Hallo allemaal,
Kan iemand mij helder uitleggen, waarom ik met een bodemdrain zou moeten werken tenopzichte van pomp gevoed fiter?
Ik heb de volgende spullen
* Aquamaxima 7500
* 300 liter vortex
* 330 liter 3 kmr filter
* 36 watt UVC
Mijn vijver wordt ongeveer 3x2,5x 1,4 ...zeg 10.000 liter
Ik heb eerst altijd aan een grafity systeem gedacht, maar ik ben bang dat het niet gaat werken. Het kost meer inspanning, meer kosten en meer rekenwerk.
Ik ben zo bang, dat als het eenmaal staat dat het niet gaat werken...pomp gevoed gaat "altijd" werken.
Dit wordt de eerste keer dat ik mijn vijver ga vergroten, het zijn een hoop kosten en het moet in een keer goed zijn, daarom denk ik eigenlijk meer aan een normaal pompgevoed systeem.Ik hoor ook weleens dat die Aquamaxima vastlopen als ze in droog opstelling staan.
Iemand andere gedachte?
Bedankt en groetjes,
Eric
Drie heel grote voordelen zijn ten eerste dat je de volledige filterinstallatie ondergronds kunt plaatsen. Bvb onder een terras. Een pompgevoede filter moet boven de vijver staan. Moeilijker weg te werken.
Ten tweede moet de vijverpomp geen hoogtes overbruggen enkel water verplaatsen. Niveau vijver en filter is gelijk. Tenzij je een waterval of zo zou willen natuurlijk.
Ten derde en misschien wel het grootste voordeel is dat via de bodemdrain afval (bladeren, uitwerpselen,...) op de bodem het filter bereikt en dat heb je nooit met een pomp gevoed systeem. afval dat op de bodem neervalt blijft bij een pomp gevoed systeem ook liggen.
Ook nadelen hoor. Je gaf er al. Extra werk en kosten. Je bodem moet kaal zijn, dus geen substraat.
Mochten we een poll houden in de aard van tevreden van je gravrity systeem ja of neen dat we heel wat ja's zouden krijgen.
In dit artikel Kies ik voor een filter boven of onder de grond? vind je alle info over de verschillen tussen gravity en pomp systemen.
Bedankt voor de uitleg, iemand anders nog tips?
Hallo Eric,
Ik heb bij aanleg van mijn vijver ook getwijfeld over het gebruik van gravity system,en bijhorend werk van de bodemdrains en dergelijke.
Maar ben toch zeer teveden dat ik er toch voor heb gekozen,geen bodemslip in de vijver,gemakkelijk reinigen van de filters minder slechte bacterién in de vijver enz...
De vissen moeten niet in hun vuil badwater rondzwemmen.
Stel u voor dat je geen stop in u bad hebt en u altijd in hetzelfde water moet wassen.
Op mijn site staat het goed beschreven,met foto's,hoe ik het heb gedaan.
Groeten Marc
Ik heb tot nog toe alleen maar pompgevoede vijvers gehad en kwam steeds op het zelfde probleem uit ... zweefvuil door omwoelend vuil dat op de bodem lag . Nu wil ik niets anders meer dan gravitysystemen . Het bied niets dan voordelen .
Aanvullend op voorgaande kan ik nog zeggen :
* pompen zijn energievriendelijker , zoals de webmaster al zei moet je geen hoogtes overbruggen , tenzij je een waterval wilt .
* pomp wordt niet meer vuil , vermits ze opgesteld staat NA de filter .
* Je filter kun je ook niet meer over vullen . Als je filter verstopt raakte kreeg je nogal eens te maken met water dat uit je filter weg liep en op die manier kon je je vijver volledig leegpompen en dat kan met dit systeem niet .
* hinderlijke buizen en kabels liggen niet meer in de vijver
Er zijn nog redenen waarom je zou kiezen voor dit systeem , maar dit zijn wel de voornaamste die tot nog toe opgesomd zijn .
Ik zou niet weten waarom het niet zou werken op een systeem van 10.000 liter met een aquamaxima 7500 .
gaat het meestal goed grafity opstelling, of kunnen er dingen fout gaan?
Waar moet ik ECHT opletten?
groetjes,
Eric
Als je ervoor zorgt dat de aanvoer leidingen groot genoeg zijn van diameter , zodat je je filter niet leeg kan trekken , zou ik me niet veel geen zorgen meer maken . Meestal wordt diameter 110 mm aangehouden .
Ik heb nog maar weinig weten fout lopen met dergelijk systeem . Een goede planning is zeker al de helft van het werk .
Hoi,
Ik sluit mij volledig aan bij Mic.
Heb zelf een aantal jaren een pompgevoed systeem gehad. Dit resulteerde in de zomer tot dagelijks verplicht ( soms wel twee maal ) de pomp doorblazen om het vuil eruit te halen daar de pomp anders droogliep.
Nu heb ik afgelopen weekeinde een nieuw filter werkende op gravity aangesloten. Werk perfect! heb nog geen enkele keer de pomp moeten doorblazen en denk ook niet dat dat meer nodig is.
Dingen waar ik op gelet heb, zijn:
1. Volledig waterpas zetten van het filter
2. Filter op de juiste hoogte plaatsen ( niet te laag en niet te hoog )
3. Diameter van de aanvoerbuis en zo min mogelijk bochten erin .
Groeten,
mark