The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Zeoliet en bacteriën?

 

(@nadir)
Eminent Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 15
Topic starter  

In mijn filter zitten 6 mattala matten: 2 grof, 2 middel en 2 fijn. Na de matten stroomt het vijverwater nog door een hoeveelheid zeoliet
Ik ben tot nu in de veronderstelling geweest dat de bacteriën zich aan de matten hechten en dat het zeoliet vooral was om ongewenste stoffen uit het water op te nemen, zoals ammonium, ammoniak, nitriet en nitraat en andere ongewenste stoffen.
Nu las ik enkele dagen terug in het handleiding-boekje van mijn filter en uit de daar gebruikte bewoording maakte ik op dat het zeoliet 2 functies heeft: medium waarin biologische activiteit zich zal ontwikkelen (bacteriën dus) en daarnaast ook een absorberende werking heeft.

Nu heb ik sinds kort een beluchtingspomp aangeschaft, maar de uitstroomsteentjes heb ik vooral onder de matten geplaatst en eigenlijk niet onder de zeoliet, omdat ik dacht dat de bacteriën vooral in de matten zouden zitten.
Hoe zit dat met zeoliet? Is dat vooral - zoals ik dacht - voor het opnemen van schadelijke stoffen of werkt het ook als medium voor de bacteriën?
Zou ik er goed aan doen om ook het zeoliet te beluchten?


   
Citeren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 646
 

Moi Nadir,

Weet dat zeoliet meestal gebruikt wordt door het absorberend vermogen. Tevens meen ik me te herinneren dat zeoliet ook een keer verzadigd raakt en je het moet regenereren. Indien hier baccies in huizen zou ik ook hier een luchtsteen plaatsen. Indien je de mogelijkheid nog hebt.

Hokie


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.