Hallo,
Ik ben begonnen met een vijver, dwz een flink gat in de tuin. Er ligt worteldoek in ter bescherming, daaroverheen komt vilt en rubberfolie. De inhoud zal ongeveer 7½ m3 zijn, vrij groot voor een eerste vijver.
De vijver gaat gevuld worden met grondwater vanwege de omvang. De volgende stap zal dus zijn de waterplanten en vervolgens vissen.
Een aantal vragen die ik heb :
- wat is het beste bodemmateriaal?
- wanneer moeten de planten erin ?
- en wanneer de vissen ?
- hoe groot is de noodzaak voor een filter? en wanneer moet deze geplaatst worden?
- waar kan ik dergelijke spullen kopen, in de buurt van Doetinchem/Doesburg, iemand goede/slechte ervaring daarmee ?
- hoe nauw moet er gekeken worden naar dit soort dingen, richtlijn of vuistregel? en hoe belangrijk is het om het water te meten?
Volgens sommige bronnen is het namelijk niet nodig om een filter te hebben en ze zijn vrij duur in combinatie met een pomp voor een wat grotere vijver. Als ik later een waterval wil maken kan het zijn dat ik er alsnog een tussen zet, misschien een zelfgemaakte als dat niet al te lastig is.
alle opmerkingen en tips zijn welkom,
met vriendelijke groet,
Schizo.
De eerste vraag die ik nog ga stellen voor verder te doen wat voor vijver wordt het ???
- plantenvijver (siervijver veel planeten en goudvis ) ??
- visvijver ??
- koivijver ??
dit heeft alles te zien met de vragen die jij steld
voor dat bodem materiaal kan je kiezen tussen substraat of lava lava is beterkoop laat zeggen .
groetjes
tom
oei
ni planeten he planten hihi
Hallo,
Het gaat om een visvijver of beter gezegd een vijver met vis. In principe komen er geen koi in, maar misschien doe ik er toch een 2-tal kleine koi in, dat zal niet een hele grote belasting betekenen. Verder komen er niet al teveel niet te grote vissen in (geen goudvis).
Ik heb het volgende gelezen op een website ( http://www.vyverexpert.nl/werkzaamheden.htm ) en vroeg me af of dit ook echt waar is en of het van belang is voor het welzijn van mn vijver. Wat ik me ook afvraag is of dat spul ergens anders verkrijgbaar is, het is niet erg duur bij die site maar verzendkosten lopen wel erg hoog op.
Aquabalance (verrijkt grindzand)
Deze ongeëvenaarde voedingsbodem bestaat uit geïmporteerd rivierzand, vermengd met hele kleine stukjes grind, waaraan bacteriën, enzymen, mineralen en coccolit zijn toegevoegd. Dit materiaal heeft veel voordelen:
De zuurstofplanten kunnen er makkelijk in wortelen.
U kunt zonder problemen in uw vijver lopen zonder angst dat u de folie beschadigt.
De bodem van uw vijver wordt een stuk lichter waardoor u veel meer ziet.
De vijver komt zeer snel in biologisch evenwicht
U mag direct vissen in uw vijver uitzetten.
Bezinksel kan eenvoudig van deze bodemlaag worden afgeschept.
In het geval dat u Aqua-balance gebruikt kunt u het best de folie droog aanbrengen. U verdeelt dan een laag Aqua-balance op alle niveaus en u kunt meteen uw zuurstofplanten inplanten. Als het warm weer is dan moet u wel de planten vochtig houden door ze regelmatig af te sproeien, doet u dat niet dan zijn de planten kapot voor dat u aan het vullen toekomt. Zet vervolgens een emmer op de bodem en laat het water via die emmer langzaam in de vijver stromen. Bij te sterke waterstroming wordt uw water koffiekleurig (vermenging met de zanddeeltjes) en heeft dan ca. een week nodig om weer uit te zakken.
