The Pond Library

Vraag en Antwoord




Wintervoorbereiding

Lid
Berichten: 646
Topic starter

Hoi,

Straks staat de winter weer voor de deur en ik zou graag jullie mening willen horen of men het filter uit of gewoon aan moet laten.
Heb reeds verschillende meningen uit omgeving gehoord, en overal is wat voor te zeggen. Heb mijn vijver nu 3 jaar, en afgelopen winter zijn er 3 van mijn koi's overleden. De koi was niets aan te zien.
Ben benieuwd naar jullie ervaringen in de winter, en hoe je het met de filter doet.
UV lamp haal ik er wel tussen weg. (even ter info)
Mijn vijver heeft ongeveer 20 kuub, en gaat via bodemdrain naar gravity opgestelde meerkamerfilter. Een Oase 12000 liter pomp zorgt er vervolgens voor dat het gefilterde water terug in de vijver komt.:confused:

mvg

Hokie:cool:


   
Lid
Berichten: 66

je filter ALTIJD aan laten....zou niet eens weten waarom je hem uit zou zetten...


   
Lid
Berichten: 646
Topic starter

Nou,

Heb het verhaal ook gehoord van; als je via de bodemdrain het filter laat lopen, je het "warme"water van onderen haalt, waar de koi zich bevinden, en dat vervolgens via het filter er weer boven in pompt, waardoor het water sneller afkoelt. Klinkt toch logisch??????????
De persoon in kwestie heeft 40 kuub vijver en zet zelf alles uit in de winter. Nog nooit een koi verloren in de winter en heeft fantastische vissen zwemmen. ( 70 cm lengte)

Hokie


   
 vito
Lid
Berichten: 1

filter zeker laten aanstaan, indien je beschikt over een oase aquamax eco 12000 staat daar een eco knop op. Als je deze op on plaatst zal deze automatisch een minder debiet geven, wat ook mag in de winter. Deze aanpassing van debiet werkt volgens de temperatuur van het water, hierdoor zal ook het gebruik wat omlaag gaan.


   
Lid
Berichten: 15

Mag ik miss even de vraag omdraaien ...waarom laten jullie de pomp aanstaan in de winter ?
Ik heb al 8 jaar een vijver van 3500 L met koi's,goudwinden,zilverwinden,gouden rietvoorn en goudvissen en steeds leg ik mijn vijverpomp stil tot in maart ,tenzij het vroeger warmer wordt...Tot nu toe heb ik nog geen problemen gehad met de vissen of de vijver.Ik dacht ooit iets gelezen te hebben over waterlagen die je best niet door elkaar mengt tijdens de winter ...


   
Lid
Berichten: 646
Topic starter

Misschien mazzel tot nu toe, maar een vijver van 3500 liter en zo'n hoeveelheid aan vissen?????
En hoe groot zijn de koi, en met z'n hoevelen???
Een koi heeft een zuurstofrijke wateromgeving nodig. Dit voor de spijsvertering en ademhaling. Doe je dit niet, is de kans groot dat er ziektes optreden.
En zijn het Japanse koi, of andere koi???

Hokie


   
Lid
Berichten: 15

Er zitten 6 Europese koi's in (40-50 cm) en 1 japanse van 15 cm,verder nog 3 goudwinden (40cm),1 zilverwinde (35 cm),1 rietvoorn (30 cm),1ghostkoi (45cm) en een 10 tal goudvissen (van 10 -15 cm)
Ik laat wel de luchtpomp aanliggen om wat zuurstof te geven en om de vijver ijsvrij te houden.


   
Lid
Berichten: 646
Topic starter

Goed,

Europese koi zijn sterker dan Japanse koi, die meer een stabiele omgeving nodig hebben, en het vijverwater moet constanter zijn in de waarden. ( ammonia, nitriet, nitraat e.d.).
Daarom laten de hobbyisten van Japanse koi vaker hun filter draaien dan een hobbyist met andere vissen, en of dat nu goudvissen, windes of andere koi zijn, maakt niet uit.
Indien we dit niet zouden doen, is de kans groot dat de Japanse koi sterven aan vergiftiging of iets anders.

Hokie


   



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.