The Pond Library

Vraag en Antwoord

vraagje bodemdraina...
 
Notifications
Clear all




vraagje bodemdrainage

18 Posts
9 Users
0 Likes
4,722 Views
Spike
(@spike)
Trusted Member
Joined: 22 years ago
Posts: 65
Topic starter  

Ik ben bezig met een tekening van mijn toekomstige
vijver.De afmetingen zullen 6 op 3m worden en de
diepte daar ben ik nog niet aan uit.Zeker 1,5m maar
het kan ook dieper worden.De inhoud zal dus een
minimum van 27000 l. bedragen.
Nu zou ik met 2 bodemdrains werken maar heb nu
de volgende vraag.Moet de afstand tot aan het filter
nu van alle twee identiek zijn of is het voldoende
dat ze waterpas liggen?
Tweede vraag:als een skimmer geinstalleerd wordt
mag het water dan direkt daarna teruggestoken
worden naar de vijver of moet dit omgeleid worden
langs het filter?

Mvg.


   
Quote
Sauwen Frans
(@sauwen-frans)
Eminent Member
Joined: 23 years ago
Posts: 30
 

De buizen naar uw filter zouden eigenlijk alletwee even lang moeten zijn anders ga je door eentje meer water trekken dan de ander zodat degene die het minste doorvoer krijgt de grootste kans op verstoppen heeft. Wat je skimmer betreft dit water moet minstens door een groffilter zodat je de bladeren en drijvend stof kunt afscheiden van uw water. Groeten Frans


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

De afstand is één, de diepte twee. Volgens mij is het net de diepte die bij beiden gelijk moet zijn omdat je op een bepaalde diepte een zelere druk hebt. De juiste formule ontgaat mij (zou ik eens aan een bevriend duiker moeten vragen). Als je nu bodemdrain 1 op 1,5 m diepte plaatst en bodemndrain 2 op bijvoorbeeld 1 m dan zal er op bodendrain 1 meer druk zitten. Een echt 100% gelijke afstand zal je nooit hebben, hangt wat af van de ligging van de bodemdrains ten opzichte van het filter.

Wat u wel zeker best doet is de vijverbodem zo conisch mogelijk maken (hoe verder de bodemdrains van elkaar liggen des te conischer moet de bodem zijn). De bodemdrains liggen dan in de diepste punten waarnaar het vuil zal bezinken.

Sluit ook elke bodemdrain afzonderlijk op een buis met elk een afsluitkraan. Dit biedt het grote voordeel dat als je bij onderhoud van het filter de afsluitkraan even openzet de druk van water op slechts 1 bodemdrain uitgeoefend wordt (dus krachtiger is).

Diepte ten opzichte van het oppervlak lijkt mij ideaal, mooi watervolume. Mocht de toestand van de bodem het toelaten dan kunt u nog wel tot 1,70 m gaan maar 1,5 m is ook goed.


   
ReplyQuote
Buzz
 Buzz
(@buzz)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 18
 

Laat de buizen op het exacte middenpunt (tussen de buizen) bij elkaar komen en je hebt geen verschil in afstand tot je filter, wel meer bochten.

Diepte is inderdaad belangerijker. een kolom van 1 meter water weegt minder dan een kolom van 1,5 meter water.


   
ReplyQuote
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
 

Sorry Moderator en Buzz, maar ik vrees dat dit niet correct is. De diepte van de drain doet er helemaal niet toe, louter de lengte van het pijpwerk (of meer algemeen: de totale weerstand die het water ondervindt wanneer het doorheen het pijpwerk stroomt. Deze is afhankelijk van pijplengte, diameter, soort materiaal, en verder alle bochten, kranen, de drain zelf etc. die extra weerstand opleveren.). De diepte is totaal onbelangrijk: een pomp met een bepaalde karakteristiek haalt evenveel debiet uit een drain op 1 meter diepte als uit een drain op 2m diepte, als we de extra m buis wegens de m dieper verwaarlozen natuurlijk.

Dit is het princiepe van gravity (communicerende vaten): ongeacht het feit dat bij de dieper gelegen drain de waterdruk hoger is, pomp je in dergelijk systeem aan de oppervlakte water weg en dat vergt evenveel energie voor diepe en ondiepe systemen. Het weggepompte water wordt door de communicerende vaten terug in evenwicht gebracht door de zwaartekracht (geen pompenergie nodig) en tijdens deze evenwichtsoperatie wordt er louter energie verspeeld door het water wat zich dient te verplaatsen (beetje naar beneden in de vijver, iets meer omhoog in de buis).