2 à 3 zakken per vierkante meter is voldoende
Gewassen grind is een prima bodemlaag
Normaal gewassen grind, diameter 1 tot 3 cm is verkrijgbaar in de meeste tuincentra als wel in de bouwmaterialen- handel en wordt veelal gebruikt voor koi-karper vijvers en voor beeklopen. Grind bevat helemaal geen voedingsstoffen en het wortelen van planten gaat wat moeilijker. Ook met gewassen grind kunt u gewoon in uw vijver rondlopen en de bodem van uw vijver is vaak nog helderder dan bij Aqua-balance. Een ander voordeel is dat bezinksel tussen de grindkorrels wegzinkt en door het bacterieleven dat in de grindlaag ontstaat wordt verwerkt.
Substraat
Substraat bestaat meestal uit lavasteen en bepaalde imitaties bestaan uit gemalen baksteen. De deeltjes zijn samengeperst, heel fijn en in substraat zou zich - door het poreuze karakter van de steensoort - een zeer actief bacterieleven ontwikkelen. Planten kunnen er in wortelen maar niet echt goed. Substraat bevat van zichzelf echter geen voedsel of bacteriën. Nadelen van substraat zijn de hoge prijs en de scherpe deeltjes. U kunt niet in de vijver op een substraatlaag gaan staan want menige folielaag is daardoor beschadigd.
Opmerking:
Als er een bezinksellaag op de bodem ontstaat zal deze heel makkelijk van het Aquabalance of het grind afgeschept kunnen worden. Bij substraat is dat onmogelijk waardoor - door dichtslibbing -het voordeel van het actieve bacterieleven teniet wordt gedaan.
Iemand een idee waar ik in het oosten van Gelderland voor een redelijke prijs aan substraat, waterplanten en vissen kan komen ? Ben bij de watermolen geweest in Doetinchem maar das best prijzig. Niet dat ik een idee heb wat al dat spul normaal gesproken kost, maar dat idee heb ik.
---
met vriendelijke groet,
Sjoerd
schizo wrote:
De vijver gaat gevuld worden met grondwater vanwege de omvang. De volgende stap zal dus zijn de waterplanten en vervolgens vissen.
Schizo.
Ik zou toch voor op zijn minst kraanwater gaan... 7,5kub water kost je ongeveer 12 euro... Ik kan met niet voorstellen dat er niet aan wil uitgeven. Niet dat grondwater perse slecht is hoor maar het zou wel slecht kunnen zijn met alle gevolgen van dien!
Ik zou ook voor een filter gaan. Een vuistregeltje (bij een normale vijver dus geen KOI vijver) is dat het water ongeveer 1 keer per 2 uur langs het filter moet komen, oftewel je hebt een minimale netto opbrengst van ongeveer 4kub nodig. Als je geen filter plaatst zul je waarschijn dit jaar een prachtig mooie vijver hebben maar volgend jaar is de kans redelijk aanwezig dat je alleen maar erwtensoep in je vijver hebt
Als ik je nog een tip mag geven nu het nog kan. Kijk of je een mogelijkheid hebt om bodemdrain aan te brengen. Ik heb het niet gedaan en kan er nu ook niet meer bij... En dat betekend een hoop extra werk...
Laatste tip. Bij de aanschaf van een filter is goedkoop vaak duurkoop, de simpele filters doen prima hun werk alleen zul je erachter komen dat je veel meer onderhoud hebt aan dit soort filters! Laat je goed voorlichten! En niet in een tuincentrum maar in een "echte" vijver speciaalzaak.
Ik heb voor je gezocht op de gouden gids maar het dichst bij jou in de buurt zit http://www.aquamethorst.nl/ ik heb even op de website gekeken en het ziet er best ok uit. Ik heb verder geen adressen bij jou in de buurt waar ik ervaring mee heb!
Het water zit er al in :-). Het grondwater hier heeft geen hoog ijzergehalte, getuige het feit dat de tuinslangen niet bruin worden van binnen van de roest. Het water uit de leiding is hier behoorlijk hard, denk minstens zo hard als het grondwater.
Bodemdrain is niet makkelijk meer te doen dus.
Wel bedankt voor de tips. Nog een mening over het bodemmateriaal dat in mn vorige post beschreven staat ?
---
Sjoerd
ja over die bodem .
ik zou gaan voor het substraat de rest zegt me niets en ik denk door de fijne struktuur dat de vissen dit gaan omwoelen . en substraat ligt goed en werkt goed bij mij toch .
groetjes
tom
Update : er zit nu substraat in. 8 zakken maar dat lijkt niet genoeg. Het water is erg troebel maar dat zal wel minder worden. Er drijven nog substraatkorrels aan het oppervlak, zinken die nog of moeten ze worden verwijderd ?
