Hallo,
ik stel me een paar vragen aangaande de nitrificatie-activiteit in een vijverfilter en wou graag weten of er iemand hier een wetenschappelijk gebaseerd antwoord op heeft:
1. gangbaar idee: wanneer watertoevoer beluchting in de filter worden stopgezet, begint de bacteriekultuur al na een uur te verminderen. Na een dag is alles quasi dood.
In de biologie meet men in biologische testreactoren dat bij het plots verlagen van zuurstoftoevoer tot een paar mg/l het metabolisme van nitrificerende bacterien gewoon vertraagt, maar dat zij niet noemenswaardig afsterven. Zelfs gedurende een langere periode zonder enige zuurstoftoevoer blijft de kolonie slapend stagneren en kunnen ze in de limiet zelfs nitraten (en nitrieten) als een alternatieve electronenacceptor aanwenden ipv zuurstof. Een kolonie kan zo 10 a 20 dagen overleven zonder veel verlies.
2. Gangbaar idee: filters moeten in de winter blijven doordraaien om de bacteriekultuur niet te laten uitsterven.
In biologische testreactoren meet men dat nitrobacter en nitrosoma bij een watertemperatuur lager dan 15 graden problemen hebben om te overleven en onder de 10 graden totaal afsterven. Na een typische belgische winter zou de ganse filter biologisch dood moeten zijn en heeft het dus ook geen zin om hem om die reden te laten draaien (wel eventueel om mechanische filtratie).
Graag uw mening.
Mooie strikvragen...
In principe geeft u dus toe:
a) Het metabolisme van de nitrificerende bacteriën wordt vertraagd.
b) Zonder zuurstoftoevoer blijft de kolonie slapend stagneren.
Dat zijn dus al twee redenen om de watertoevoer en de beluchting niet af te sluiten!
Verder zijn nitrificerende bacteriën cellen en organismen die om in hun levensbehoefte te voorzien, vrije zuurstof opnemen. Zij hebben een citroenzuurcyclus en een ademhalingsketen. Organismen die onder bepaalde omstandigheden zonder zuurstof leven, noemt men facultatief anaëroob, gebruikt een organisme nooit zuurstof, dan is het anaëroob. Het probleem zit hem daarin dat wanneer u ongunstige omstandigheden gaat creëren voor de nitrificerende bacteriën de anaërobe organismen deze gaan verdrukken. Bedenk daarbij dat u moeilijk een biologische testreactor kan vergelijken met een filter van een vijver die constant onderhevig is aan vervuiling. Wat verder nog in het filtermedium zal gebeuren bij het afsluiten van de beluchting is aërotaxis. Dat is de actieve plaatsverandering van micro-organismen (vooral bacteriën) in de richting van de gunstige zuurstofconcentratie. Nitrificerende bacteriën gaan dus bij zuurstoftekort de bovenste waterlaag opzoeken voor hun energiebehoefte, waardoor het grootste deel van de filter restdeeltjes zal vangen die niet meer verbruikt worden door deze organismen, met als resultaat nog meer vervuiling.
Het punt is dus niet: hoelang leven de bacteriën nog wanneer we de watertoevoer en de beluchting afsluiten, maar wel: hoe zorgen we voor de meest gunstige omstandigheden voor deze beestjes. Dat gebeurt door watercirculatie, beluchting en het grootst mogelijke oppervlak aan filtermedia waarop ze zich kunnen vasthechten en een bacterieboom vormen.
De tweede vraag...
Bacteriën kunnen extreme omstandigheden overleven. Ze vormen een cyste en wachten op betere tijden.
Uit de heetwaterbronnen van het Yellowstone Park zijn bacteriën geïsoleerd die bij temperaturen van om en nabij 100 °C kunnen groeien, en zelfs in de diepste zeelagen, onder extreem hoge druk, leven bepaalde bacteriesoorten.
Weerom moet ik opmerken dat het niet de bedoeling is om een biologische filter open te stellen voor de grillen van het Belgische weer. De vijver moet beschermd worden tegen strenge koude, de filters geïsoleerd en ondergebracht op een vorstvrije en liefst warme plaats. In een filterkamer onder de grond geven de pompen al genoeg warmte af om het daar een paar graden warmer te maken.
In de winter zullen de nitrificerende bacteriën niet sterven bij temperaturen rond de 10 °C. Ze gaan zoals onze vissen in een overwinteringsperiode en hun groeisnelheid is nagenoeg nul. Bij nog lagere temperaturen kapselen zich in in een cyste om tijdens de lente weer actief te worden. Een cyste is het stadium waarin lagere dieren (bijv. eencelligen) overgaan om ongunstige omstandigheden te overleven, door een stevige wand (kapsel) te vormen, die verdamping tegengaat. De levensprocessen worden geminimaliseerd (geen beweging of voedselopname).
