The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
zelfbouw van een filter

 

(@schizo)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 42
Topic starter  

Hallo,

Ik ben begonnen met een vijver, dwz een flink gat in de tuin. Er ligt worteldoek in ter bescherming, daaroverheen komt vilt en rubberfolie. De inhoud zal ongeveer 7½ m3 zijn, vrij groot voor een eerste vijver.

De vijver gaat gevuld worden met grondwater vanwege de omvang. De volgende stap zal dus zijn de waterplanten en vervolgens vissen.

Een aantal vragen die ik heb :
- wat is het beste bodemmateriaal?
- wanneer moeten de planten erin ?
- en wanneer de vissen ?
- hoe groot is de noodzaak voor een filter? en wanneer moet deze geplaatst worden?
- waar kan ik dergelijke spullen kopen, in de buurt van Doetinchem/Doesburg, iemand goede/slechte ervaring daarmee ?

Volgens sommige bronnen is het namelijk niet nodig om een filter te hebben en ze zijn vrij duur in combinatie met een pomp voor een wat grotere vijver. Als ik later een waterval wil maken kan het zijn dat ik er alsnog een tussen zet, misschien een zelfgemaakte als dat niet al te lastig is.

alle opmerkingen en tips zijn welkom,

met vriendelijke groet,

Schizo.


   
Citeren
(@casper)
Active Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 9
 

Ik heb eerst uitgekeken naar alle mogelijke systemen ,om een goede filtering te bekomen met zo min mogelijk onderhoud.En ben uiteindelijk uitgekomen op een plantenfilter ,ik ben wel direkt in het groot begonnen een vijver met inhoud van 30000 liter en heb er naast een filter gemetst van 11kub met bezinkingsruimte zoals aangetoond op dit forum onder verhalen.Half juni ben ik begonnen met graafwerken .En tot mijn grote verbazing was mijn water op drie weken kraakhelder ,zonder lampen en toevoegingen van welke aard ook .Wel volwassen irissen gehaald en direkt drie volwassen kois erin voor de nodige nitraten.Ik ben heel tevreden over het systeem ,al kijken velen hier argwanend tegenover dat dit tijdelijk zo is, en het zaakje rap dichtslibt .Ik heb hier ruime voorzorgen genomen door bezinkingsruimte van 50cm en veel wachtbuizen van 30cm om erbij te kunnen ,ik heb er zelf het volste vertrouwen in .Een zaak wil ik nog aanhalen het voer voor de vissen gebruik hoog kwalitatief voer .Dit betaald zichzelf terug op termijn .De vissen groeien beter ,en een betere bescherming tegen ziekten , bovendien minder uitwerpselen.Ik hoop dat dit je een beetje vooruit helpt. 😉


   
BeantwoordenCiteren
(@pietje)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1160
 

ik moet me aansluiten bij wat casper zegt een planten/moerasfilter is de beste (duurdere) oplossing zeker qua onderhoud.

als bodemmateriaal en filtermateriaal gebruik je best gletsjer en vijversubstraat

ik heb hier al eerder foto's opgezet van hoe ik de mijne heb gemaakt, ook met een voldoende bezinkruimte 😉

ohja en vergeet niet de filter tsjokvol te zetten met irissen :p


   
BeantwoordenCiteren
(@schizo)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 42
Topic starter  

Er is een keuze gemaakt voor een 3-kamerfilter die we wat goedkoper op de kop konden tikken. De ruimte laat nog wel wat over voor een moerasfilter maar dat gaat ook een dure oplossing worden. Een stukje moeras aan de rand van de vijver gaat er wel komen, ik schat zon 3 m2.

Dit betekent het einde van deze thread denk ik 🙂 ...


   
BeantwoordenCiteren
(@pietje)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1160
 

leu kdat je een keuze hebt gemaakt hopen dat alles goed loopt 😉 veel plezier ermee


   
BeantwoordenCiteren
(@schizo)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 42
Topic starter  

dank je 🙂


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.