The Pond Library

Vraag en Antwoord

Vijverfilter (hoeve...
 
Notifications
Clear all
Vijverfilter (hoeveelheid) afval

6 Posts
5 Users
0 Likes
3,552 Views
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
Topic starter  

Graag zou ik willen weten hoeveel afval er gebruikelijk gefilterd wordt uit een vijver? DIt uit een vijver van ong. 10m3 met één koi (binnenkort meer), één winde en een vijftigtal goudvissen. De laatste maanden moet ik namelijk erg veel vuil van het eerste filter afhalen en vroeg me af of dit normaal is rond deze tijd (warmte?). Ook vraag ik me af wat voor afval dit kan zijn? Het lijkt een beetje op alg/wier/worteltjes van planten vermengt met wat zand.

Zie de foto's voor het afval op de filter. Dit is de hoeveelheid na precies 1 dag aangezien ik het elke dag moet schoonmaken omdat het anders ongefilterd door de andere filters gaat. Het afval is trouwens niet slijmerig, dit lijkt alleen maar een beetje zo op de foto's doordat het water erover heen stroomde.

Alvast bedankt!

Bijgevoegde bestanden


   
Quote
mike2507
(@mike2507)
Trusted Member
Joined: 14 years ago
Posts: 50
 

ik kan het niet goed zien , maar het lijkt er op dat dit een of andere zeeffilter is
het lijkt me dat hij precies doet wat hij moet doen , grof vuil tegenhouden zodat het niet in de rest van je filter terecht komt en daar de boel verstopt

het lijkt er op dat er redelijk veel algen in je vijver zitten , voor de visjes kan dat geen kwaad , mooi is iets anders
nu zijn er veel manieren om algen te stoppen , voor mij is dat veel planten zetten die de algen van voeding beroven ( is ook het meest natuurlijke )


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Lijkt me perfect normaal. Het is net de bedoeling om zoveel mogelijk vuil in het eerste filtergedeelte uit te filteren. Hoe meer hoe beter zou ik durven stellen.
Zoals Mike al zei is dit een soort zeef en het is perfect normaal dat je deze dagelijks moet reinigen. Zeker als er wat algen bij zijn en afhankelijk van de zeefgrootte.

Minder perfect zou het zijn mocht je het filtergedeelte achter het eerste ook zoveel moeten reinigen.


   
ReplyQuote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
Topic starter  

Ik ben inderdaad blij dat de filter goed werkt maar vroeg me meer af of dit een "normale" hoeveelheid is en wat voor soort "afval" het is. Het lijkt me dat aan de hand van het soort afval er eventueel een extra actie ondernomen kan worden om het te verminderen.

Om nog even te reageren op Mike, het water is wel mooi helder en zie niet zo veel alg meer. In het begin (vijver compleet schoon gemaakt) kwam er redelijk wat draadalg opzetten maar sinds er een zuurstof pomp dag en nacht in zit zijn deze weer bijna verdwenen. Verder zitten er een lelie (sinds gisteren voor het eerst met twee mooie bloemen), een grote lisse en een dotter in. Ook zit er veel waterpest in en deze groeit erg snel. Hier heb ik laatst al een deel van moeten verwijderen. Verder drijven er wat Eichornia Crassipes en een andere drijfsoort in.

De pomp ligt wel precies onder de waterpest, misschien dat er daarom meer "afval" in de filter komt? En ik neem aan dat door het zonnige weer de planten ook sneller groeien en meer "afval" veroorzaken?

Ik ben iig blij dat het geen abnormale hoeveelheden zijn en dat het water helder blijft. De rest van het filtersysteem blijft trouwens netjes schoon.


   
ReplyQuote
Yol
 Yol
(@yol)
New Member
Joined: 14 years ago
Posts: 1
 

Heb een nieuw vijvertje maar met geen vis in, maar wel 2 eendjes op ,heb een Easy clear 3000 filter gekocht 3 weken terug voor geen algen in mijn vijvertje te hebben , dat gaat redelijk goed ,maar mijn filter na een 10 tal dagen is hijal verstopt , wat kan ik daar aan doen , kunnen jullie mij daarbij ook helpen Dank U Yol


   
ReplyQuote
proosje
(@proosje)
Reputable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 228
 

Hoi,

Eenden produceren ook veel afval in het water en ze doen kopstand opzoek naar eten op de bodem. In jouw geval zou ik opteren voor een soort vortex of zandvang waar het water zeer traag doorstroomt, zodat het zand en de onreinheden daar kunnen afzinken vooraleer ze in de eigenlijke filter terecht komen.

Grtzs Patrick


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.