The Pond Library

Vraag en Antwoord

Vijver voor de twee...
 




Vijver voor de tweede keer groen

59 Berichten
17 Gebruikers
0 Reactions
23.4 K Bekeken
Mini freak
(@mini-freak)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 288
Topic starter  

Hoi,

Het probleem ik konstant heb is een groene vijver. :confused:

Het is niet bij te houden met schoonmaken van de filters en aanschaf ervan, iedere dag zes filters schoonmaken al zo'n vier weken. Nu zes nieuwe filters aangeschaft nieuwe uv lamp en niks helpt, onderhand veel water verspilt. 😮

Twee weken terug heb ik het water laten nakijken en was alleen de kh te hoog. Heb bactapur klear mee gekregen en het verandert niets en moet iedere week 450ml in de vijver dumpen. Dit is ook de laatste keer geweest dat ik iets toevoeg van deze produkten.

Het probleem ligt denk ik er aan dat de vijver de hele dag zon heeft, hiertoe kom ik doordat de vorige weken het weer niet zo denderend was en kon ik al de bodem waarnemen, nu na een paar dagen flink warm te zijn geweest is het weer van dat. Ik heb nu schaduw doeken opgehangen aan de voor en zijkant van de vijver om te zien of dit helpt.

De vijver heeft een inhoud van 18000 liter, een biotech 10 filter met bitron van 15 watt.


   
Citeren
Koidream
(@koidream)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 269
 

Mini freak wrote: ...onderhand veel water verspilt. 😮 ...

Wat bedoel je met water verspild, je vijver van 18.000 liter krijgt toch elke week een 2.000 liter vers water, of niet dan?
Wat je UV betreft, 15 watt is veel te weinig voor een 18.000 liter vijver.
3 watt per 1.000 liter is een mooi gemiddelde. Dus ééntje van 55 watt zal de klus wel klaren.


   
BeantwoordenCiteren
Mini freak
(@mini-freak)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 288
Topic starter  

Dat heb ik nog nooit gehoord om iedere week 2000 liter water te verversen? maar ja ik sta open voor nieuwe zaken. Dan moet ik elke week de water waarden laten kontroleren ipv om de 8 weken deze schommelt dan toch altijd of zie ik dat verkeerd.

Als mijn uv filter te weinig is voor 18000 liter water dan ben ik bedrogen op advies door de verkoper, deze wist van het water volume en zij dat ik met 15 watt voldoende had en geen 25 nodig was?.
55 watt werd vermeld dat deze niet te verkrijgen is in bitron of ik zou er twee moeten nemen van 25 watt, en zit ik met een ander van 15 watt waarvan het geld is weggegooid. Zelfs de bactapur klear van 4 liter helpt niet werd gegarandeerd dat binnen een week opheldering merkbaar was terwijl het produkt nog niet geheel verbruikt is pure geld klopperij.

Dan is het geen hobby meer maar pure geld verkwisterij dan maak ik er een bloemenbak van


   
BeantwoordenCiteren
Koidream
(@koidream)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 269
 

10% water verversen per week, zeker als je groen water krijgt, is geen overbodige luxe. Met verversen wordt niet bedoeld het verdampte water bijvullen, maar echt verversen.
Wat de UV betreft, wordt als regel aangenomen van 2 a 4 watt te nemen per 1.000 liter, afhankelijk van de visbezetting en al dan niet aanwezigheid van waterplanten.
Welke filter zit er op je vijver? welke en hoeveel vissen?
Daar je een bitron UV gebruikt, ga ik er vanuit dat je werkt met een Biotec filter, ook deze zijn beperkt bruikbaar bij een toch wel ruime vijver van 18.000liter.
Geef ons eens wat meer info over je vijver en bewoners...


   
BeantwoordenCiteren
Mini freak
(@mini-freak)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 288
Topic starter  

inderdaad ik werk met een biotec 10 filter en de lamp is twee weken geleden vernieuwd voor de derde keer op 9 maanden tijd. Er zijn totaal geen waterplanten aanwezig en is ook vermeld naar het bedrijf. In de vijver zitten drie steurs, twee sarasa's een zestal goud winden en een tal goudvissen plus een chagoi. in totaal zo'n 35 vissen. substraat ligt op de bodem dat wel. Ik geloof dat ook wel van u 2 a 4watt per 1000 liter maar voel ik me toch beetgenomen door verkeerde informatie die geleverd is en produkten. De vijver is nu hernieuwd 1 jaar oud en 4 maanden.


   
BeantwoordenCiteren
Koidream
(@koidream)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 269
 

Mini freak wrote: inderdaad ik werk met een biotec 10 filter ...

En wist je dat de Biotec 10 voor vijvers tot max 9 m³ kan gebruikt worden? Ik hoop dat het niet dezelfde handelaar is die je deze heeft verkocht, anders denk ik dat je vertrouwen nu wel echt een knak gekregen heeft.

De lamp heeft normaal z'n kracht verloren op 9 maanden tot een jaar. Toch geen nieuwe lamp gekocht op aanraden van je handelaar hoop ik?

Wat het substraat betreft, dit zou wel eens de boosdoener kunnen zijn. Hier stapelt zich na verloop van tijd zeer veel vuil in op, wat dan weer een ideale voedingsbodem is voor zweef en draadalgen. Misschien eens met een vijverstofzuiger (desnoods zelfbouw) over gaan, of zelfs volledig verwijderen.

Om erger te voorkomen, weet je dat steuren zeer veel zuurstof nodig hebben? Zeker bij dit warme weer is het geen overbodige luxe om extra lucht (zuurstof) in de vijver te pompen.
Ook je filter kun je best beluchten.

En wacht nog even voor er een bloembak van te maken hé 🙂 . Dit jaar, door het koude voorjaar, zijn er wel meer mensen die last hebben van groen water.


