The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
aanzuigleidingen

 

 mic
(@mic)
Estimable Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 186
Topic starter  

Hallo vijveraars ,

Ik ben begonnen met de aanleg van een nieuwe vijver . Na een tweetal folievijvers heb ik besloten om een beton-polyester vijver aan te leggen . Alles moet dus meteen correct aangelegd worden .
Ik heb nu nog een vraag betreffende de aanzuigleidingen van de bodemdrainages . Ik heb ooit eens gelezen dat het beter is om de buizen onder de betonvloer 80 mm te nemen om dan vervolgens weer over te gaan op 110 mm . Dit zou de zuigkracht bevorderen .
Graag had ik vernomen als er iemand is die ook over zo'n opstelling beschikt en als het effektief werkt .

mvg Mic


   
Citeren
(@rocky)
Eminent Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 31
 

Beste mic,

Zelf heb ik deze post vorige zomer ook gepost

https://www.pondlibrary.com/ned/forum/showthread.php?s=&threadid=1101

Misschien kan dit je al wat meer info geven.

Ter Informatie, zelf heb ik alles in 110mm gelegd (drain, buizen horizontaal en verticaal) Ik heb hier dus geen reducties en dergelijke gebruikt. Ik moet zeggen dat ik hier toch geen problemen mee heb.

Groeten Rocky


   
BeantwoordenCiteren
(@marcvb)
Estimable Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 106
 

Houd u maar op 110 mm,deze kan zelfs dichtslippen met draadalg,dus beter 110 denk ik.
Want de zuigkracht kan men wel wat regelen met het deksel van de bodemdrain,dichter of verder van de bodem te zetten.
Groeten Marc


   
BeantwoordenCiteren
(@dirk-aerts)
Active Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 14
 

Mic ,

Ik sluit mij aan bij leidingen en drain van 110mm .Zijn bij mij geplaatst en heb hier al vier jaar geen probleem mee.Indien je zou kiezen voor 80mm en ze verstoppen dan zal je filter komen stil te liggen .De pomp krijgt bij verstopping niet voldoende water en zou ook defekt kunnen raken door oververhitting met als gevolg een defekte pomp en nog erger een stilstaand filter en dit is wat we in de zomermaanden zeker kunnen missen.

dirk


   
BeantwoordenCiteren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 25 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Heb zelf ook alles in 110mm


   
BeantwoordenCiteren
 mic
(@mic)
Estimable Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 186
Topic starter  

Iedereen bedankt om te reageren .
110 zal het dus worden .

mvg Mic


   
BeantwoordenCiteren
 terp
(@terp)
Active Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 5
 

Dag Mic

Jij spreekt over zuigkracht, maar bij een gravit systeem is er geen sprake van zuigkracht. Het water word niet door de pomp aangezogen maar in plaats daarvan word het water uit het filter weg gepompt en door de gravit werking stroomt het weer vol.
Een 110 mm drainlijding is in de meeste gevallen goed maar dit is toch wel afhankelijk van pompcappaciteit en het aantal bodemdrains, dit beinvloed de stroomsnelheid in de drainleidingen.
Te snel is niet goed (grote pomp/kleine diameter drainleiding), omdat hier de drainleiding niet voldoende snel het water aan kan voeren en de pomp op gegeven moment droog zal komen te staan maar van dichtslibben zal echt geen sprake zijn.
Te langzaam is ook niet goed (kleine pomp/grote diameter drainlijding), hier zal het water te langzaam stromen en zo het zwaardere vuil het voorfilter niet berijken, tevens is hier juis wel een kleine kans op dicht slibben of groeien van de drainlijding mogelijk.
Maar toch is de dikkere drainleiding te prefereren, dat het zwaardere vuil in de drainleiding blijft liggen is minder erg dan dat de pomp droog komt te staan.
Het voorkomen van het dichtslibben is dan te voorkomen door regelmatig te spoelen en zo ook het zwaardere vuil weer uit de leidingen te verwijderen.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.