The Pond Library

Vraag en Antwoord

Vijver voor de twee...
 




Vijver voor de tweede keer groen

59 Berichten
17 Gebruikers
0 Reactions
23.4 K Bekeken
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 583
 

Hoi Mini Freak,

veilige groene soep is altijd nog beter dan helder nitrietwater he..

Tegen de winter zal je vijver sowieso helder worden, want ook dan hebben de algen er geen zin in.

Volgens mij is een plantenfilter een duurzame oplossing voor jouw probleem.. (Ik neem tenminste aan dat er geen planten in de vijver staan?)

Gr, Dennis.


   
BeantwoordenCiteren
Mini freak
(@mini-freak)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 288
Topic starter  

Nee inderdaad ik heb geen planten erin staan, en een planten filter maken kan denk ik niet omdat ik daar geen plaats voor heb. De vijver is overal even diep. De uitmonding van de filter komt in het midden 4cm boven de waterspiegel uit.

Het is dus ook een hevige diskussie thuis geworden over het dichtgooien van de vijver, de tijd, het geld wat erin gestoken is, het wel of niet aanschaffen van een ander filter geeft die investering de oplossing. Daar was ook sprake van bij de leverancier die me de filter verkocht heeft?? Nee aanschaf van een ander filter is uitgesloten. Kunnen we genieten van de vijver, Nee meer ergernis dan genieten. Mijn vrouw zegt nu dus ook wacht ermee tot het volgend jaar en beslis dan.
Dus vandaag maar een soort doek gekocht zoiets als een filterdoek van een afzuigkap en die voor de blauwe filters geplaats. Het uitspoelen van de filters gaat vrij moeizaam iedere dag weer en na twee uur staan de filters onderwater. Ik zie dus ook van allerlei deeltjes in het water rondzweven alsof ie niet goed filtert.

Nu heeft men mij geadviseerd om coccolietenkrijt te gaan gebruiken om de biologische afbraak van slib en vertering van de vissen te bevorderen.


   
BeantwoordenCiteren
froggie
(@froggie)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 119
 

Ik heb ook zoiets meegemaakt. Bij mij na aanschaf van een nieuw filter... Ik was einde raad, best een duur filter gekocht en na 1,5 maand nog geen enkele vis te zien die dieper dan 15cm zwom... Wat moest ik doen?! Sieve aanschaffen, meer planten in de vorm van een plantenfilter? Mijn vriendin heeft me tegen weten te houden anders had mijn hele tuis alweer overhoop gelegen denk ik... Ik had zoiets van bekijk het allemaal maar en ben de vijver gaan behandelen alsof deze kraakhelder was, dus gewoon normaal voeren en normaal onderhoud op het filter toepassen... Twee weken later was hij kraakhelder! In mijn geval was het het nieuwe filter wat nog niet ingelopen was maar ik kan me voorstellen dat er bij jou ook een hoop gewijzigd is... Dus ik denk, gewoon rustig blijven, normaal onderhoud doen en afwachten. Geen middeltjes er meer in zou ik zo zeggen.. Laat het zijn beloop en je zal zien dat het binnen notime in orde komt..


   
BeantwoordenCiteren
Stefan R
(@stefan-r)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 55
 

welke pomp heb ja erop staan. ik heb ondervonden dat je door een biotec 10 best niet meer dan 10000l water per uur laat stromen. Anders gaat hij inderdaad elke dag beginnen overlopen (de blauwe filters).


   
BeantwoordenCiteren
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 583
 

Mini freak wrote:
Nu heeft men mij geadviseerd om coccolietenkrijt te gaan gebruiken om de biologische afbraak van slib en vertering van de vissen te bevorderen.

Hoi Mini Freak,

hebben ze je hierbij nog een (wetenschappelijke) onderbouwing kunnen geven? Of was hun portefeuille eerder de onderbouwing?

Stel de volgende keer onmiddelijk kritische vragen, dan heb je snel genoeg door of het verkooppraatjes zijn of niet.