   
BeantwoordenCiteren
Mini freak
(@mini-freak)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 288
Topic starter  

ja de pomp draait kontinu zomer en winter dag en nacht plus zuurstofbollen en een extra pomp die ook kontinu draait vooral bij dit soort warm weer.

substraat is dit jaar volledig vernieuwd 20 zakken van 25 liter.

ja dezelfde handelaar heeft mij deze filter verkocht het vorig jaar en onlangs vertelde deze bij de aankoop van de nieuwe filters blauwe en rode plus lamp ook dat mijn filter gerust uitgebreid kan worden nu weet ik het wel zeker dat deze niet voldoet of begin ik eraan te geloven dan.


   
BeantwoordenCiteren
ronaldbonestroo
(@ronaldbonestroo)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 88
 

misschien een idee:
is het niet wat om er een zeef als voorfilter voor te zetten?
compactsieve kost je redelijk weinig in aanschaf en is prijsvast voor als je hem eventueel wilt verkopen.
het verdubbelt bijna de capaciteit van je filter en haalt al het grove vuil eruit.
dit hoeft je filter zelf dus niet meer af te breken....
het heeft mij in ieder geval echt versteld doen staan en ook een aantal anderen die er op aanraden een aangeschaft hebben, zijn er zeker tevreden over!
zie wat je er mee doet en succes verder


   
BeantwoordenCiteren
Stefan R
(@stefan-r)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 55
 

de biotec 10 is veel te klein voor de vijver van 18000l, zeker omdat er geen planten in de vijver aanwezig zijn. Als je de filtersponzen ( blauw en rood) vervangt verwijder je meteen ook al de bacterien die erop aanwezig zijn en heb je eigenlijk voor een bepaalde periode geen filter meer, want het zijn nog altijd de bacterien in een filter die het werk doen.
Ikzelf heb de zelfde uvlamp en filter gekocht voor een vijver van 3600l met planten in. dat ging perfect, Ik heb dit jaar mijn vijver uitgebreid met 8700l extra (dus totaal van 12300l) en werk nog steeds met deze filter en lamp. Maar ik ben me er wel van bewust dat waneer de koi in de nieuwe vijver gaan groeien deze filter niet meer voldoende zal zijn. Voorlopig wacht ik af en zolang mijn water helder blijft en de waterwaardes in orde dan blijf ik dit filter nog gebruiken.


   
BeantwoordenCiteren
Etienne M
(@etienne-m)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 10
 

hoi hoi,

Als ik je mag adviseren, begin met een goede uvlamp 3 tot 4 watt per m3 is helemaal geen luxe, maar een must. Desgewenst kan je de uvlamp later op een tijdklok zetten, maar neem in oogschouw dat je uvlamp juist overdag moet branden. Omdat dan de zon het meest schijnt 🙂

Wat het filter betreft,
Eigenlijk is je filter te klein, zelf ben ik ook begonnen met een klein filtertje, maar die werkt nu op de q-bak. Een klein filter kan goed werken, maar het is tevens een tikkende tijdbom. Neem een groter filter, je waterwaarde's schommelen niet meer en het zal stabiel blijven.

Een filter is het hard van je vijver.

Ik zeg altijd maar, je hebt houd water, en die vissen tja die hebben het goed al je goed water hebt.

gr.

Etienne


   
BeantwoordenCiteren
Mini freak
(@mini-freak)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 288
Topic starter  

volkomen mee eens maar ik ben dus wel bezeikt en zit ik met mijn investeriing van 400 euro van filter, ik heb twee dagen geleden een andere filtratie geprobeerd zoals ronaldbonestroo vermeld en is de biotech 10 gaan overlopen waardoor de vijver voor de helft was leeg gelopen?

Heb er nu zelfs een dompelpomp ingezet en aangesloten op een 25 watt uv lamp die rechtstreeks uitmond in de vijver, het wordt aslmaar groener. Het ergste vind ik je spant je ervoor in en het kost geld vooral als ze je geld uit je zakken kloppen en vermelden dat bactapur klear helpt no way, maar wel je filter kunt uitbreiden en zo meer? en maar geld verspillen het aller ergste vind ik dit voor mijn vissen die bijna geen daglicht meer zien vooral de steurs.

Ik zal dit nog effe aanzien ofwel dit jaar of het volgend jaar alles verkopen en dicht gooien. Bedankt voor de reakties.


   
BeantwoordenCiteren
Stefan R
(@stefan-r)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 55
 

hoe kan die gaan overlopen?
ik heb mijn biotec 10 als proef eens 17000l per uur gegeven en dan nog liep hij niet over (normaal max. debiet is 10000l/u).Welke pomp gebruik je?
Die zeef is zeer moeilijk aan te sluiten op de biotec. omdat de uv lamp rechstreeks wordt aangesloten op de biotec. Ik heb er zelf al een tijdje over zitten denken hoe dit zou kunnen worden aangesloten, maar ik kom steeds weer op een wirwar van aansluitingen. Die zeef moet immers als eerste in de lijn van de filter komen.
Op de site van oase raden ze aan om 2 biotec 10 filters te gebruiken voor een vijver van die grootte. Maar dit zijn inderdaad redelijk dure filters. ikzelf zou er een biotec18 bijzetten(of zelfs een biotec36), of een bewegend bed filter (wegens plaatsgebrek in mijn geval). Het is niet altijd gemakkelijk om een vijver op te starten, zeker als je niet de juiste info krijgt. Maar laat de moed niet zakken.

je vissen hebben hier normaal geen last van indien er voldoende zuurstof aanwezig is uiteraard. ( zal misschien tegen de ochtend problemen kunnen geven.


   
BeantwoordenCiteren
ronaldbonestroo
(@ronaldbonestroo)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 88
 

heel vreemd dat ie overliep ja...
ik heb hier alleen wel een tmc 55 watt ervoor staan en niet zo'n bitrongeval.
zoals stefan zegt: je kan er tot bijna 20000 liter doorheen jassen als je wilt


   
BeantwoordenCiteren
werner
(@werner)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 83
 

Hi Mini Freak,

Een bekend probleem... Ik heb zelf 2 jaar geleden een BioSys4 systeem gekocht voor een vijver van ongeveer 25.000 liter (bovenop een plantenfilter die ik al had). In totaal staat er een 55 watt UV lamp op en nog eens een Bitron25 (25 watt dus). Het water is op zich glashelder, ik heb er een 10tal koi en 4 steurs opzitten.

