The Pond Library

Vraag en Antwoord

Biotoec 10 + Bitron...
 
Notifications
Clear all
Biotoec 10 + Bitron + Drain??

12 Posts
5 Users
0 Reactions
4,783 Views
Rocky
(@rocky)
Eminent Member
Joined: 23 years ago
Posts: 31
Topic starter  

Beste,
Sinds meer dan een jaar beschik ik over een vijver van 10000L waar enkele koi's inzitten. Nu ik zie wat een pracht dit is ga ik mijn bestaande vijver een beetje uitbreiden en aanpassen aan de koihobby. Voor de moment gebruik ik een biotec 10 en een bitron 25. Nu is mijn vraag of ik deze apparatuur kan blijven gebuiken. Ik wil namelijk mijn nieuwe vijver van een bodemdrain voorzien. De capaciteit van de filter is geen enkel probleem, er is nog een plantenfilter en ik hou het aantal koi's laag. Alle info is welkom

Alvast bedankt iedereen.


   
Quote
mark
 mark
(@mark)
Trusted Member
Joined: 23 years ago
Posts: 67
 

Hallo Rocky,

Ik ben ook een bezitter van een biotec 10 en een koivijver. Mijn ervaring met dit filter is dat dit geen goed filter is voor een koi vijver.
Om mijn problemen met het filter op te lossen heb ik ook zitten denken aan een bodemdrain in combinatie met dit filter, omdat het de biotec toch geen goedkoop filter is.
Na watbezoekjes bij verschillende hobbyisten en winkels is het mij duidelijk geworden dat dit filter onmogelijk direct aan te sluiten is op een bodemdrain. Vooral omdat dit filter geen echte bezink kamer heeft en de invoer veel te klein is ( 50 mm )

Je zou het filter om kunnen draaien en de huidige uitlaat gebruiker, maar dan nog zit je met een inlaat van 70 mm. Ook geen optie lijkt mij. Per slot van rekening moet het water dan vanuit de binnenkant van de sponzen naar de volgende bak.

Misschien kun je de biotec wel blijven gebruiken als je een vortex aansluit op de bodemdrain, en vandaaruit via de pomp het water in de biotec pompt, maar of dit goed gaat werken?? Ik moet wel toegeven dat dit filter uitstekend werk verricht om zeer kleine vuildeeltjes uit het water te halen, maat biologisch oppervlak heeft hij eigelijk niet.

Dus als je het mij vraagt is er maar 1 oplossing: Ander filter kopen dat werkt op basis van gravity, maar misschien hebben andere mensen nog ideeen...

Groeten,
Mark


   
ReplyQuote
Rocky
(@rocky)
Eminent Member
Joined: 23 years ago
Posts: 31
Topic starter  

IK weet dat de 2 invoeren bovenaan aan de kleine kant zijn, hiervoor had ik zelf al 2 mogelijke oplossingen: de toevoer van water(vijver) splitsen over deze 2 invoeren of zelf een grotere toevoer aanbrengen op de filter(doorvoer). Over de werking van de filter ben ik zeer tevreden, daar heb ik niks op aan te merken. aangezien ikzelf nog studeer ligt de mogelijkheid om een nieuwe duurdere filter niet echt voor de hand.

Alvast bedankt


   
ReplyQuote
timpie
(@timpie)
Reputable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 430
 

