The Pond Library

Vraag en Antwoord

hoe lang mag filter...
 
Notifications
Clear all
hoe lang mag filter stilstaan

8 Posts
5 Users
0 Likes
6,110 Views
aran
 aran
(@aran)
New Member
Joined: 14 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Hoi,

Er is mij een keer vertelt, dat het beter is om elke dag je vortek leeg te pompen, in plaats van 10% in een keer. klopt dit ?

Als ik water ga verversen, dat moet ik mijn pomp uitzetten, ivm het stil komen te staan van de doorstroming in mijn filter, als ik dit dus elke dag moet doen, vraag ik mij af of dit goed is voor de bacterie in de filter.

Hoelang mag een filter zonder doorstroming staan zonder schade aan te richten aan de bakterie.

Ik heb een 3 kamer filter met vortek
dus: vortek-borstelkamer-filtermatten-kamer met pomp om het terug in de vijver te pompen.
als ik ga verversen, en weer bij vullen dan duurt het toch wel 1 uur voordat ik de filter weer aan kan zetten.

Gr Ron


   
Quote
mike2507
(@mike2507)
Trusted Member
Joined: 14 years ago
Posts: 50
 

op de korte tijd dat de pomp uitstaat tijdens het verversen zal je niet veel schade aanrichten aan je cultuur

als het filter voor langere tijd uitstaat voorzie dan genoeg zuurstof door middel van zuurstof bollen/schijven in je filter en dan overleven de baccies het ook wel


   
ReplyQuote
aran
 aran
(@aran)
New Member
Joined: 14 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Hoi,

Wat ik ook wel eens gehoord heb, is dat je de filtermatten(japanse) om de zoveel tijd het beste kan vervangen. dit omdat de bacterie op een gegeven moment zich niet meer kan hechten.
is dat zo. zo ja na hoelang moet je ze dan vervangen.


   
ReplyQuote
mike2507
(@mike2507)
Trusted Member
Joined: 14 years ago
Posts: 50
 

zelf heb ik daar nog nooit van gehoord , persoonlijk denk ik dat dat het slechtste is wat kan doen , op die manier ben je de hele baccies cultuur die je had opgebouwd kwijt en moet je van nul herbeginnen , om nog maar te zwijgen over het delicaate evenwicht in je vijver dat helemaal verstoort word met alle gevolgen van dien


   
ReplyQuote
proosje
(@proosje)
Reputable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 228
 

Hoi,

Een filter een uur uitzetten kan wel, maar je hoeft jouw vortek echt niet elke dag te reinigen, als je ziet dat de trechter voor 1 derde tot de helft vol onreinheden zit, is het aangeraden om deze te reinigen. Ook zonde van je water dat je elke keer kwijt bent. Als je ziet dat je filtermatten hun vorm verliezen wordt het tijd om deze te vervangen, anders gewoon spoelen met vijverwater en terug plaatsen.

Grtzs Patrick


   
ReplyQuote
mathenpeggy
(@mathenpeggy)
Trusted Member
Joined: 14 years ago
Posts: 92
 

Een goede vortex heeft de bodem en afvoer zo geconstrueerd dat je de afvoer maar even open hoeft te trekken om het verzamelde vuil te verwijderen, helemaal leegtrekken is dan echt niet nodig, het is wel aan te raden om de bodem schoon te houden.
Ik neem aan dat we het over een koivijver hebben.
en dikke laag vervuiling in je filter is een broeilaag voor verkeerde bacterien en parasieten die het op je koi voorzien hebben, schoonhouden is daarom van groot belang, maar helemaal leegtrekken van je vortex is normaal gesproken niet nodig.

Wat het verversen aangaat, bij een koivijver wordt aangeraden om wekelijks 10 % water te verversen en wanneer het echt warm weer is 20%. De reden hiervan is dat onder andere nitraat zich in het water verzamelt, dit wordt door het filter niet verwerkt, maar door planten en deze ontbreken in de meeste koivijvers.

Nitraat is op zich niet schadelijk, maar grotere hoeveelheden zorgen ervoor dat de koi zich minder goed kan ontwikkelen, vandaar.
Als je dus wel veel planten in je vijver hebt staan dan is veel verversen niet eens nodig, Koop zelf een teste setje van bv colombo of sera waarmee je ook nitriet, nitraat en ammoniak kan meten en zo kun je zien of je filter goed werkt en of je moet verversen


   
ReplyQuote
peterpan
(@peterpan)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 9
 

Even een vraag zonder een nieuwe topic te starten.

Ik heb zelf nog geen meerkamerfilter maar die gaat er van het voorjaar wel komen (met vortex).

Als je de vortex maar even hoeft open te zetten dan is het toch niet nodig om voor die paar seconden de pomp uit te zetten?

Alvast bedankt,
Peter


   
ReplyQuote
mathenpeggy
(@mathenpeggy)
Trusted Member
Joined: 14 years ago
Posts: 92
 

Dat klopt helemaal


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.