met een overlapping van 10 cm. Wanner we klaar waren met de eerste laag , was deze uitgehard en kon onmiddelijk de tweede laag geplaatst worden. Met de tweede laag zijn wij begonnen in de helft van de eerste laag. Hierdoor is alles goed in elkaar gewerkt.
- derde dag
Als laatste werd de topcoat laag gezet. Maar alvorens hiermee te beginnen werd heel de vijver uitgeschuurd ontstoft en daarna ontvet met aceton. Zet de topcoat er dik genoeg op ; De truk is hem zo dik te zetten dat hij juist niet begint af te lopen.
Volgens de fabrikant van G4, moet de eerste laag polyester binnen de 1 a 4 uur na het aanbrengen van G4 gebeuren.
Men kan, om toch niet alles op een dag te moeten doen, de G4 laag gewoon instrijken met een dunne laag polyesterhars zonder glasvezelmat te gebruiken. Deze mag dan wel de volgende dag of zelfs later bezet worden.
info van voschemie.
De primer hoeft niet altijd G4 te noemen (dit is enkel een merk)heeft dubbele functie
1 Voor betere aanhechting van de polyester aan het basis materiaal
2 om de vocht die zich in het basis materiaal bevind te neutraliseren
Wanneer je dus een nacht wacht heb je die dure primer voor niets gezet want de hechting is nul en neutralisering van vocht ook omdat de nachten tegenwoordel heel koud zijn en bijgevolg veel vocht bij hebben.
Vriendelijke groeten Frans