De pomp, uv-lamp en filter zijn uitgezocht. Het gaan de :
mpf 4500 (4800l/u) of de mpf 6000 (6000l/u)
delta 12000 3-kamerfilter
en de uvc 25 of 30 uv-lamp,
alledrie van messner, worden.
Een precieze berekening van de inhoud van de vijver is nog niet gemaakt. De tijden van het vullen zijn opgenomen, moet alleen nog uitgerekend worden en de vijver is nog neit helemaal vol omdat de randafwerking nog niet bepaald is.
Iemand nog mooie ideeen daarvoor ? Het gaat om een natuurlijk uitziende vijver qua vorm en moet daar dus een beetje op aansluiten. Ik heb een aantal vijvers gezien met een afwerking van turf met daarop planten en dat lijkt me voor een deel van de vijver wel mooi, een ander deel zou dan overgaand moerasgebeid worden. De rand aan het terras zal ws een natuurstenen oplossing worden.
Schizo,
is je filter niet een beetje groot voor een dergelijke vijver?
Ik weet het: te groot kan nooit kwaad; en is zelfs beter...
Maar toevallig is mijn vijver van vergelijkbare grootte als die van jou, en ik heb de messner 7500 filter erop zitten. Nou, ik kan je vertellen dat mijn water kraakhelder is, en dat terwijl de vijver eigelijk te veel zon krijgt.
Tevens zou ik in overweging nemen om een andere UV-lamp te kopen. Messner lampen zijn namelijk TL lampen. Als je nu een UVC lamp neemt met een PL lamp erin, heb je met een lager wattage hetzelfde effect! En ik weet zeker dat deze lampen echt niet duurder zijn als die van Messner. (Houd er namelijk rekening mee dat deze verbruiker altijd aan staat he!)
Tevens je pomp: zou je geen MAV nemen van Messner? De pomp die jij geselecteerd hebt is namelijk geen vuilwaterpomp!
omdat de randafwerking nog niet bepaald is
Eigelijk moet men hier van te voren al goed over nadenken! Een vijverrand maakt, of breekt de vijver namelijk! Een slechte vijverrand = een slechte vijver! Tip: kijk eens in de artikelen die op de home-pagina te vinden zijn. Hier staan nog wel enige voorbeelden en tips in qua randafwerking. (Met foto's)
P.S.
Het substraat had je eigelijk ook moeten uitspoelen alvorens in de vijver te gooien.... :p
schizo wrote: Update : er zit nu substraat in. 8 zakken maar dat lijkt niet genoeg. Het water is erg troebel maar dat zal wel minder worden. Er drijven nog substraatkorrels aan het oppervlak, zinken die nog of moeten ze worden verwijderd ?
De pomp, uv-lamp en filter zijn uitgezocht. Het gaan de :
mpf 4500 (4800l/u) of de mpf 6000 (6000l/u)
delta 12000 3-kamerfilter
en de uvc 25 of 30 uv-lamp,
alledrie van messner, worden.Een precieze berekening van de inhoud van de vijver is nog niet gemaakt. De tijden van het vullen zijn opgenomen, moet alleen nog uitgerekend worden en de vijver is nog neit helemaal vol omdat de randafwerking nog niet bepaald is.
Iemand nog mooie ideeen daarvoor ? Het gaat om een natuurlijk uitziende vijver qua vorm en moet daar dus een beetje op aansluiten. Ik heb een aantal vijvers gezien met een afwerking van turf met daarop planten en dat lijkt me voor een deel van de vijver wel mooi, een ander deel zou dan overgaand moerasgebeid worden. De rand aan het terras zal ws een natuurstenen oplossing worden.
voor je je pomp koopt moet ja natuurlijk eerst wel weten hoeveel water er in de vijver zit en ik zou idd ook een MAV nemen of een aquamax van oase
de drijvende substraatkorrels zullen niet zinken --> afnemen
je kan hout nemen om de vijverrand af te werken, natuursteen, ...
bij mij is het met hout kijk maar :
https://www.pondlibrary.com/ned/forum/showthread.php?p=14013#post14013
De keuze voor messner ligt vast omdat een kennis daar werkt wat toch een korting oplevert van zon 50%.
