The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen




leidingen voor bodemdrain

 

(@rocky)
Eminent Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 31
Topic starter  

Beste,

Onlangs las ik op dit formu dat de horizontale leidingen van een bodemdrain best maar 80mm zijn ivm met de druk om eventueel vuil weg te kunnen spoelen. Maar aan de andere hand lees ik overal handleidingen die over 110 mm spreken. Wat is nu de beste oplossing.
Voor mij gaat het over een vijver van ong 20000 liter 1 bodemdrain geplaatst op het diepste punt van de vijver waar de hellingen samenkomen.


   
Citeren
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 136
 

Hallo,
als je 80mm neemt zal bij eenzelfde pompdebiet het water sneller door de buizen stromen, wat als positief effect heeft dat er minder gemakkelijk sediment in de buizen achterblijft en als nadeel dat sneller stromend water meer verlies oplevert. Met 80mm zal je dus minder effectief debiet overhouden bij eenzelfde pomp.

Het is dus beide factoren afwegen en een compromis sluiten en beide oplossingen zullen wel ok werken, maar voor een 20 kuubs vijver lijkt me die 110mm toch erg gangbaar te zijn.


   
BeantwoordenCiteren
(@Unregistered)
New Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 1
 

Hi

Je moet er wel rekening mee houden dat uw leidingen het debiet van de pomp aan kunnen. Zo kan er wiskundig gezien door een buis van 80 mm slechts iets meer dan de helft water stromen dan door een buis van 110 mm.
Zo zou het kunnen dat je je pomp dan ook sneller moet afremmen omdat ze anders je filter zou leegzuigen. Ik spreek hier steeds over een gravity opgestelde filter.
Wanneer je je pomp afremt doe dit enkel op de perszijde, nooit op de aanzuigzijde.

Mr Bean


   
BeantwoordenCiteren
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 136
 

Hallo Mr. Bean,
dat er wiskundig gezien ongeveer 2 maal meer water doorheen een 110mm buis gaat dan door een 80mm is totaal uit de lucht gegrepen. Je baseert je waarschijnlijk op het feit dat een 110mm buis 95cm^3 als sectieoppervlak heeft en eentje van 80 slechts 55 ofte ongeveer de helft. Tot zover de wiskunde, want debieten berekenen is fluidomechanica:
Totale stromingsverliezen zijn niet functie van sectieoppervlak, maar wel sectieomtrek (niet kwadratisch dus: het is de wand die een rol speelt in de weerstand) , lengte, wandtextuur, snelheid van het fluidum ...
Ze worden meestal uitgedrukt in opvoerhoogte, wat wil zeggen dat een bepaalde lengte buis evenveel weerstand voor de pomp oplevert als zou je het water dergelijke hoogte moeten oppompen. Deze weerstand stijgt naarmate je debiet toeneemt en levert een kromme weerstandskurve in het debiet/opvoerhoogte-diagram. Anderzijds daalt het debiet van de pomp naarmate de weerstand/opvoerhoogte toeneemt (rechtlijnige pompkurve). Kruising van beide levert het werkingspunt op en het effectieve debiet. Slechts in een welbepaalde lengte buis en welbepaalde pompkarakteristiek zal dit toevallig 2 maal meer water opleveren voor de 110mm buis dus.


   
BeantwoordenCiteren
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 136
 

maak dat 95 cm^2 ipv 95 cm^3. m'n numerisch klavier gaf kortsluiting wegens wat vijverwater op gespat door m'n ochiba 😉


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.