Ik ben van plan om mij een uv lamp van het merk TMC aan te schaffen, met name het model TMC Pond Pro CLear Advantage.
Mijn vijver heeft een inhoud van +- 6000 liter, het type dat de verkoper mij aan raadt zou ongeveer 6995 BEF kosten.
Heeft iemand ervaring met uv lampen van TMC (Tropical MArine Center).
Dank bij voorbaat.
Geert
Hallo, niet meteen rechtstreeks een antwoord op je vraag (ervaring met TMC), maar ik sta ook op het punt om eentje aan te schaffen.
Yamitsu blijkty redelijk gekend te zijn, die kosten voor een 30W 5152 fr en zijn spatwaterdicht.
Ook het merk Limp blijkt erg geliefd.
Maar wat nu echt de rolls royce (of heet dat tegenwoordig bmw 😉 onder de uv-lampen is, weet ik niet.
Iemand?
mag ik jullie nu eens vragen welk doel jullie voor ogen hebben met zulke lamp??
groetjes, michel:cool:
Je mag het zeker vragen, maar het antwoord staat wel reeds in de prachtige artikelsessies op deze site. Neem die (best allen) eens door en je wordt een wijzer man!
http://www.pondlibrary.org/ned/artikels/artikeltekst.htm?ArtikelId=26
Ik sluit mij volledig bij Herm aan, het waarom van een uv lamp staat uitgelegd in het artikel.
De vijver waar ik deze lamp wil plaatsen is een koivijver (ongeveer 6000 liter) met eduana tiny (meerkamerfilter) en gescheiden plantenmoeras.
Gezien ik het beu ben om allerlei produkten te gebruiken om zweefalgen in bedwang te houden wens ik een uv lamp in te schakelen in het filterproces.
Mijn enigste vraag is of er iemand een bepaald merk kan aanraden. Het toestel van TMC heeft een vrij futuristische vorm en biedt 36 maanden garantie. De adapter is ook in het toestel verwerkt en hangt niet wat verder aan de electriciteitskabel te bengelen.
Is er iemand die ervaring heeft met dit merk of een ander merk kan aanraden?
De website van TMC komt vrij professioneel over (www.tmc-ltd.co.uk/Pond/introduction.asp).
hallo vrienden,
ik ga hier zeker het een of ander systeem promoten, maar indien jullie gebruik maken van de produkten(heb dit reeds vele malen aangepr..) van een sponser/adverteerder deze site, dan hoeft deze lamp NIET; ze dient zelfs uitgeschakeld te worden. Promoot mijn vijver ook niet, maar helderder kan het niet.
Bedoeling van deze site is, dacht ik ook, oplossingen ideën uit te wisselen, en dat doe ik dus ook.
In de info die ik destijds van ... kreeg staat vermeld, "UV-stralers doden(verbranden) alle levende cellen dus ook bacteriën, de slechte maar ook spijtig genoeg ook de aërobe bacteriën".
Wat er ook van waar mag zijn... bij mij werk dit systeem in combinatie met mijn filtersysteem perfect ik kan enkel mijn ervaring doorgeven..
Groetjes, michel
Bedankt voor het meedelen van je ervaring, Michel.
Ik had je bericht verkeerdelijk geinterpreteerd als zijnde een vraag naar werking/doel van een UV-lamp.
Als beginnend vijveraar kan ik de twee werkwijzes dus niet afwegen. Wat betreft het doden van de filter- en andere bacterien las ik wel meerdere malen dat de overgrote meerderheid ter plaatse in de filtermedia blijft en dus nooit door de UV komt.
ps: hier louter ter info een beeld van mijn vijverwerf een tijd geleden. De aarden wanden zijn slechts tijdelijk om nadien een correcte helling af te kunnen graven. Ondertussen is hij volledig klaar om bekleed te worden (25.000l, 160cm diep)... zodra het grondwater verdwenen is (stond vorige maand op -120 nu reeds -150).
Ik lees regelmatig dat het UV-lamp als nadeel heeft dat het ook de goede bacterien dood. Maar mijn mening is dat een levende bacterie alleen op een vaste materie leeft. Dus niet ronddoolt in het water. Alle bacterien die de UV-lamp dus passeren zitten niet vast op een substraat en zijn in mijn ogen al ten dode opgeschreven of zijn al overleden.