Er zit nu 5,5 kuub water in de vijver maar daar komt nog een flinke laag bij. Dat wordt ws vanavond of morgen gedaan. Dan weet ik dus precies hoeveel water erin gaat.
Dat wordt dus het moment dat de pomp ed besteld gaat worden. Volgens de catalogus is de pomp wel een vuilwaterpomp met een korreldoorlaat van 8mm die ook aangeraden wordt bij het betreffende filter. Een pomp met een vortex-waaier dus dat moet goed zijn toch.
Er komt een waterval achter het filter dus vandaar een stukkie overcapaciteit wat betreft pomp en filter, de doorstroomsnelheid mag niet te hoog worden vanwege de bacterien toch ?
Dat over de UV lamp kan ik niet vinden in de catalogus.
De vijver is alweer helemaal helder, en dat in 1 a 2 dagen en ondanks niet uitspoelen. Het substraat blijkt niet echt mooi verdeeld te zijn maar ja we konden niet echt zien wat we deden he 🙂
Over de randafwerking was al wel wat nagedacht. Het is niet helemaal ondoordacht wat hier gebeurt :). Onder het folie (en vilt) liggen klinkers die zorgen voor een verhoogde rand zodat er geen inspoeling kan optreden.
Aan een zijde van de vijver is een gedeelte gemaakt voor moerasplanten, dat vormt dus op die plek de afwerking. Aan de terraskant willen we ws natuurstenen tegels op de klinkers leggen. Een stukje met turf lijkt me ook wel mooi eigenlijk. Heb ik in de vijverspeciaalzaak gezien, met beplanting erop.
Mooie vijver, pietje... maar de stijl is heel anders dan de mijne. Mijne is meer in een natuurlijke vorm, dus hout is nogal lastig en staat er ook niet echt bij ben ik bang.
schizo wrote: Mooie vijver, pietje... maar de stijl is heel anders dan de mijne. Mijne is meer in een natuurlijke vorm, dus hout is nogal lastig en staat er ook niet echt bij ben ik bang.
iedereen zijn eigen smaak he, persoonlijk zie ik een natuurlijke vijver ook wel graag ze maar ja je meot een keuze maken he 🙂
ik zou zeggen boord uw vijver niet af met van die witte keien want dat vind ik maar beetje oubollig eerlijk gezegd er zijn wel nog andere mogelijkheden denkek zoals die "turfboorden" zoals u zegt
greats
OK, als je zoveel korting krijgt op Messner apparatuur dan wist ik het ook wel! 😀
Er komt een waterval achter het filter dus vandaar een stukkie overcapaciteit wat betreft pomp en filter, de doorstroomsnelheid mag niet te hoog worden vanwege de bacterien toch ?
Dat klopt. Je mag niet te veel water door de filter sturen. Ik weet niet uit mijn hoofd wat het bij jouw filter gaat worden, maar bij mij mag er iets van een dikke 2500 liter doorheen. Die van jou 3500?? Je moet even kijken waar je de filter plaatst. De opvoerhoogte telt vanaf het wateroppervlak. Ik zou gaan voor de 6000 liter pomp. Je bent toch nogal snel een hoop capaciteit kwijt.
Ikzelf ben voor de strakke afwerking gegaan, omdat dit het beste bij de rest pastte. We hebben namelijk ook een "vierkant" huis. Deze foto was nu even de beste die ik kon vinden (zit op het werk namelijk).... Maar je ziet daar wel het idee op denk ik zo.
Met de UVC lamp; neem dan maar de Messner. Je krijgt zoveel korting dat je daar wel een hele tijd je energie rekening van kunt betalen he! 😉
Erik,
hoe is het ondertussen met het plantenfilter? 🙂
Gr, Dennis.
De inhoud van de vijver is 9 kuub, berekend door de looptijd van de pomp te vermenigvuldigen met het aantal liters per minuut, vrij nauwkeurig dus.
De delta 7500 zal wat te licht zijn dus kom ik automatisch op de 12000 uit. De aangerade pomp van de 12000 is de mpf 4500, die pompt 4800l. Zou de 6000 niet veel te veel water door het filter jagen...