De filters in de bakken zitten echter ook elke week dicht en het water loopt gewoon over de sponzen heen. Ik veronderstel dat je dat bedoelt met "overlopen". Ik heb er een Aquamax 16000 opstaan... maar heb in het verleden ook al kleinere pompen aangesloten.

Ik ben er ook aan het denken om een zeef voor de OASE filters te plaatsen, maar zoals aangegeven door Stefan R. zie ik niet goed hoe. (heb een vraagje gepost of iemand dit al eens heeft gedaan).

Voordat je nog meer geld uitgeeft aan OASE filters, een 2de Biotec10 en extra lamp gaan je waarschijnlijk op korte termijn van het groene water verlossen, maar hou er rekening mee dat je sponzenspoelen-hobby behoorlijk meer tijd gaat in beslag nemen... 😮 😮

groetjes,
Werner.


   
BeantwoordenCiteren
Mini freak
(@mini-freak)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 288
Topic starter  

Inderdaad werner ben ik met je ééns met wat je vermeld en ook de andereleden niet te vergeten. Naar mijn gevoel ben ik verkeerd ingelicht en heb ik de verkeerde materialen cq filter gekocht maar dit terzijde. Zo als ik vermelde herfts, winter, lente geen problemen maar met de zomer wel! En kan het dus mogelijk zijn dat mijn filter niet deugd voor deze kapaciteit! Maar zoals vermeld heeft mijn vijver de gehele dag zon, nu heb ik als laatste red middel schaduwdoek op gehangen en gisteren rieten afdekking van die matten op de pergola gelegd zodat 5 meter van de zes bedekt is hierdoor. Het overlopen van de filter is mij ook een raadsel maar toch gebeurt ofwel door te vervuilde filters of een verkeerde aansluiting hierdoor, ik weet he niet meer.

Ja werner die heb ik ook een Aquamax 16000 en bij mij zitten de filters niet iedere week dicht maar iedere dag.


   
BeantwoordenCiteren
Tommeke
(@tommeke)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 488
 

laten we het zo zeggen biotec is geen goede filter vooral niet als er teveel vis op zit en men moet een grotere filter nemen dan men vermeld . en ja da lamp die is zeker 3 a 4watt nodig per 1000 liter .

groetjes
tom


   
BeantwoordenCiteren
Pietje
(@pietje)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 1160
 

idd ik meot iedereen bijtreden de biotecs zijn slechte filters op de hele lijn, zelfs voor een gewone visvijver. Zoals je zelf aanhaalt zijn deze vooral een ramp qua onderhoud (er staan niet eens slibkraantjes op dacht ik)

greats


   
BeantwoordenCiteren
14074anonymous
 wadu
(@wadu)
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 1
 

Pietje wrote: idd ik meot iedereen bijtreden de biotecs zijn slechte filters op de hele lijn, zelfs voor een gewone visvijver. Zoals je zelf aanhaalt zijn deze vooral een ramp qua onderhoud (er staan niet eens slibkraantjes op dacht ik)

greats

Wat een lef.

Waarschijnlijk heb je nog nooit een Biotec gebruikt, laat staan geplaatst.
Ikzelf heb er reeds een 15 tal geplaatst en ze werken allemaal zoals het hoort.

Indien je deze filters correct gebruikt en plaatst, werken ze perfect.
Lees maar eens de eerdere reacties op deze topic terug.

Voor een correct onderhoud moet je maar eens bij eerdere postings gaan zoeken ("biotec" + "onderhoud").

De grootste problemen situeren zich echter bij de "vijverliefhebber".
In plaats van een correct en professioneel advies in te winnen experimenteert men met allerhande zaken en zoekt men steeds naar het goedkoopste.

Aan alle toekomstige vijverbezitters :
1. laat u eerst grondig informeren bij VERSCHILLENDE vijverspecialisten
2. lees artikels over het vijvergebeuren (tijdschriften, deze site,...)
3. maak dan een definitieve keuze (koivijver, plantenvijver,.....)

Het plezier in een vijver wordt bepaald door verschillende factoren waterkwaliteit, ligging, visbeztting, beplanting, technische uitrusting,....

Wie meent dat een vijver simpel is, is zelf een beetje simpel.

Een vijver onderhouden is niet zoals het gras afrijden.


   
BeantwoordenCiteren
Pietje
(@pietje)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 1160
 

wadu wrote: Wat een lef.

Waarschijnlijk heb je nog nooit een Biotec gebruikt, laat staan geplaatst.
Ikzelf heb er reeds een 15 tal geplaatst en ze werken allemaal zoals het hoort.

Een vijver onderhouden is niet zoals het gras afrijden.

daar heeft u het volledig fout, ik heb totaal geen onderhoud aan de vijver, ik hoef slecht 1 keer per jaar de filter te reinigen

en biotec zijn wel slechte filters, in de plaatselijke vijverzaak worden ze niet eens verkocht omdat ze zoveel klachten er van krijgen

en het is niet nodig iemand aan te vallen btw we zijn hier allemaal om raad te geven 😉

greats


   
BeantwoordenCiteren
werner
(@werner)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 83
 

😉 :rolleyes: 😉

Welnu meneer Wadu,

Voordat je andere beschuldigd van "lef" te hebben, stel ik voor dat je het dan maar komt bewijzen dat het BioSys systeem kan draaien zonder wekelijks onderhoud. Als je even inlogt of me een mailtje stuurt zal ik je zeker kontacteren - ik vergoed de kosten. Ik vrees echter dat je "vijverspecialist nummer x" gaat zijn die er zijn tanden op stukbijt... Maar de vijver is een mooie hobby, so, be my guest...