De reden dat men drains mooi gelijk op het diepste punt plaatst, is dat daar nu eenmaal het vuil verzamelt. Je moet dus inderdaad wel streven naar aansluitingen van identieke weerstand en niet louter lengte. Als je in 1 buis een paar extra bochten moet leggen om op dezelfde lengte uit te komen, dan is dit niet ok. Wat dat betreft is het voorstel van Buzz prima.
Wel moet je een beetje realistisch zijn in de impact van buislengte: er zal bij een 110mm buis quasi geen verschil meetbaar zijn tussen de 2 drains als er bij de ene een meter meer buis zit.
Mocht bijvoorbeeld het deksel van de drain bij de ene een millimeter dieper zitten dan bij de andere, dan levert dit dan weer een groot verschil (en daar praat men niet eens over in de boeken).

Nu ik toch bezig ben nog even dit: vaak lees je in boeken dat gravitysystemen minder enegrie verbruiken dan identieke systemen in pompgevoerde opstelling. Dit is louter zo als de pompgevoerde filter boven de grond opgesteld staat. Als hij wordt ingegraven, zo goed als gelijk met het vijveroppervlak (als dit kan...is niet altijd zo, bijvoorbeeld niet bij biotec), dan verbruiken beide systemen quasi evenveel. In de pompgevoerde zal het water altijd ietsje boven het vijverniveau moeten staan, maar in een gravity staat het ietsje lager dan het vijverwater.


   
ReplyQuote
Danny yamato
(@danny-yamato)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 15
 

hallo,
Denk dat er een paar misverstanden zitten in de vorige berichten.
Voor alle duidelijkheid alles op een rijtje.
Voor een vijver met een bottomdrain speelt de diepte geen rol voor het debiet.
Als je meerdere bodemdrains hebt is het van belang deze ongeveer even diep zitten voor een gelijkmatige watersturing in de vijver. In verband met het drukverschil heeft Herm mijns inziens gelijk, omdat het water met dezelfde druk in de ontvangkamer(of vortex) zal binnenstromen als daar de hoogte gelijk is tussen de verschillende binnenkomende leidingen.
Moest je een vijver boven de grond plaatsen en een gat maken op verschillende hoogte heb je uiteraard wel een grotere druk in de opening waar de meeste hoogte water boven staat. Als je op beide openingen een buis aansluit zoals bij een bodemdrain het geval is en je laat beide buizen naast elkaar naast de vijver omhoog gaan tot dezelfde hoogte als er water in de vijver staat; en je pompt nu water in de vijver zul je zien dat uit beide buizen even snel water stroomt ongeacht de diepte van de aansluiting op de vijver.(met formules is dit aantoonbaar maar dat zou ons te ver leiden)
Wat betreft het verschil tussen gravity gevoed of pompgevoed systeem is het niet logisch om een filter in te graven en het dan pompgevoed te laten werken omdat bij het minste verstoppingsgeval ineens gans je vijver leeggepompt wordt en overloopt in de tuin. bijkomend nadeel is dat steeds al het vuil eers door de pomp gaat wat veel extra onderhoud met zich meebrengt en risico op vastlopende pomp.
Daarbij komt ook dat al het vuil vermalen in de filter terecht komt en dus veel moeilijker zal af te scheiden zijn in het mechanische filtergedeelte.
pompgevoed filteren heeft enkel zin als het niet anders kan, dus met een filter dat bovengronds staat of wanneer het niet mogelijk is om bodemdrains te plaatsen (vb. bestaande vijver).
mvrgr Danny Yamato


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Het doet mij enorm plezier dat we op een toffe manier met elkaar kunnen discuteren. Zo leren we nog wat van elkaar nietwaar.

Laten we het eerst eens hebben over verschil pomp gevoed en gravity gevoed. Ik vermoed Herm zijn bedoeling omdat ik het zelf eens aan iemand aanbevolen heb in dit berichtenbord.

Danny, Herm bedoeld niet dat je van de pompgevoede filter nu een gravity systeem moet maken hoor. Die blijft pompgevoed maar je kunt een pompgevoed filter ook voor een stukje ingraven. Niet altijd hoor. Het hangt af op welke hoogte de uitlaat van de pompgevoede filter zich bevindt. Je kunt namelijk je pompgevoede filter ingraven tot ter hoogte van de uitlaat De uitlaat moet zich altijd boven waterniveau bevinden. Let dus op.