Bij een opvoerhoogte van 1 m pomp de 4500 3120l water en de 6000 4380l. Er is ook een serie pompen die hogere opvoerhoogten hebben, de MP-serie. De 4500 heeft dezelfde opvoerhoogte als de MPF 4500, de 6000 komt echter op 5040l uit.
Ik was niet van plan het water van grote hoogte te laten vallen (teveel geluid). De hoogste val zal niet meer dan 40 cm zijn. Het wordt dus meer een trappetje/beekloopje dan een Niagara waterval. Heb je misschien een foto van je beekloop ?
Pompt je pomp niet teveel water door het filter, aangenomen dat MAV5000 5000l pompt en je filter 2500l mag hebben ? De aanbevolen pomp voor dat filter is de MPF 3000. Heb je soms een deel van de capaciteit om het filter heengeleid ?
---
Turf is een goede optie voor iig een deel van de rand. Hoe zet ik dat turf eigenlijk vast ? En hoe kom ik goedkoop aan turf want de vijverzaak is er vrij duur mee, zeker als je bedenkt dat de blokken niet al te breed zijn en er dus 5< in een meter gaan.
Hoi Dennis!
Het begin is inmiddels gemaakt.
Heb erg weinig tijd gehad (kwamen nogal veel dingen tussendoor), maar de vloeren zijn gestort, en 1 bak is inmiddels opgemetseld.
De 2e bak moet ik nog metselen. Nou, en dan is er nog veel werk wat mij resteerd.. De wanden bekleden met piepschuimen matten. Rubber folie erin.
Een tussenschot metselen. (Planten filter wordt een down/up per bak).
Dan nog de overloopjes maken. een beekloop maken richting vijver. Lava erin, bakken op maat maken. Filterinstallatie verplaatsen naar het begin van de plantenfilter/waterloop. (de behuizing waarin de filterinstallatie komt te staan is wel klaar, incl. de spanning)
Maar al met al een hoop werk! Mijn vijver is nu trouwens mooi helder geworden. Hopelijk begint mijn plantenfilter volgend jaar mooi aan te slaan, en heb ik een perfect resultaat.
PS. Die witte koi is nog steeds ziek (gaten in de huid)
Pompt je pomp niet teveel water door het filter, aangenomen dat MAV5000 5000l pompt en je filter 2500l mag hebben ? De aanbevolen pomp voor dat filter is de MPF 3000. Heb je soms een deel van de capaciteit om het filter heengeleid ?
Nou, de filterbak staat voor voorlopig zelfs gewoon op de rand van de vijver, en er komt maar 2500/2700 liter uit. Ik ben van mening dat de pompen de opgegeven capaciteit niet redden. Al neem ik alleen mijn slang, en meet hoeveel water erdoorheen gaat, is dat nog niet bijna 5000 liter. En dan te bedenken dat het water straks door een 12 meter lange slang moet gaan.
Tevens remt de filter het nog af (Moet van onderen de vortec inpompen)
Als je de kleine pomp wilt proberen, spreek dan af dat je hem kunt omruilen als hij het niet haalt. En ik gok erop dat hij te weinig capaciteit overhoudt.
Turf? Kijk eens bij je tuincentrum (niet in een vijverzaak)
Zoals je kon lezen is de waterloop met plantenfilter nog in aanbouw.
Heb fototje bijgevoegd hoe het ongeveer zal gaan worden.
Die 2 blauwe delen dat zijn de 2 plantenfiltertjes. De Messner zal de aanvoer hiervan worden (dus deze wordt aan de woningzijde in die bak weggewerkt)
De laatste bak is het waterloopje.
Erik1978 wrote: en heb ik een perfect resultaat.
Hey Erik,
Zo te lezen ben je goed op weg, ben benieuwd naar het eindresultaat. Succes verder met de bouw...
Schizo,
neem wel in gedachte dat turf een grote invloed heeft op de pH... Je zult de waterwaarden extra in de gaten moeten houden, omdat een pH-val zo is gemaakt
Het wordt dus meer een trappetje/beekloopje dan een Niagara waterval
.
LOL 😀
Gr, Dennis
Zo dat komt er strak uit te zien 🙂 past ook precies in het type tuin dat je hebt.