Voor alle duidelijkheid, het water is zeer helder - je vindt wel fotos (van vorig jaar) op andere plaatsen in dit forum. Het gaat 'm om het wekelijkse of zelfs meer frequente onderhoud.

Werner Buttiens
[email]wernerbu@pi.be[/email]

P.S. van de "oude" posts waren er (jammer genoeg) ook al een paar van mij bij. Ik hoef ze dus niet te herlezen... 🙁


   
BeantwoordenCiteren
ronaldbonestroo
(@ronaldbonestroo)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 88
 

ik zou zeggen, kom maar langs.
ik heb op 11 m3 14 koi zwemmen van 25 tot 50 cm en een steur van 80 cm
opstelling=
pomp5000 l/pu, pomp 7500 l/pu>>>uv 55w>>> zeef>>>oase biotec 10.1

ik reinig het filter 1x in de 3 weken.
uit de zeef haal ik dagelijks drab weg, maar dat zie ik niet als onderhoud

wat doe ik verkeerd? zou ik er meer vissen in moeten laten zwemmen?
het lijkt mij ook wel wat om iedere dag de boel te moeten schoonmaken!
ohohohoh


   
BeantwoordenCiteren
Stefan R
(@stefan-r)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 55
 

ik heb een biotec 10. hij heeft nu 2 jaar gedraaid op een siervijver van 3600l en een aquamax3500 pomp. met veel te veel vissen in (+30 goudvissen/sarrasas/shubunkin, een zeelt, 2 windes en 2 koi) Heb deze in die periode slechts 2 maal moeten onderhouden (voor de winter gereinigd).
sinds dit jaar heb ik daarbij een koivijver gebouwd van 8700l die aan elkaar gekoppeld zijn doormiddel van een waterval en de aquamax3500 pomp.
in de koivijver staat nu een aquamax 10000 aangesloten op de biotec10 en bitron15.
Dit jaar heb ik de filter nog niet moeten reinigen ik heb geen groen water enkel wat last van draadalg(1maal per 2 weken 10minuutjes plukken) maar welke vijver heeft daar geen last van met dit weer?
In de koivijver zit momenteel 1 zeelt (25cm), 1goudwinde (35cm) 1koi (40cm), 3koi(20cm),2koi(15cm) en 2koi (7cm).
Dus ik kan zeker niet zeggen dat dit slechte filters zijn met veel onderhoud, integendeel!!
ps: er staat inderdaad geen aflaatkraanop voor het vuil, maar dit is wel appart verkrijgbaar.


   
BeantwoordenCiteren
ronaldbonestroo
(@ronaldbonestroo)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 88
 

op de biotec 10.1 wel, zit een schuif op en er zitten ipv 6 sponzen 9 stuks in


   
BeantwoordenCiteren
mark
 mark
(@mark)
Lid
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 67
 

Ik HAD een biotec 10 en bitron 15 voor mijn vijver van ongeveer 7000 liter met 6 koi. De pomp capaciteit was 6300 liter per uur.
Eerste jaar ging goed. 1 maal per maand reinigen, maar toen waren de vissen nog klein ( max 20 cm ). Tweede jaar gaf al heel wat meer problemen: gevolg is wekelijks reinigen. Derde jaar: Dagelijks (!!!) reinigen. Dit jaar heb ik het geheel vervangen door een fatsoenlijk filter. En nu heb ik geen problemen meer.

Het water was in de begin fase wel helder, maar de laatste twee jaar was het bijna niet meer helder te krijgen.

Zo'n filter is misschien leuk voor een planten vijver ofzo. Maar zeker niet voor een vis of koi vijver...


   
BeantwoordenCiteren
Diana
(@diana)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 1
 

Ik had ook het probleem dat de vijver groen bleef en nu heb ik er steigerbouwnetten bovengehangen. (Dit zijn die groene netten die opgehangen worden als ze een gebouw aan het renoveren zijn.) Het voordeel van deze netten is dat ze het zonlicht wel doorlaten maar de uv-straling houden ze tegen. Als er algen in je vijver zitten sterven die meteen af. Tevens ziet een reiger niet dat er en vijver onder ligt. Ik heb laatst de netten 's avonds opgehangen en de volgende dag kon je weer tot op de bodem kijken. De netten zijn wel duur in aanschaf maar ze gaan lang mee en het resultaat mag er zijn.
Veel succes,
Diana


   
BeantwoordenCiteren
Pietje
(@pietje)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 1160
 

Diana wrote: Ik had ook het probleem dat de vijver groen bleef en nu heb ik er steigerbouwnetten bovengehangen. (Dit zijn die groene netten die opgehangen worden als ze een gebouw aan het renoveren zijn.) Het voordeel van deze netten is dat ze het zonlicht wel doorlaten maar de uv-straling houden ze tegen. Als er algen in je vijver zitten sterven die meteen af. Tevens ziet een reiger niet dat er en vijver onder ligt. Ik heb laatst de netten 's avonds opgehangen en de volgende dag kon je weer tot op de bodem kijken. De netten zijn wel duur in aanschaf maar ze gaan lang mee en het resultaat mag er zijn.
Veel succes,
Diana

zo zie je maar dat er goede tips gegeven worden, alleen is het natuurlijk wel een heel gedoe met doeken enzo vind ik maja alst helpt waarom niet

groetjes


   
BeantwoordenCiteren
werner
(@werner)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 83
 

Ronald,

Ik ben even naar de website gaan kijken - mooie vijver !

Ik ben zelf ook op zoek om een zeef voor de oase filters te zetten. Ik zie dat de zeef bij jou op een hoger niveau dan de filter aan de muur is "opgehangen". Welk type zeef gebruik je?

groetjes,
Werner.


   
BeantwoordenCiteren
ronaldbonestroo
(@ronaldbonestroo)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 88
 

bedankt voor het compliment, we zijn nog steeds bezig.
wij zijn hier ook gewoon begonnen zonder het idee een koivijver te gaan houden.
volgende vijver wordt heel wat anders...
de zeef is er een van estrad...
hij staat hoger omdat ie anders te vol loopt en zijn water dus niet kwijt kan.