In mijn ogen is dit nadeel van een UV-lamp niet terecht.
hoi Geert, heb je uiteindelijk die tmc aangeschaft?
Ik zag hem vorige vrijdag in een winkel en moet zeggen dat het een vrij robust toestel lijkt. Mogelijke nadelen:
- prijs: ik zag ze voor 9995 tot 11995 fr (zelfde model: 30w), das nog steeds 2x duurder dan een yamitsu
- aansluiting: is maximaal 40mm, dus voor een grotere 50mm buis is het werken met tussenstukken etc.
- wintervast: de tmc-site claimt dat je in de winter dit uv-systeem dient af te breken en binnen te stockeren. Daar ga ik wel niet mee beginnen.
Herm
Donderdag zal ik hem hebben, ik ben benieuwd of een uvlamp zo goed is als velen beweren.
Gezien het een vijver is van ongeveer 6000 liter met een meerkamerfilter (eduana tiny) zal geopteerd worden voor de pond clear van 15 watt kostprijs 6995 bef. (De Pro Clear dienen enkel voor de grotere vijvers.)
Wat dat wintervast betreft, dat heb ik ook gelezen, ik zal zorgen dat een tussenstuk geplaatst kan worden als het toestel binnen geplaatst moet worden (alhoewel dit niet noodzakelijk is). Op te merken is ook dat TMC 36 maanden garantie biedt terwijl andere merken niet verder gaan dan 12 maanden.
Ik zal je binnenkort laten weten wat de resultaten zijn.
De waarheid over UV-filters
Uw vijver wordt groen omdat enorme hoeveelheden eencellige algen een vaste massa vormen en het water kleuren. Nitraten en fosfaten voeden deze algen en op hun beurt voeden de algen uw vissen. Om intensere kleuren bij koi te bekomen laat u de vijver onbehandeld.
Een UV in combinatie met een goede vijverfilter zal altijd zorgen voor helder water. Het toestel werkt op twee manieren. Het geproduceerde ultraviolet licht is zo sterk dat het door de celwand kan penetreren van de kleine algensporen die verantwoordelijk zijn voor het groene water en het verstoord permanent de interne structuren van de cellen. Dit doodt de cel of zorgt er tenminste voor dat ze muteert naar een staat waar ze geen kwaad meer kan aanrichten. Zijn volledig ontwrichte vorm zorgt er ook voor dat de sporen samenklitten waardoor ze gemakkelijker uit het water gefilterd kunnen worden.
De lichtgolven van een UV zijn zowel gevaarlijk voor het menselijke oog als voor algensporen en in water geboren pathogenen. Het toestel heeft een ommanteling rond de lamp om de ogen van de gebruiker te beschermen, maar laat een kleine opening aan de contactzijden open zodat we kunnen controleren of de lamp wel degelijk brandt. Soms zijn de beschermkappen van de contacten van een semi-doorzichtige stof zodat de gloed van de lamp kan opgemerkt worden.
Ultraviolet licht reist verder door water dan eender welke golflengte van licht. Zijn bacteriedodende kwaliteiten zijn enkel bruikbaar op enkele millimeter afstand van de UV. Dat betekent dat het water op een afstand van 5-8mm van de tube moet passeren. Hoe langer de contacttijd, hoe efficiënter het toestel zal werken. Nitrificerende bacteriën worden niet vernietigd door een UV- eenheid omdat ze honkvast in de filter verblijven.
Direct contact van water met de UV-lamp zou zijn leven sterk verkorten en daarom is deze omringt door een kwartsbuis. Glas breekt de UV-stralen, maar kwarts laat de meeste stralen door met een minimum aan verlies. Intensiteit en contacttijd zijn inderdaad de waarden waarmee de UV-efficiëntie wordt gemeten.
Grote vijvers hebben een groter wattage van licht en langere contactkamers nodig, terwijl kleine vijvers voldoende beveiligd zijn met kleinere uitvoeringen. Sommige fabrieken hebben de contactkamers van hun UV’s zo ontworpen dat het water spiraalsgewijs rond de lamp stroomt waardoor de tijd dat de zweefalgen in de gevaarlijke zone zitten, verdubbeld wordt.
Waar moeten we op letten?