Wat bereik je hiermee? Je pompgevoede filter staat misschien een half metertje lager dan mocht hij volledig boven de grond staan. Iw vijverpomp moet het water dus een halve meter minder hoog pompen met als voordeel minder debiet verlies.

Nu hangt het ervan af waar de uitlaat van je pompgevoede filter zich bevindt. Filters die hun uitlaat onderaan hebben (zoals vroeger de green machines van Cyprio) kunnen niet ingegraven worden. De biotecs van Oase wel omdat de uitlaat zich bovenaan bevindt.

De bodemdrains.
Herm ik volg je redenering volkomen. Perfect uitgelegd.
Tja mij eerste boek was Koi Trilogie en daarin staat het anders.
Ik hoop dat er nog mensen zijn die aan deze waardevolle discusie iets kunnen toevoegen.

Ik ga deze discusie zeker verwerken in zowel een tip (voor de hoofdpagina) wat betreft het deels ingraven van een pompgevoed filter. Het artikel bodendrainages, wat ik toch van plan was te herschrijven zal ik ook voorzien met informatie uit deze discusie want ze is heel belangrijk toch.


   
ReplyQuote
4085anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 22 years ago
Posts: 1
 

Hoi Danny en Moderator,

Ik heb nog 1 opmerking voor Danny. Je schreef: "Wat betreft het verschil tussen gravity gevoed of pompgevoed systeem is het niet logisch om een filter in te graven en het dan pompgevoed te laten werken omdat bij het minste verstoppingsgeval ineens gans je vijver leeggepompt wordt en overloopt in de tuin."

Ik vrees dat dit niet correct is. Dergelijk filter loopt over als het water er niet makkelijker uit kan dan in komt en dit is niet afhankelijk van de hoogte dat hij geplaatst wordt. Bij normaal functioneren zal het water aan de uitgang zo hoog staan als deze uitgang, zowel bij ingraven (tot aan deze uitgang), als wanneer hij gewoon naast de vijver staat. Eens verstopping ontstaat zal bij beide opstellingen het overlopen even snel starten.

Wel is het zo dat bij de ingegraven filter de pomp meer debiet levert en de filter dus bij een relatief kleinere verstopping zal beginnen overlopen dan bij degene die op de grond staat opgesteld.

ps: het boek 'Koi trilogie' heb ik niet, dus weet niet wat daar in vermeld staat, ik heb 'Fluid Mechanics. McGraw-Hill.' van Wiley.


   
ReplyQuote
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
 

Ik was het nog hierboven he: Herm. (login was blijkbaar wat ontspoord 🙂


   
ReplyQuote
4090anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 22 years ago
Posts: 1
 

Hoi Koi,

100€ extra voor een tweede 110mm afsluiter maakt het verschil tussen kunnen spoelen en niet.
Ikzelf heb een betonnen strakke vijver van 7m op 5m, en slechts 1 drain. Daar ik tot op de bodem (1,5m) kan zien kan ik makkelijk met een trekker al het vuil tot bij de drain krijgen. Die zuigt de ontstane wolk direct op. Dan is het vollen bak in mijn vortex: tijdens deze actie hang ik een nylonkous voor de uitgang tot het weer stil is. Dan neem ik die terug weg, want anders begint mijn pomp lucht te slorpen.

Gravity pompen zijn het zuinigst. Zij moeten immers geen hoogte verwerken, enkel circulatie (die 3 cm dat je laatste kamer lager staat is te verwaarlozen).

Marc (W-VL)


   
ReplyQuote
marcvb
(@marcvb)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 106
 

Aan Marc,
Waarom geen extra uitgang met een kraan van diameter 110 mm maken rechtsreeks in de afvalwaterput dan hebt ge niet zoveel werk met u vortex terug te ledigen om het vuil te verwijderen.
Met kans op verstopping in de afloop van de vortex die meestal maar diameter 50 heeft.
Ik heb een duidelijke tekening op mijn site staan,kijk maar eens.
Groeten Marc


   
ReplyQuote
4098anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 22 years ago
Posts: 1
 

Marc,

Daar het vuil onderaan in de vortex ligt, hoef ik hem niet volledig te ledigen. 50mm is meer dan genoeg. Ik zou niet weten hoe die kan verstoppen.