   
BeantwoordenCiteren
14277anonymous
 wadu
(@wadu)
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 1
 

ronaldbonestroo wrote: ik zou zeggen, kom maar langs.
ik heb op 11 m3 14 koi zwemmen van 25 tot 50 cm en een steur van 80 cm

ik reinig het filter 1x in de 3 weken.
uit de zeef haal ik dagelijks drab weg, maar dat zie ik niet als onderhoud

Hallo allemaal,

Lekker veel reacties.

In 1 van de antwoorden op mijn posting stond dat we elkaar raad moesten geven.

Andere reacties betreffende de keuze van Biotec gaven zowel een positief als een negatief beeld weer over deze filters.

Fundamenteel was de eerste aanval op de filters dus niet correct.

Indien men op bovenstaande vijver om de 3 weken moet reinigen vind ik dit niet zo veel. In volle seizoen moet men het gras veel meer afrijden 😉

Het grootste probleem bij de ontevreden Biotec gebruikers is immers de onderhoudsinterval. De meesten onder jullie reinigen de filter helemaal (met leidingwater, men stopt de mousses eens in de wasmachine of onder de hoge drukreiniger). Op die manier verknalt men het hele filterproces doordat we alle bacterieen verwijderen. Resultaat = mechanische filtering = regelmatige reiniging.

Wie belucht de filtercompartimenten? Wie voegt er op regelmatige basis bacterieen aan toe.

Vraag eens aan de bezitters van een meerkamerfilter of zij ook gans de filter reinigen (alle kamers !).

Dit heb ik in eerdere postings ook al vermeld.
Ik had zelf gedurende een Biotec 10 op 7500 l met een 6 tal koi van 25 cm.Onderhoud = 1x per jaar.

Deze beestjes werden echter groter en ben nu overgestapt naar een Biotec 12 met zeeftechniek. Ik ben er mij echter wel van bewust dat Koi zeer snel kunnen groeien en dus meer vervuilen.
Indien men dan geen of te weinig planten heeft, geen skimmer heeft, geen bodemdrainage heeft, massa goedkoop maar dus licht voeder (witte en gekeurde sticks) geeft, .... tja dan zijn er problemen die men hier effe op het forum loost.

Iedereen vergeet mijn raadgevingen: laat u eerst op verschillende plaatsen informeren.

Hierbij dan ook de vraag naar de webmaster: kan er eens een goed artikel verschijnen over het onderhoud en eventueel de keuze van een filter?

Heel wat vragen en problemen kunnen dan vermeden.

Wadu

PS ben geen vijverspeciaalzaak - ben echter on-officieel veel bezig in het vijvergebeuren ;).


   
BeantwoordenCiteren
ronaldbonestroo
(@ronaldbonestroo)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 88
 

ik belucht de hap ook goed en voor de rest is het verschil aanzienlijk vwb het schoonmaken omdat er een zeef voor zit.
ik ben me er terdege van bewust dat koi groeien en daarom draai ik nu met een grote overbezetting en ga geleidelijk aan vissen een ander huis bieden (lees wegdoen aan liefhebbers)
zo hoeft het filter niet ineens een grote klap te verwerken!


   
BeantwoordenCiteren
14345anonymous
 OASE
(@OASE)
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 1
 

Beste vijverliefhebbers,

Reeds enkele jaren volg ik de diverse artikels en postings op deze site.

Graag reageer ik even op bovenstaande postings betreffende onze filtersystemen.

De Biotec filters bestaan reeds sinds 1997. Die periode werd gekenmerkt door het gebruik van filtertonnetjes als vijverfilter. Deze tonnetjes worden de dag van vandaag bijna niet meer gebruikt.

Dit geeft aan dat het ganse vijvergebeuren enorm evolueert.

Wij onderkennen dan ook dat onze filtersystemen niet voor iedereen de meest geschikte oplossing zijn. Vanuit OASE hebben wij ons echter niet gespecialiseerd naar het koigebeuren toe.

Wij durven dan ook gerust stellen dat onze filters geen specifieke KOI filters zijn.
KOI vijvers moeten echter wel specifiek ingericht te zijn. DNNS spreekt in een recente posting over "kale koi- of visvijvers". Deze site bevat ook een artikel "Compleet filtersysteem voor koivijvers". Wenst u ook een dergelijke koivijver, volg dan ook deze instructies.

OASE filters kunnen daarentegen wel tuinvijvers filteren waar koi opzitten.
In onze recentste kataloog kan u de Biotec 10 gebruiken tot 12m³ maximaal.
Het gaat hier wel om tuinvijvers en dus niet over de "kale koivijver".

Op deze site vinden we eveneens een zeer goed artikel terug "De spelregels voor filteronderhoud".

Persoonlijk heb ik al ondervonden dat problemen ofwel te maken hebben met een slechte installatie ofwel met een te lichte installatie.
De schuld aan de filter geven is dan in dergelijk gevallen niet gepast. OASE biedt immers een klaar-water-garantie die tot nu toe in Vlaanderen nog maar 1 keer toegepast diende te worden (= te veel reinigen valt niet onder deze garantie).

Met onze nieuwe Biotec 10.1 hopen wij aan de steeds toenemende eisen van u als vijverbezitter te kunnen voldoen. Deze filter is voorzien van een manueel reigingssyteem voor de mousses en een slibaflaatkraan.
Het is echter wel irreeël te denken dat filters alsmaar kleiner kunnen worden en dat zij daarenboven steeds minder gereinigd dienen te worden.

Het is dan ook noodzakelijk om VOOR de aankoop van vijvermateriaal voor uzelf uit te maken wat u effectief wenst en u voldoende te laten informeren.

Ondanks artikels op deze site en in tijdschrifte, ondanks de kennis van de vijverspeciaalzaken wordt er gezondigd tegen de elementaire basisprincipes zoals we regelmatig lezen op dit forum (oa. het gebruik van regen- of grondwater, te kleine of ondiepe vijvers,overbezetting van vis,...)