Op de meeste UV-eenheden staat vermeld voor welke hoeveelheid water ze geschikt zijn. Het idee van hoeveel water er door de UV moet gepompt worden en welke wattage dient gebruikt, verschillen van fabrikant tot fabrikant. Gesuggereerd wordt dat de lengte en diameter van de contactkamer van meer belang is dan al het andere. Langere bestraling betekent een efficiëntere sterilisatie. Toestellen met een bredere diameter zullen meer water kunnen bevatten maar het zal niet allemaal zo dicht bij de lamp passeren en de behandeling zal dus minder effectief zijn. De combineerbaarheid met uw filter is ook van belang omdat het toestel op een gemakkelijke manier moet gekoppeld en ontkoppeld worden. Tegenwoordig moeten de meeste lampen maar vervangen worden om de twaalf maanden. De kwartsbuis reinigen we best tweemaal per jaar, alles hangt af van de zuiverheid van uw vijverwater. Als het openen van een UV-eenheid een hele karwei is dan heeft u minder geld uitgegeven maar ook mindere kwaliteit daarvoor teruggekregen.
Tips
a) Het onderhoud is van vitaal belang als u wilt dat de UV-filter 100% werk levert.
b) U moet de lamp minstens om de 12 maand vervangen omdat zijn kracht daarna vlug afneemt.
c) U moet de kwartsbuis goed reinigen met een zachte doek en azijn, zodat ze mooi doorzichtig is. Kalkaanslag is een veel voortkomend probleem. Opgepast, want de kwartsbuis is zeer kwetsbaar.
d) Als u het toestel goed onderhoudt dan zal de garantie van zuiver water die u wordt beloofd ook geen loze belofte zijn.
U kan ook kiezen voor een anti-algen middel. Dit product zal meestal inwerken op de draadalgen. Zweefalgen zijn moeilijker te vernietigen. Deze oplossing is ook maar van tijdelijke aard en het product zal eventueel aanwezige waterplanten beschadigen. Voorzie altijd een goede zuurstoftoevoer als u een anti-algenmiddel gebruikt want het werkt zuurstofafbrekend. Nieuwe biologische behandelingen worden getest om de algen te beconcurreren door de nitraten en fosfaten die de algen nodig hebben op te gebruiken.
Met vriendelijke groeten,
Edwig
Geert, ik wou je dit prive mailen, maar die optie staat af in je profiel:
De TMC-prijzen varieren nogal sterk (beresterk).
Ik keek louter voor het 30w model (de andere prijzen varieren in proportie) en vond dit zoals reeds vermeld bij 2 dealers aan 10.000fr, maar ook 12.000fr (op een paar franken na). Zoals gezegd dubbel zo duur als een Yamitsu, maar natuurlijk betaal je voor dergelijke professionele kwaliteit en krijg je 5% op je getrouwheidskaart!
15 minuten later had ik hetzelfde item gevonden aan 7.900fr, 6.800fr en uiteindelijk 5.800fr.
Mail me prive als je de adressen wil.
Herm
Bedankt voor je antwoord, ik heb vandaag de Pond CLear UV 16 (=Watt) Advantage gekocht voor 6995 BEF. Waarschijnlijk zijn er goedkopere verkopers maar ik heb toch geöpteerd om het toestel te kopen bij m'n vaste dealer. De hoge kostprijs van het toestel kan ook verantwoord worden door de lange garantieperiode van 36 maanden, de andere merken bieden meestal maar een garantie van 12 maand. Ik heb hem vandaag (17/05/01) geïnstalleerd op een koivijver van ongeveer 6000 liter met een eduana tiny meerkamerfilter, de vijver is momenteel volledig groen van de zweefalgen, ik ben benieuwd of een uvlamp zal doen wat het belooft, ik houd je op de hoogte van de resultaten.
Geert
Herm
Het is nu één week na het plaatsen van de uvlamp en ik kan je meedelen dat het werkt. De eerste dagen was de verandering niet echt merkbaar, maar sinds enkele dagen gaat het zeer snel. Ik verwacht dat de vijver binnen een kleine twee weken van volledig groen naar kristalhelder zal overslaan. Sinds drie dagen zie ik de koi's terug en komen ze eten.
Tot op heden kan ik enkel meedelen dat het toestel doet wat het belooft.
Geert
bedankt voor de update, Geert. Ik ben blij dat de UV aan zijn verwachtingen voldoet.
Als alles volgens plan verloopt, wordt mijn vijver volgend weekend gevuld en zal het met dit weer wel niet lang duren alvorens de groene soep op het menu komt.
Maar eerst even de folie oppikken ... bijna een kwart ton!