Marc (voor het onderscheid: Cr@M)


   
ReplyQuote
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
 

Hoi Marc (W-VL),
de 3cm dat het waterniveau dieper staat dan de vijver in je gravity systeem is de minimaal vereiste hoogte dat het water in je pompgevoerd filter hoger moet staan dan je vijverniveau...surprise: net even veel energie vereist :-). Dit hoogteverschil is functie van pompdebiet en totale filterweerstand en is voor gravity en pompgevoerd identiek.

ps: ik heb een vraagje ivm. je vortex: welke afmeting heeft die? Ik vraag me af welke de minimale afmetingen zijn dat een vortex nog goed werkt.


   
ReplyQuote
4121anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 22 years ago
Posts: 1
 

Hoi Herm,

Ja, je hebt gelijk. Maar de meesten plaatsen hun pompgevoerde filter wel stukken hoger (beekloop, waterval). En dat scheelt dan natuurlijk wel, hé. Bijkomend voordeel is dat mijn vijver, niettegenstaande rechthoekig, een mooie rondstroming heeft.

Mijn vortex is 80, daarmee vang ik 85% van het vuil op. Aquamax 10.000 met slechts 2 bochten (en 3cm hoogte) moet volgens mijn schatting toch wel aan 8.500 l/h komen. 1 meter vortex was beter geweest, maar dan moest ik in het beton gaan boren en daar had ik geen zin in.

Marc (W-VL)


   
ReplyQuote
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
 

Hoi Marc (W-VL),

staat de aquamax droog opgesteld of nat in de laatste kamer en zo ja hoe heb je dit concreet uitgewerkt? Mocht je even tijd hebben om de volledige filter (kamers etc. en respectievelijke leidingdiameters en zo door te spelen, dat ware leuk. Ik plan namelijk iets in die aard (met een aquaworld vortex + edouna of zo).

ps: een gekke maar goed werkende practische truk om te weten hoeveel je uiteindelijke debiet is, is de truk met de vuilniszak. Werkt voor retours boven, zowel als onder de waterspiegel (tenzij ze erg diep zitten natuurlijk, of de buis gelijk met de wand is afgeslepen, dan ga je een stukje buis tijdelijk moeten aanbrengen. Je brengt de waterdichte lege zak aan rond de uitstromer en (een 2de persoon) meet hierbij op de horloge bijvoorbeeld 10 seconden af. Hoe langer, hoe kleiner de meetfout, maar de zak moet natuurlijk niet te zwaar worden of hij scheurt bij het oplichten. Vervolgens haal je de toegeknepen zak uit het water en bepaalt aan de hand van emmers/lege flessen/bierpinten of eender welk recipient met gekende inhoud de inhoud van de vuilniszak. dit doe je maal 360 (in geval van 10 sec vullen) en je hebt het debiet/uur.

Zelf had ik met rechte leidingen en gravity amper 5% verlies, maar eens de uv er tussen stond met een paar bochtstukken en een paar kogelkranen liep het verlies zoals verwacht snel op.


   
ReplyQuote
4126anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 22 years ago
Posts: 1
 

Herm,

Als het weer terug slechter wordt, dan vul ik mijn site nog een beetje aan met mijn filterverslag. Maar in het kort: ik heb ook edouna als optie gehad, maar ze hebben het bij mij niet gehaald omdat er geen tussenruimtes zijn voor de beluchting (dubbele tussenschotten).

Die van die plasticzak is een goeie. Maar de grootste problemen worden veelal heel eenvoudig opgelost.

Marc

PS hier het begin van mijn verhaal:
http://users.pandora.be/marc.claerhout1/vijver/vijver.htm

En hier mijn bewoners, vanaf de eerste dag handtam:
http://users.pandora.be/marc.claerhout1/vijver/filmpjes/


   
ReplyQuote
Willy Rene
(@willy-rene)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 7
 

Hi allemaal

Ik heb niet alle antwoorden gelezen en misschien komt deze opmerking in één van de vorige reacties al voor.
De hoogte van de bottom drains heeft geen enkele invloed op de goede werking van één van hen. De druk op het einde van de buis van elke bottom drainis is dezelfde aangezien hij gelijk is aan de hoogte van de waterkolom en dit is dan tot het water niveau van de vijver.

Willy Rene


   
ReplyQuote
Willy Rene
(@willy-rene)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 7
 

Hi allemaal

Mijn vorig bericht heb ik even verkeerd verzonden

Sorry

Willy Rene


   
ReplyQuote



The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.