Met coccolietenkrijt wordt je vijver niet vanzelf helder. Was het maar zo..

Gr, Dennis.


   
BeantwoordenCiteren
Mini freak
(@mini-freak)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 288
Topic starter  

Ja DNNS ik heb meer vragen gesteld aan de werking en advies van coccolietenkrijt.
Ik heb ook een informatie blad mee gekregen van het coccolietenkrijt maar wilde ook eens weten of dat bij jullie bekend was ook op internet gezogd en vind daar maar 3 site's over.

Voor de prijs hoefde ik het niet te laten 25 kg voor 5 euro is te verwaarlozen maar of het helpt of een goed effekt heeft weet ik niet. Ik ken het produkt niet en werk niet graag met poeders of chemische produkten. Coccolietenkrijt zou dus een volledig natuurprodukt zijn.

Ik denk dat de simpele aangebrachte voorzetfilter die ik gisteren geplaats heb voor de blauwe sponzen al iets begint te werken, de vuilmeter geeft nogaltijd hetzelfde aan als gisteren, normaal gaf die nu al vol aan na twee uur.
De rode filters zitten veel minder onder de alg en ook minder vuil als voordien.
Het voorzet filter is niet wit meer maar donker groen.

Misschien ben ik te snel van oordeel maar ik hoop toch dat ik binnen een paar dagen de bodem weer kan zien en mijn geliefde steurs.

We zullen afwachten,


   
BeantwoordenCiteren
Jokke
(@jokke)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 1
 

Als ik jouw was zou ik er echt niets meer van al die chemicaliën losen in je vijver.
Ook al zeggen ze dat het biologisch is. Mijn raad zou zijn zorg dat je een goede voedingsbodem hebt voor je bacteriën die voldoende zuurstofrijk is.
Wanneer je je filter te vaak schoonmaakt ga je deze er telkens uitwassen. Desnoods maak je een bakje bij met wat substraat of ander materiaal en een zuurstof steentje. Dit bakje niet meer schoonmaken voor het winter is. Zo kan je je filter blijven schoonmaken als je dit graag doet ;). Ik zou ook nog nieuwe bacterriën in dit bakje introduceren.
Als dat niet lukt zou ik gewoon blijven afwachten de zomer is nu voorbij normaal ge zien gaan er nu veel vijvertjes beginnen gaan op te klaren en tegen eind oktober begin november zullen ze wel allemaal proper zijn ook die van jouw. Maar het moeilijkste is hem proper houden volgend jaar.


   
BeantwoordenCiteren
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 583
 

Hoi Mini Freak,

Coccolietenkrijt is inderdaad een natuurproduct. Het verhoogt de hardheid van je vijverwater.
het is gemaakt van de "huisjes" van zgn. coccolithoforen, algen met een wand van kalk.

Dit is dan wel een waterverbeteraar, maar heeft erg weinig invloed op het helder worden van vijverwater natuurlijk.

Dennis.


   
BeantwoordenCiteren
doornink
(@doornink)
Lid
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 4
 

ronaldbonestroo wrote: misschien een idee:
is het niet wat om er een zeef als voorfilter voor te zetten?
compactsieve kost je redelijk weinig in aanschaf en is prijsvast voor als je hem eventueel wilt verkopen.
het verdubbelt bijna de capaciteit van je filter en haalt al het grove vuil eruit.
dit hoeft je filter zelf dus niet meer af te breken....
het heeft mij in ieder geval echt versteld doen staan en ook een aantal anderen die er op aanraden een aangeschaft hebben, zijn er zeker tevreden over!
zie wat je er mee doet en succes verder

ronald kan je me helpen ik heb een koivijver van 28 m3 als ik een multisieve neem word dan me filter capiciteit hoger en hoef ik dan geen ander filter te kopen al vast bedankt kelly


   
BeantwoordenCiteren
Pagina 2 / 2



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.