The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
zelf bouw filter

2 Posts
2 Users
0 Likes
5,861 Views
Mike1979
(@mike1979)
New Member
Joined: 10 years ago
Posts: 1
Topic starter  

Goedeavond allemaal,

Graag had ik wat advies. In de tuin ben ik een koi vijver aan het maken.
De vijver heeft de afmetingen 3 m lang en 1.5 breed en 1.5 diep. met in het midden een bodemdrain. Naast de vijver komt er filter kelder van 2.5 m lang en 1.35 breed.
Ik wil de koivijver gravity filter. Nu heb ik 4 regentonnen van 200 l kunnen bemachtigen die ik wil ombouwen naar 4 filterkamers. Ik heb een schema gemaakt (zie bijlage) hoe ik dit bezie. 1ste kamer wil japanse borstels plaatsen.2de kamer fijn substraat met daarboven grof substraat. 3de en 4de kamer graag uw advies.Ieder aanvoer en afvoerbuis wil ik in pvc 110 mm plaatsen? eventueel op ieder ton bovenaan een overloop voorzien? Ik twijfel om in de laatste ton de pomp te plaatsen of toch beter de pomp droog te plaatsen? En mijn vraag is of mijn schema klopt? Op de tekening staan er 4 regentonnen van 200 l elks. In elke ton heb je onderaan een rooster waar enkel het fijn water naar boven kan en het grof vuil beneden blijft.
Graag had ik jullie advies voor een beginnende.

mvg,
Mike

Bijgevoegde bestanden


   
Quote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Hoi Mike,

helaas kan ik geen schema zien. Jammer.

Even snel een berekening; de inhoud van je vijver gaat ongeveer 6.75 kuub water bevatten. Met een filter die dus tussen de 4 a 7 m3 water per uur moet gaan verwerken. Normale eis is dat de helft van je vijverinhoud het filter doorloopt per uur.
Maar ik denk dat je, gezien je kleine vijver, er teveel koi in gaat houden. Dus is het zaak om alvast op de toekomst voorbereid te zijn. Je filter is het belangrijkste van je vijver !!!
Als je de pomp in je laatste ton wilt maken, ben je dus al 1 filtermedium kwijt. Dan zou ik persoonlijk toch voor de droogopstelling gaan en gebruik maken van alle 4 tonnen.
Nogmaals; jammer dat ik geen schema/tekening kan zien, anders had ik iets uitgebreider kunnen antwoorden.

Hokie


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.