The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
lavafilter voor groene zwemvijver met uv-filter

 

joostjakob
(@joostjakob)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Dag vijverliefhebbers,

Ik heb tot mijn vreugde een zwemvijver gevonden in het huis dat ik recent kocht. Het water is helaas diep groen.

Het zwemgedeelte is 33 m3. Ernaast is een deel met planten, ongeveer 3 m3. Het zijn echter vooral onderwaterplanten, relatief weinig moerasplanten - geen lavasteentjes te bespeuren. Het water wordt uit het zwemgedeelte weggezogen en gaat naar een fonteintje in het plantengedeelte, aangedreven door een 230 watt pomp! Het klatert dan weer naar beneden. Er is ook nog een UV filter.

Ik wil het water helder, de filtering natuurlijk en het geheel energiezuinig. Mijn idee was om het plantengedeelte vol te storten met lavasteentjes en te beplanten met moerasplanten. De pomp vervangen door iets lichters, zonder fontein, gewoon laten lopen. De UV-filter uit, maar eventueel nog als voor-filter gebruiken, zonder stroom. De lavasteentjes grotendeels in bakken, zodat ze om de paar jaar uitgespoeld kunnen worden.

Denken jullie dat dit kan werken?


   
Citeren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 25 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Ja hoor, zwemvijvers worden veelal door dit systeem gefilterd.
Bekijk zeker eerst eens de tag plantenfilters en de categorie zwemvijvers


   
BeantwoordenCiteren
joostjakob
(@joostjakob)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Ha, die meer technische artikels had ik nog niet ontdekt. Nu ik dat lees denk ik dat de technische aanpassing toch wat groter is dan ik dacht. Mijn filteromgeving zijn drie bakken, elk met een watervalletje naar de volgende bak. Om het helemaal goed te doen, zou ik dus drie drainagesysteempjes moeten aanleggen. Als ik met een downflow systeem werk, zou het misschien nog net te doen zijn om de huidige pompomgeving te blijven gebruiken. Dan moet ik enkel zien dat de afvoerbuizen in bak twee lager uitkomen dan de bodem van bak één (of de drainagebuizen niet helemaal op de bodem leggen. Nog eens hetzelfde van bak twee naar bak drie. En van bak drie naar de vijver zelf dan misschien toch gewoon het watervalletje behouden.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.