The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Vanaf welke temperatuur stoppen met filteren ?

 

(@hans-dk)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 10
Topic starter  

Hallo,
Ik vraag me af vanaf welke temperatuur je best kan stoppen met filteren (pomp uitschakelen) of vanaf welke datum ? Ik heb voor het eerste jaar een filter. Hebben jullie tips voor het overwinteren van pomp/filter/UV lamp ?
Thanks !


   
Citeren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 646
 

Moi,

Helemaal niet stoppen met filteren. Gewoon door laten draaien. Weet niet wat voor filter je hebt, als je een ingebouwde UV-lamp hebt, zeker laten doordraaien, heb je een aparte UV-lamp, kun je deze uitbouwen.
Waarom stoppen met filteren?? Ook in de winter zijn er altijd nog baccies die de koude temperaturen overleven, dus wordt het water gewoon gefilterd. Je hebt nu ook baccies speciaal voor de winterperiode, deze zijn dus bestand tegen de kou.
Door te blijven filteren houd je ook stroming in de vijver, waardoor je vijver minder snel bevriest.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
 Boud
(@boud)
Estimable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 125
 

Hokie

Heeft bactoplus ook baccies voor in de koude periode?

Gr boud


   
BeantwoordenCiteren
(@hans-dk)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 10
Topic starter  

Dank beste Hokie. Ik heb een Oase screenex 18 met een aquamax eco 16000 en een oase Bitron 72 W UV lamp (vijver is 20 kuub maar enkel bezet met shubunkin en goudwinde). De aquamax is ondertussen wel al op "winterstand" overgeschakeld (op halve kracht dus ; doet hij automatisch als de water temp onder de 12 graden zakt). Ik zal eens in de vijverwinkel binnenspringen om speciale baccies voor de winter te vragen. Riskeer je geen bevriezing van je apparatuur als het zoals verleden winter -18 graden wordt (hier gemeten) ? Kan ik de UV lamp gewoon uitschakelen terwijl ik het water erdoor laat stromen of demonteer ik beter alles ?


   
BeantwoordenCiteren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Ik doe de uv lamp meestal uit begin november.


   
BeantwoordenCiteren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 646
 

Moi,

De UV-lamp werkt bij mij vanaf september t/m november op halve kracht (ook stroombesparing), waarna ik hem eruit volledig uit ga halen. Zit met snelkoppelingen na de pomp, pak hem er zo tussenweg, pijp met aansluiting er weer tussen en klaar ben je.
Heb van Colombo winterbaccies gezien bij mijn dealer, zijn speciaal voor de winter en doe je gewoon rechtstreeks in je vijver, en niet in je filter.
Heb tot nu toe nog nooit geen last van bevriezing gehad, heb echter dit voorjaar mijn filterinstallatie veranderd, dus is het afwachten hoe het dit jaar zal gaan. Juist doordat er in de winter iets mis kan gaan haal ik de UV-lamp er volledig uit. Ik weet dat er mensen zijn die dit niet doen, de stekker eruit en gewoon laten zitten. Ben ik persoonlijk geen voorstander van, indien er onverhoopt wel iets gebeurt en er zit water in je kwartsbuis en het vriest, kun je een nieuwe kopen.
Denk dat een pompgevoed filter iets gevoeliger is voor bevriezing dan gravity.

@ Boud; geen idee of bactoplus ze ook heeft, van Colombo weet ik het zeker, want ik heb ze bij de dealer gezien.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
 Boud
(@boud)
Estimable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 125
 

Hokie

Zou je eens willen kijken hoe deze heten van Colombo?ik heb op internet gekeken maar kan ze zo vlug niet gevonden krijgen....

Gr Boud


   
BeantwoordenCiteren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 646
 

Moi Boud,

dan moet ik bij de dealer langsgaan, moet toch binnenkort, moet nog iets hebben. Zo gauw ik het weet krijg je een PB van mij.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
(@fastmartin)
Eminent Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 39
 

misschien wel leuk om ook hier neer te zetten.
kunnen andere er ook wat mee.

martin


   
BeantwoordenCiteren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 646
 

Zal ik doen, alleen was Boud de enige die erom vroeg, vandaar. Maar nu jij ook al begonnen bent, zal ik het antwoord hier plaatsen.