Hallo Rocky,

Aangezien ik zelf ook nog studeer en toch gelijk nog wat koi wil houden ben ik op zoek gegaan naar goedkope filtertechnieken. Ik moet wel zeggen dat ik elk jaar nog aan het experimenteren ben om het resultaat te verbeteren maar ik kan je al wat op weg helpen..
Een vortex kan je maken door een grote vuilniston wat aan te passen. Zorg voor een voldoende volume, een conische bodem en centraal op de bodem maak je een drain. Haalt aardig wat grof vuil uit het water! Het instromende water laat je een 25cm onder water uitlopen in een richting dat het water rondjes draait.
Sluit hierop een tweede ton aan (zet ze gewoon iets lager dan de eerste). Bovenaan kan je het water uit de 1e laten overlopen via een stuk slang. Ook hier een conische bodem en drain centraal. Dit vat dient als bezinkkamer en ruimte voor de eiwitafschuimer. Zo'n eiwitafschuimer maak je heel eenvoudig zelf en kost je bijna geen geld! Vanuit de afschuimer laat je dan het water overlopen naar je biotec.
Zo heb je dus een super (relatief gezien) mechanisch filter gebouwd. Als je met een vijverdrain gaat werken verdwijnt dus je substraat uit de vijver en meteen ook je biologische laag. Een biologische compartiment na je biotron zou dus niet misstaan. Dat lijkt me dan best (in dit geval!) een natfilter op gelijk niveau met je vijver. Misschien kan je plantfilter daarvoor dienen maar ik weet niet hoe die opgebouwd is. Als het een moerasfilter is zie ik geen probleem door de afvoer van je biotec aan te sluiten op op de bodem gelegen drainagebuizen. (Zorg voor een goede verdeling van water over het gehele filtermedium!!)
Bij deze opstelling behoud je dus je pomp in de vijver. En dat kan met drain. Sluit gewoon een verticale buis aan op de afvoerbuis waarin je de pomp zet. Ik weet niet welke pomp je hebt maar een aquamax zonder behuizing neemt niet veel plaats in. De besproken filters staan dus boven vijverniveau (zoals reeds met je biotron het geval was waarschijnlijk)
Met wat ideetjes heb ik hier gewoon getracht met je plannen en bestaande materialen zonder verlies een goedkoop alternatief in elkaar te knutselen. Is het niet echt duidelijk zeg het dan gerust hoor..

knutselgroeten, Timpie


   
ReplyQuote
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
 

Ha onze Timpie is terug! Je ziet:traditiegetrouw is het mooi weer tijdens de blok & examens, maar begint het te regenen zodra de vakantie start 🙁

Dat pompgevoerd systeem MET bodemdrain is een knap idee, had ik nog niet overwogen voor m'n quarantainefilter. De Biotec reeks wel, maar ik lees erg vaak dat deze systemen snel toeslibben, dus zo'n extra voorfilter is erg interessant.

Ik heb de kleine nitritech die Edwig gebruikt voor zijn (relatief grote) Q-vijver eens bekeken en dat is in mijn geval een beetje oversized denk ik. Hij kan trouwens niet in de ruimte die voorzien was (onder een brug/vlonder).
twee alternatieven die ik dit weekend bij Staf Cami zag (wiens knappe vijver in de laatste koi-mag staat), zijn de edouna timy 3kamer en de Kyogoi 4000. Momenteel zijn er nog 2 raadsels:
1. kan je een pompgevoerd model (zoals de kyogoi) makkelijk aanpassen tot gravity
2. stel dat ik zo'n nieuwe aquamax2000 als pomp zou nemen in een gravity-systeem, is er dan een andere oplossing dan die in de laatste kamer te plaatsen, want dan schieten er bij de edouna al maar 2 meer over 🙁

ps: Meise was erg leuk: knappe koi, Edwig zat duchtig boeken te signeren, lekker weertje, goed bier...kortom een leuke dag gehad 🙂


   
ReplyQuote
timpie
(@timpie)
Reputable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 430
 

Hey Herm!

Ik mag niet klagen over het weer tijdens de examens.. maar nu is het natuurlijk toch wel weer aan het regenen zeker 🙁 België he..
Ben momenteel door het weer zo wat aan het pendelen tussen pc en vijver 😀

En bedankt voor het compliment 😉 .. Voor je quarantaine heb ik nog wel een aantal alternatieven. Die vijver uit het VKVV-magazine was wel een pareltje! Maar die filters waren toch gravity gevoed? Met een aquamax hoef je helemaal geen kamer op te offeren als je de pomp droog opsteld na het filter (bestaat er nu ook een 2000?). De filters en aansluitingen ken ik niet.. misschien iemand anders??