In dit soort van situaties staat ook OASE machteloos.

Hopende hiermee enige duidelijkheid verschaft te hebben,

Gunther
[email]oase.dauw@planetinternet.be[/email]


   
BeantwoordenCiteren
werner
(@werner)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 83
 

ok,

Mooie speech :rolleyes: , een paar opmerkingen om het geheel toch een beetje in perspectief te plaatsen:

* Het gaat wel degelijk om het onderhoud van de filter - zoals u al netjes aangaf valt die niet onder de garantie
* De filter is geplaatst door een erkend OASE vijvercentrum, en het gaat hier niet om een kale bak... Er zit naast het Biosys-4 systeem ook nog een plantenfilter op, een 2de uv, etc.
* Het kan kloppen dat u reeds filters op de markt heeft sinds in 97, maar toen ik het filtersysteem aangekocht was werd hij wel degelijk verkocht voor Koi-vijvers of "vijvers met een hoge visbezetting tot 32 m2"... amper 2 jaar geleden. Ik kan de (oude) brochure, of de sticker op filter nog effe doorsturen of posten indien nodig. Daarna is de capaciteit van het filtersysteem elke brochure (elk jaar dus) naar beneden gegaan. Voor exact dezelfde filters... niet voor nieuwere versies, etc.

Voor alle duidelijkheid - ik ben tevreden over de helderheid van het water, over de waterwaarden en zoek een oplossing om de filter niet elke week te moeten kuisen (het water loopt gewoon over de mouses na een week), zonder de serieuze investering in OASE filters de deur moeten uit te kegelen...

Ik hoop dat een zeef kan helpen...

Werner.


   
BeantwoordenCiteren
etienne
(@etienne)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 363
 

10% waterverversen per week is oke voor een koivijver!.
Voor een natuurlijke vijver is dit absoluut niet noodzakelijk. Vers water aanbrengen betekent dikwijls ook een algenbloei daar veel leiding water een te hoog nitraatgehalte heeft!
Normaal moet één watt per m3 water voldoende zijn voor een UV-lamp. Wel moet de doorstroming juist zijn! Uiteraard zal een zwaardere lamp sneller en efficienter werken!
Bij mij staat een lamp van 55 watt op een koivijver van 53 m3. Het water is glashelder en de bodem is tot het diepste gedeelte duidelijk te zien(2.2m)
Zweefalgen ,want hierover gaat het zijn eencillige plantjes(simpel uitgedrukt) die een groene kleur hebben. Hoe meer er in het water zweven hoe minder het water doorzichtig wordt! Alle water bevat zweefalgen,ook het helderste!
De job van de UV lamp is de algen zo snel (of iets sneller)te vernietigen dan ze vermenigvuldigen. Door de algen te vernietigen wordt de cosumtie van zuurstof maar ook van nutriënten verminderd.Dus moet er op een andere manier voor gezorgd worden dat deze verdwijnen. Hier ook kun je dit doen door waterverversingen op voorwaarde dat het toegevoegde water minder utriënten bevat, anders is het dweilen met de kraan open.


   
BeantwoordenCiteren
Mini freak
(@mini-freak)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 288
Topic starter  

effe een update.

in mijn vorige post van 2-08 vermelde ik

Het probleem ligt denk ik er aan dat de vijver de hele dag zon heeft, hiertoe kom ik doordat de vorige weken het weer niet zo denderend was en kon ik al de bodem waarnemen, nu na een paar dagen flink warm te zijn geweest is het weer van dat. Ik heb nu schaduw doeken opgehangen aan de voor en zijkant van de vijver om te zien of dit helpt.

Dit hielp wel maar was niet afdoende, na wat her en der rondgevraagd te hebben bij speciaalzaken was bij enkele het advies om meer te doen tegen de zon. Op 6 augustus heb ik rieten matten op de pergola gelegd die 15 vierkante meter boven het water oppervlak bedekken.
Na drie dagen kon ik merken dat het water helder aan het worden was, ik heb de extra UV filter van 25 watt vanaf deze dag niet meer gebruikt en de rest heb ik overgelaten aan de filter. Nu na 1 week kan ik weer de bodem zien en de steurs. Normaal moest ik iedere dag de sponzen uitwassen maar nu is dit 1 keer gebeurd op de gehele week.

Ik ben in ieder geval tevreden dat de zweefalg vernietigd wordt, en heeft het me 40 euro gekost en dit weegt niet af tegenover de aanschaf van een nieuwe filter dat 10 keren hoger ligt, terrwijl de ander juist een jaar oud is.

groetjes,


   
BeantwoordenCiteren
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 583
 

Mini freak wrote:
Ik ben in ieder geval tevreden dat de zweefalg vernietigd wordt, en heeft het me 40 euro gekost en dit weegt niet af tegenover de aanschaf van een nieuwe filter dat 10 keren hoger ligt, terrwijl de ander juist een jaar oud is.

Hoi Mini freak,

ik raad je nu wel sterk aan om de ammonium en nitriet te meten in je vijver. 'Algenbloei' duidt onder andere op een voedseloverschot in de vijver. Aangezien algen grote hoeveelheden ammonium kunnen opnemen, en daarmee 'onschadelijk' maken voor de vissen; moet je nu serieus rekening houden met een piek van ammonium/ammoniak en daarop volgend een nitrietpiek. De algen knappen dit werkje nu namelijk niet meer op...

Het filter (of eigenlijk je baccies) moeten eerst wennen aan het nieuwe (extra) aanbod van organisch materiaal, dan wel ammonium (enz..)
Tot die tijd zijn de pieken van ammonium/ammoniak en nitriet mogelijk..

Gr, Dennis.


   
BeantwoordenCiteren
etienne
(@etienne)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 363
 

Weet je zeker dat algen ammonium/ammoniak en nitriet neutraliseren?