Hokie

PS nog geen tijd gehad, heb momenteel erg druk.


   
BeantwoordenCiteren
(@nadir)
Eminent Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 15
 

Ik ben uit nieuwsgierigheid ook even rondgekeken en rondgevraagd.
De vijver- en koiboer bij ons uit de buurt heeft de koudwater bacteriën wel gehad, maar voert ze niet meer in het assortiment: hij had het wel gebruikt, maar geen merkbaar effect bemerkt en gelooft er sindsdien niet meer zo in.
Op een Amerikaanse site vond ik 'The Pond Digger' brand Cold Water Bacteria. Maar met google zoeken op Nederlandse en Nederlandstalige sites, gaf geen bruikbaar resultaat.
De 'Cold Water Bacteria' van 'The Pond Digger' zouden werken beneden de 60 graden tot zelfs 40 graden Fahrenheit.
Even de Fahrenheit -> Celcius berekening:
60 F = +15,55 C
40 F = +4,44 C
Ik heb geen Nederlandse (of Europese) site gevonden die 'The Pond Digger' verkoopt.

Linkje naar de genoemde site:
http://www.exoticwaterscapes.com/catalog/product_info.php?cPath=48&products_id=776

en
http://www.exoticwaterscapes.com/catalog/index.php?cPath=48

Mijn gevoel zegt dat het lastig is om dergelijke bacteriën in grote hoeveelheden in leven te houden, maar dat ook in de winter zeker bacteriën actief zijn. Wekelijks wat bacteriën toe voegen zal ongetwijfeld wel wat doen. De één gaat daar toch verder in dan een ander; het kost uiteindelijk ook allemaal geld om dergelijke producten aan te schaffen.
Ik twijfel een beetje of het erg effectief zal zijn en of het resultaat de investering waard is.


   
BeantwoordenCiteren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 646
 

Moi,

ben ik met je eens. De fabrikanten willen verdienen en aangezien de vijver nog steeds een grote melkkoe is, zullen we nog wel vaker van dit soort dingen tegen komen. Ze bedenken weer eens iets, kijken hoe het gaat lopen met de verkoop, en vervolgens zie of hoor je nooit meer iets, m.a.w. valt niets aan te verdienen.

Wat de winterbaccies betreft, al vele jaren doen we het zonder, dus nu zou dit opeens goed zijn?? Het zal vast en zeker wel iets teweeg brengen, alleen of je echt daadwerkelijk er iets van zal merken, betwijfel ik. Deze baccies zou je gewoon op je wateroppervlak moeten verstrooien. Dus vind je er niets van weer, in je ilter kun je altijd wel iets merken met de baccies, maar als je in een grote vijver een poeder/vloeibaar iets gaat doen, en vervolgens denk je; daar gaat mijn geld. Nu maar hopen dat het werkt.
Tja, en of je dan iets merkt, is de vraag. Er zijn vele vijver hobbyisten en iedereen verliest wel eens een vis. Dat is de natuur. Of je dan iedere winter goed doorkomt met winterbaccies, ga ik echt betwijfelen. Maar iedereen kan hierover zelf een idee hebben en het wel of niet doen.
Ik ga het zeker niet doen, tenzij ik van mijn dealer ga horen dat hij het zelf gebruikt heeft en goede resultaten er mee gehaald heeft.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
(@pacne)
Active Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 17
 

Hier zijn de winter voorbereidingen ook reeds gebeurd.
Half oktober gaat de 12k pomp en UV er uit en blijft de 6k het alleen doen. Planten filter geknipt tot enkele cm boven water oppervlak. Dan het belangrijkste voor mij: het net aangebracht over vijver en planten bak. Dit zal me in het voorjaar heel wat tijd besparen met de vele bomen hier in de tuin. Geen toevoeging van produkten. Vorig jaar zelfde werkwijze gevolgd, in maart, april netten er af en zwemvijver stofzuigen om de aanwezige algen te verwijderen.


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.