Ben ook ff gaan kijken in Meise, snel na een examen. Zalig wat rond lopen op het mooie park en daarna eens genieten van de mooie koi. Leuk leuk..

M'n mail die ik je vannacht opstuurde zal je wel ontvangen hebben hoop ik..

groeten, Timpie


   
ReplyQuote
Gunther Dauw
(@gunther-dauw)
Active Member
Joined: 23 years ago
Posts: 12
 

De Biotec filter is geen specifieke koivijver-filter en is ook niet ontwikkeld om gravity-gevoed te worden !!!!

Het antwoord van Timpie is het meest interessante; dus gewoon een ton aansluiten op de bodemdrain en daarin de pomp plaatsen die het water naar de Biotec pompt.

Dit systeem heb ik ook bij een kennis toegepast en het werkt perfect.

Dat een filter snel dichtslibt is afhankelijk van bv. visbezetting, beplanting, toevoegen van bacterieën, manier van reinigen,.....

Ik reinig mijn Biotec 10 een 2 a 3 tal keren per jaar.


   
ReplyQuote
Rocky
(@rocky)
Eminent Member
Joined: 23 years ago
Posts: 31
Topic starter  

Bedankt allemaal om te posten op mijn vraag.

En wat de oplossing nu betreft, ik ga het idee van timpie volgen, ik ga een soort vortex bouwen en hierop een tweede vat op aansluiten waaruit ik mijn biotec ga voederen, hiermee is al een groot deel grof vuil gefilterd en moet ik geen zware investeringen doen, 2 vliegen in een klap dus.

Timpie, als je eventuele tekeningen hebt van deze "self-made" vortex-toestanden zou je deze dan even kunnen mailen.

Ook had ik nog een vraagje ivm met de leidingen voor de bodemdrain maar die heb ik in een nieuwonderwerp gepost.

Toch bedankt iedereen

-> gewoon fantastisch zo een berichtenbord met behulpzame mensen !!!!!


   
ReplyQuote
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
 

>En wat de oplossing nu betreft, ik ga het idee van >timpie volgen,

jij ook al!

>gewoon fantastisch zo een berichtenbord met
>behulpzame mensen !!!!!

bijna zo leuk als de vijverhobby zelf

Extra vraagje: zijn er mensen die ervaring hebben met de minimale afmetingen waarbij een vortex nog werkt? Ik hoor wel eens dat alles onder 1m diameter niet echt goed functioneert, maar bij welk debiet?

Verder denk ik dat het voorzien van zo'n pantysysteem aan de ingang ook erg nuttig kan zijn en het kost dan nog niet veel ook niet


   
ReplyQuote
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
 

ola, ik heb wat indirectie in m'n smileys ingebouwd, sorry 🙂


   
ReplyQuote
timpie
(@timpie)
Reputable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 430
 

"ik ga een soort vortex bouwen en hierop een tweede vat op aansluiten waaruit ik mijn biotec ga voederen" 😀
De plannen zijn onderweg en heb je wellicht al ontvangen Rocky..
😉

Voor die vortex Herm, ik heb dat ook al gehoord maar ik denk dat het vooral ook de pompcapaciteit is die dit mee bepaald. Bij mij geeft de pomp een 2000 liter/h effectief en ik mag niet klagen van het bezinksel dat ik heb. Maar ik kan natuurlijk niet vergelijken.. Zorg dat alles kan weggedraineerd worden want dat moet ik nog wat aanpassen (ik ga wat beroepsmisvorming doen met die "lampkappen" die je soms aan de nek van honden ziet :))

Verder ben ik nog bij mijn vriendin aan het zagen opdat ze haar winterkousen wil afgeven.. 😀

groetjes, Timpie


   
ReplyQuote
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
 

Nou Timpie, je gaat toch geen arme hond opereren en hem nadien zonder zo'n 'lampekap' laten weggaan, louter om je visjes te helpen he ;-). Een goed veearts houdt van alle dieren (ook reigers en katten trouwens 😉 😉

Prettig weekend.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.