   
BeantwoordenCiteren
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 583
 

etienne wrote: Weet je zeker dat algen ammonium/ammoniak en nitriet neutraliseren?

Hoi Etienne,

ik heb het niet heel netjes uitgelegd... Ik bedoelde dat je ná een ammoniumpiek vaak een nitrietpiek krijgt... En dus niet dat planten nitriet opnemen, dat kan niet..

Dit omdat algen ammonium en nitraat opnemen (nu betrek ik even alleen nitrogenen in mijn uitleg...). Het liefst ammonium, omdat de plant deze zó kan inbouwen in de eiwitten. Nitraat is moeilijker, omdat een plant deze eerst moet 'slopen' om te kunnen gebruiken.

Algen kunnen in grote getale een ammoniumpiek min of meer opvangen. Een nitrietpiek dus niet direct, maar wél indirect door het ammonium op te nemen wat niet meer naar nitriet wordt omgezet (het zit dan immers in de biomassa).

Als een 'ammoniumbuffer' als groene soep plotseling wegvalt, zonder dat de baccies het kunnen bijbenen, loop je kans om een ammoniumpiek en later een nitrietpiek te krijgen..

Gr, Dennis.


   
BeantwoordenCiteren
Mini freak
(@mini-freak)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 288
Topic starter  

Heb de nitriet waarde gemeten en deze zijn zeer hoog 1,6 mg/l ben meteen aan het afpompen gegaan en verversen.


   
BeantwoordenCiteren
Cybercop
(@cybercop)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 15
 

Ik heb wel interesse in je filter 🙂

Groetjes

Cybercop


   
BeantwoordenCiteren
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 583
 

Mini freak wrote: Heb de nitriet waarde gemeten en deze zijn zeer hoog 1,6 mg/l ben meteen aan het afpompen gegaan en verversen.

Logisch gevolg van het verdwijnen van de algen... Mooi praktijkvoorbeeld van mijn eerdere uitleg...

Water verversen en beluchten! Misschien om het acute gevaar even te dempen wat zeoliet gebruiken (mits er geen zout in het water zit...)

Succes

Gr, Dennis.


   
BeantwoordenCiteren
Mini freak
(@mini-freak)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 288
Topic starter  

Nu weet ik het niet meer.

De één zegt dit de ander dit en heb ik het niet over de postings van dit forum maar van zaken die gespecialiseerd zijn of zich zo noemen.

Aan de hand van mijn probleem de zweefalgen dus wordt het 1 en ander duidellijk maar tegenstijdige beweringen spreken elkaar tegen.
De één zegt dat ik nooit de sponzen mag uitwassen met kraantjes water maar met het vijverwater om de bacteriën te behouden, terwijl ik dit iedere dag moest doen het schoon spoelen, enz,enz. De andere leverancier heeft zich er nooit over gerept en maar verkocht en verkocht.

Nu is er een nitriet gehalte en zegt de andere leverancier dat ik te netjes ben op het filteronderhoud en door iedere dag de sponzen te hebben gespoeld de bacteriën hun werk niet meer doen? en moest ik het water verversen dat is gebeurd, en adviseerde mij deze om vloeibare bacterieën toe te voegen in het water en droge voor in de filter en kon over dosering geen kwaad.
Hij stond er ook van te kijken dat mijn nitriet gehalte zo hoog was en vermelde dat dit kon zijn door een slechte verzorging van het filter, Teveel dood organisch materiaal in de vijver. (dode vissen, bladeren, voedselresten,...)

Zoals ik al vermelde heb ik Bacta Pur klear toegevoegd aan de behandeling van het water en dit niets hielp, omdat dit produkt zou instaan voor een verbetering van de water kwalitiet op een natuurlijke wijze. Maar nu komt het !!! Bij de verkoop van dit produkt is mij niet gezegd dat wanneer dit produkt wordt toegevoegd de UV lamp voor DRIE DAGEN moet worden uitgezet de verkoper heeft mij dit niet vermeld en staat het ook niet op de verpakking erbij VERMELD zeer goed georganiseerd dan van Bacta pur of verkoper die dit niet vermeld. Wel staat het op de site van bacta pur vermeld ? Voor mij dus geen produkten meer van bracta prut.


   
BeantwoordenCiteren
Stefan R
(@stefan-r)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 55
 

die sponzen dien je zo weinig mogelijk te reinigen en telkens maar 1 van elke kleur uitspoelen, best met vijverwater want kraantjes water kan de bacterien doden. Ik zelf spoel ze niet uit, af en toe wring ik ze wel is uit om zovel mogelijk vuil er uit te halen, maar probeer ze zeker niet te proper te maken!
Volg de richtlijnen van de fabrikant van de filter dan denk ik dat je filter het beste zal werken.
Als je ze elke dag gaat reinigen kunnen er nooit bacterien in zitten en word er ook geen nitriet afgebroken.
bij het toevoegen van bacterien dien je een uv-lamp steeds af te zetten.


   
BeantwoordenCiteren
froggie
(@froggie)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 119
 

Er wordt inderdaad een hele boel advies gegeven, de meeste van de gebruikers geven naar mijn idee alleen antwoord op vragen op het moment dat ze er iets vanaf weten (tenminste wat ik hier lees, lees ik eigenlijk overal). Ik denk dat jou leverancier er inderdaad alleen op uit is jou zoveel mogelijk geld uit je zak te kloppen zonder dat hij enig idee heeft van jou frustraties.

Wat ik er tot op heden uit heb op kunnen maken is dat als je rigoreuze veranderingen doorbrengt aan de ene kant (in jou geval de vijver voorzien van meer schaduw) dat je aan de andere kant een probleem krijgt (in jou geval een berg nitriet). Het blijft toch de natuur he waaraan je gaat sleutelen en leverd wel eens problemen op.

Verder hoor ik van iedereen dat je je filter alleen schoon mag maken met vijver water om inderdaad je baccies te behouden, zorg ervoor dat je filtermedia zo kort mogelijk uit het filter is en dus nat blijft. Ik heb ook vernomen dat bacteriën zich beter thuis voelen in schoon filtermedia, het is dus een fijne balans tussen de bateriën aan het werk laten terwijl je toch zorgt dat ze wel aan ht werk kunnen blijven.

