The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Vijverfilter (hoeveelheid) afval

 

(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Graag zou ik willen weten hoeveel afval er gebruikelijk gefilterd wordt uit een vijver? DIt uit een vijver van ong. 10m3 met één koi (binnenkort meer), één winde en een vijftigtal goudvissen. De laatste maanden moet ik namelijk erg veel vuil van het eerste filter afhalen en vroeg me af of dit normaal is rond deze tijd (warmte?). Ook vraag ik me af wat voor afval dit kan zijn? Het lijkt een beetje op alg/wier/worteltjes van planten vermengt met wat zand.

Zie de foto's voor het afval op de filter. Dit is de hoeveelheid na precies 1 dag aangezien ik het elke dag moet schoonmaken omdat het anders ongefilterd door de andere filters gaat. Het afval is trouwens niet slijmerig, dit lijkt alleen maar een beetje zo op de foto's doordat het water erover heen stroomde.

Alvast bedankt!

Bijgevoegde bestanden


   
Citeren
(@mike2507)
Trusted Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 50
 

ik kan het niet goed zien , maar het lijkt er op dat dit een of andere zeeffilter is
het lijkt me dat hij precies doet wat hij moet doen , grof vuil tegenhouden zodat het niet in de rest van je filter terecht komt en daar de boel verstopt

het lijkt er op dat er redelijk veel algen in je vijver zitten , voor de visjes kan dat geen kwaad , mooi is iets anders
nu zijn er veel manieren om algen te stoppen , voor mij is dat veel planten zetten die de algen van voeding beroven ( is ook het meest natuurlijke )


   
BeantwoordenCiteren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 25 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Lijkt me perfect normaal. Het is net de bedoeling om zoveel mogelijk vuil in het eerste filtergedeelte uit te filteren. Hoe meer hoe beter zou ik durven stellen.
Zoals Mike al zei is dit een soort zeef en het is perfect normaal dat je deze dagelijks moet reinigen. Zeker als er wat algen bij zijn en afhankelijk van de zeefgrootte.

Minder perfect zou het zijn mocht je het filtergedeelte achter het eerste ook zoveel moeten reinigen.


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Ik ben inderdaad blij dat de filter goed werkt maar vroeg me meer af of dit een "normale" hoeveelheid is en wat voor soort "afval" het is. Het lijkt me dat aan de hand van het soort afval er eventueel een extra actie ondernomen kan worden om het te verminderen.

Om nog even te reageren op Mike, het water is wel mooi helder en zie niet zo veel alg meer. In het begin (vijver compleet schoon gemaakt) kwam er redelijk wat draadalg opzetten maar sinds er een zuurstof pomp dag en nacht in zit zijn deze weer bijna verdwenen. Verder zitten er een lelie (sinds gisteren voor het eerst met twee mooie bloemen), een grote lisse en een dotter in. Ook zit er veel waterpest in en deze groeit erg snel. Hier heb ik laatst al een deel van moeten verwijderen. Verder drijven er wat Eichornia Crassipes en een andere drijfsoort in.

De pomp ligt wel precies onder de waterpest, misschien dat er daarom meer "afval" in de filter komt? En ik neem aan dat door het zonnige weer de planten ook sneller groeien en meer "afval" veroorzaken?

Ik ben iig blij dat het geen abnormale hoeveelheden zijn en dat het water helder blijft. De rest van het filtersysteem blijft trouwens netjes schoon.


   
BeantwoordenCiteren
 Yol
(@yol)
New Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 1
 

Heb een nieuw vijvertje maar met geen vis in, maar wel 2 eendjes op ,heb een Easy clear 3000 filter gekocht 3 weken terug voor geen algen in mijn vijvertje te hebben , dat gaat redelijk goed ,maar mijn filter na een 10 tal dagen is hijal verstopt , wat kan ik daar aan doen , kunnen jullie mij daarbij ook helpen Dank U Yol


   
BeantwoordenCiteren
(@proosje)
Reputable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 228
 

Hoi,

Eenden produceren ook veel afval in het water en ze doen kopstand opzoek naar eten op de bodem. In jouw geval zou ik opteren voor een soort vortex of zandvang waar het water zeer traag doorstroomt, zodat het zand en de onreinheden daar kunnen afzinken vooraleer ze in de eigenlijke filter terecht komen.

Grtzs Patrick


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.