The Pond Library

Vraag en Antwoord




Vijverniveau

4 Berichten
3 Gebruikers
0 Reactions
5,103 Bekeken
brononius
(@brononius)
Lid
Deelgenomen: 11 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Hey

De voorbije zomer zag ik het niveau van mijn vijver nogal schommelen.
Het 'probleem' dat ik nu heb is dat we geen echt toevoer voorzien hebben voor de vijver bij te vullen. Momenteel leg ik van tijd tot tijd buizen van het hemelwater van een naastliggend magazijn.
En ik zou nu willen zien om iets definitief te leggen.

Het idee is dat ik een soort 'kraan' maak waardoor ik het dakgoot ipv weg te voeren in de vijver kan laten lopen. En op deze manier de vijver bij te vullen als het goed regent.

Nu had ik dit graag wat proper afgewerkt, en dit een deel onder de grond gestopt. De afstand is toch zo'n 15m.
En dan bij de vijver terug boven te laten komen.

Zie onderstaande tekening voor wat verduidelijking:

Maar ik vrees een beetje of dit goed zou werken.
Gaat dit water 'snel' genoeg naar boven komen om over te lopen in de vijver?
Is er geen risico dat er teveel water in de buizen onder de grond blijft zitten?
...

Graag jullie advies/ervaringen...

Bijgevoegde bestanden


   
Citeren
Jef Smeyers
(@jef-smeyers)
Lid
Deelgenomen: 25 jaar geleden
Berichten: 584
 

Het water zal altijd in het onderste gedeelte blijven staan. Opgepast dus in de winter bij vriesweer. Regenwater in zulke grote hoeveelheden is ook niet gezond voor het vijverleven omdat regenwater aan de zure kant is en in uw geval ook de vuiligheid van het dak in de vijver terecht komt.

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiteren
brononius
(@brononius)
Lid
Deelgenomen: 11 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

De vijver is meer bedoelt als 'natuurvijver', en we meten het water op regelmatige basis. Vorige jaar kleine koi's erin gestopt, en tot onze verbazing zijn die mannen dit jaar serieus groot geworden. Ook moet er ene drachtig geweest zijn, want ineens hebben we er een heleboel vissen bij. Dus het water zit precies wel goed op het eerste zicht. 😉

De vijver is zo'n 170.000 liter, dus als we dat met 'stadswater' moeten doen, dan vrees ik een beetje voor onze waterfactuur. Het duurt nu al zo'n regenbui of 5 tot de vijver weer wat op niveau komt (met extra leidingen van dakgoot).

En het is nu ook niet zo dat het regenwater er constant zou inlopen. Enkel als het niveau wat te laag komt. Dus ik zou een soort wisselkraan willen gebruiken.

Maar de grootste zorg die ik me maak ik over de technologie. Gaat dat water mooi 'overlopen', of zijn er bepaalde zaken waar ik goed rekening met ga moeten houden (bv de dichting van de verschillende buizen, bochten...).


   
BeantwoordenCiteren
BjornBrouwers
(@bjornbrouwers)
Lid
Deelgenomen: 11 jaar geleden
Berichten: 1
 

voor Koi zou ik toch oppassen met regenwater te gebruiken aangezien dit zuur is en de PH al direct de hoogte kan laten ingaan. over het waterniveau dan er bestaan overloopsystemen waarmee je kan regelen dat je water op peil blijft. Moest je toch leidingwater willen toevoegen dan kan ik je nog melden dat je dit best verneveld via tuinslang en sproeier (om de chloor te laten verdampen) er bestaan ook filters die zware metalen en chloor uit het leidingwater halen maar die kosten al snel veel geld. en aangezien er in België meestal weinig zware metalen in het water zitten is dit een niet echt nodig
verder kan ik je nog zeggen "meten is weten" en boeken lezen over vijveraanleg en onderhoud zijn zeer interessant en geven enorm veel info over de verschillende mogelijkheden met vijvers.


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.