Water verversen... Zijn de meningen nogal over verdeelt de een zegt je dat je best wel water kunt verversen de ander zegt dat het nooit nodig is. Ik denk dat het vooral aan de inrichting van je vijver ligt planten ten opzicht van vissen, hoeveel water zit er in je vijver, je filter en dat soort dingen... Mijn mening is dat je altijd water mag verversen zolang het maar niet teveel tegelijk is, nooit meer dan 1/3 van je vijver in ieder geval. Persoonlijk ververs ik alleen het water wat ik wegspoel met het reinigen van het filter en wat er aan de tuinplanten gegeven wordt. Mijn vijver draait net twee jaar dus ik kan er niet zo heel veel over zeggen, heb ook niet heel erg veel vis in de vijver zitten dus ik denk dat het wel in orde komt...

Middeltjes... Ik heb ze nog nooit gebruikt omdat ik denk dat het merendeel lapmiddelen zijn en dat je dus beter terug kunt gaan zoeken naar de oorzaak. Over bacteriën heb ik wel eens gehoord (volgens mij in een stuk van Dennis) dat degene in poedervorm nauwelijks je baterie colonie ten goede komt.

Dit zijn de dingen die ik in de tijd dat ik een vijver heb (twee jaar dus) geleerd.


   
BeantwoordenCiteren
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 583
 

froggie wrote: Middeltjes... Ik heb ze nog nooit gebruikt omdat ik denk dat het merendeel lapmiddelen zijn en dat je dus beter terug kunt gaan zoeken naar de oorzaak. Over bacteriën heb ik wel eens gehoord (volgens mij in een stuk van Dennis) dat degene in poedervorm nauwelijks je baterie colonie ten goede komt.

Dit zijn de dingen die ik in de tijd dat ik een vijver heb (twee jaar dus) geleerd.

Hoi allemaal,

dit zijn de mooie discussies...

ik heb in dat stuk inderdaad wat gezegd over poeder vs vloeibaar... komt uit een werkelijk schitterend artikel van Jan de Kock en Jan Stienstra in de Koi Wijzer van KOI 2000... Wil je écht gaan begrijpen hoe het bacteriologisch leven in het filter in elkaar steekt, moet je het eigenlijk wel gelezen hebben... En dan moet je weten dat je nog maar een fractie weet..

Even over dealers. Ze bedoelen het vaak niet eens allemaal even slecht. En we mogen ze ook niet over één kam scheren.
Maar je zult toch moeten concluderen dat niet elke verkoper de opleiding heeft genoten om de biowetenschappen te kunnen en willen begrijpen. We mogen daarnaast nooit vergeten dat er altijd commerciële belangen in het spel zijn..

Eén tip; blijf kritisch. Stel vragen. Vraag om onderbouwingen.
Zo kun je vaak door de roze geldballon heenprikken.

Gr, Dennis.


   
BeantwoordenCiteren
froggie
(@froggie)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 119
 

Dit is het politiek verantwoorde antwoord waar ik naar zocht, dank je Dennis zo staat het inderdaad een stuk netter. Het is inderdaad zo dat er ook een heleboel verkopers rondlopen die echte vijveraars zijn en je de juiste adviesen geven.


   
BeantwoordenCiteren
etienne
(@etienne)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 363
 

Het onderhoud van filters zal wel altijd een hot item blijven!
In vorige tussenkomsten heb ik er reeds op gewezen dat er in de meeste filters een te grote vermenging is van mechanische en biologische filtering.
Daarom nog maar eens:
Een filte moet bestaan uit
1 Mechanische filtering
*Alle zwevende elementen uit het water verwijderen. Vanaf een boomblad tot de kleinste stofjes. Alleen dan krijg je helder water
2 Biologische conversie
*Het water biologisch optimaal houden. ammonium en nitriet =0;
nitraat kleiner dan 35pp/000
*Zweef- en draadalgen minimaliseren.
*Zo weinig mogelijk onderhoud.

In mijn systeem met:
-vortex (2m diameter)
-UV
-wervelbed-afschuimer
-skimmer
-plantenfilter
is de dagelijkse tussenkomst beperkt tot de dagelijkse drainage en het voederen.
Het water is glashelder met een zichtbare bodem op2.2 m.


   
BeantwoordenCiteren
Mini freak
(@mini-freak)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 288
Topic starter  

Op een tijdsbestek van 8 dagen is het nitriet naar 0,3mg/l gedaald nu moet ik nog de waarde tot <0,3mg/l zien te krijgen hier zullen dan de bacteriën voor moeten gaan zorgen of zit ik dan verkeerd.

En welke aandachtspunten dien ik nog in het oog te houden.
De ph was iets te hoog maar dit kon te wijten zijn aan het nieuwe water wat is bijgevuld.


   
BeantwoordenCiteren
etienne
(@etienne)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 363
 

Veel zuurstof in het water zet het nitriet makkelijker om in nitraat. Zoveel mogelijk beluchten!(Met ozon gaat het nog sneller)


   
BeantwoordenCiteren
Mini freak
(@mini-freak)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 288
Topic starter  

Nou het nitriet is terug geleid tot de juiste waarden gelukkig, maar nu is de vijver op tijdsbestek van 1 week weer hardstikke groen 😡 Ben ik weer terug bij af.

Maar mijn zin is over en doe er geen barst meer aan.


   
BeantwoordenCiteren
froggie
(@froggie)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 119
 

Misschien niet eens het slechtste idee, gewoon zorgen dat je waardes normaal blijven en blijven voeren... Laat het maar even zijn beloop als het binnen het redelijke blijft natuurlijk. Ik denk dat het dan wel weer goed gaat komen!! De winter komt er ten slotte ook weer aan...


   
BeantwoordenCiteren
Pagina 1 / 2



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.