Met vriendelijke groeten,
Edwig
Bedankt Edwig,
voor deze duidelijke en behulpzame reactie.
ik heb nog een aanverwante vraag, maar veronderstel dat het antwoord waarschijnlijk ergens in een FAQ zal te vinden zijn, alleen heb ik het nog niet meteen kunnen localiseren: ik had graag wat meer informatie over wat er exact in de opstartproducten als bacta-pur aanwezig is: zijn dit daadwerkelijk droge bacteriekulturen (aanwezigheid van water is 1 van de hoofdvereisten van bacteriekulturen), of is het een product wat een reeds aanwezig minimaal aantal bacterien aanwakkert?
Dank bij voorbaat, deze site (en ook het maandblad, beste mensen die het nog niet zouden ontvangen) verdient een pluim, dat mag ook wel eens gezegd worden!
Deze vraag kan u het best stellen aan Henry Ringer van Bacta-Pur. Het e.mail adres moet op deze site terug te vinden zijn.
Met vriendelijke groeten,
Edwig
Hallo Herm.
Ik probeer zo beknopt mogelijk antwoord te geven op je vraag.
De Bacta-Pur® producten zijn vloeibare preparaten van levende -"slapende"- bacteriën. Het zijn geen gedroogde producten. Het zijn dus ook geen producten die de activiteit van een klein aantal aanwezige bacteriën aanwakkeren. Bacta-Pur® producten hebben een concentratie van 100 miljard cellen per ml en zijn gegarandeerd vrij van pathogene organismen en schadelijke chemicaliën. Elke productie wordt onderworpen aan zeer strenge kwliteitskontroles.
De verschillende bacteriën-preparaten (KLEAR, Sludgebusters en PRO-100) hebben alle een verschillende toepassing.:
- KLEAR bevat nitrificerende en denitrificerende bacteriën en heterotrofe bacteriën die zorgen voor de afbraak van opgeloste organische vervuiling in het water. Helpt bij het bestrijden van groen water dankzij grote opname van fosfor door nitrificerende bacteriën.
- Sludgebusters bevat geen nitrificerende bacteriën; het bevat heterotrofe bacteriën die organisch afval afbreken. Zij breken vetten, slib en organisch bezinksel af. Helpt bij het bestrijden van draadalgen.
- PRO-100 is een preparaat dat nuttige bacteriën bevat en tot doel heeft pathogene bacteriën zoals Aeromonas, Salmonella, E-coli, enz. te beconcurreren voor voeding om de ontwikkeling ervan af te remmen. Nuttige bacteriën in PRO-100 voelen zich beter thuis in een vijver of filter dan pathogene bacteriën zodat zij zich sneller ontwikkelen en de levensruimte van pathogene bacteriën innemen. Het is geen geneesmiddel maar wel een voorbehoedsmiddel.
- NUTRIPAK bevat geen bacteriën maar essentiële mineralen, spoorelementen en micro-nutrienten die vaak ontbreken in vijverwater omdat zij na verloop van tijd obgebruikt geraken door de biologische activiteit in de vijver.
- LITHAQUA is een gedroogd mineraal dat uit de zee komt. Het neutralizeert zure pH, regelt KH en zorgt voor een enorm draagoppevlek voor bacteriën. Uitstekend filtermedium en vijversubstraat.
De activiteit van waterzuiverende bacteriën is afhankelijk van een aantal stricte parameters zoals pH, KH, zuurstof, drager (filter medium, vijversubstraat, planten, enz), temperatuur, nutriënten, enz.), stroming, enz. Het is de taak van de vijverliefhebber om daarvoor te zorgen.
Bacteriën blijven aangroeien in een filter of vijver, maar omwille van een aantal factoren - roofdiertjes, ongelijkmatige ontwikkeling, variaties in water condities - kunnen er problemen ontstaan. Niet alle bacteriën splitsen even snel en het gebeurt dat een of meerdere groepen practisch verdwijnen uit het systeem. Daarom worden regelmatige doseringen voorgeschreven.
Bacteriën hebben hun beste rendement bij 20 to 30°C maar zij blijven actief bij lage temperatuur: kreeftenbakken worden op 4° gehouden en hebben biologische filters. Een koelkast heeft een graad of 4 maar dat sluit (vertraagde) biologische ativiteit niet uit. Het heeft dus wel zin om bacteriën toe te voegen aan een systeem zolang de watertemperatuur tussen 1° en 45° blijft. In water met minder dan 10° is er weinig biologische activiteit, maar vissen blijven afvalstoffen produceren, en die moeten afgebroken worden.
(Er bestaan ook thermofiele bacteriën die actief zijn bij hoge temperaturen -boven 70°C- maar die zijn hier niet van toepassing)
Voor verdere vragen kun je steeds terecht via e-mail [EMAIL]hr@bactapur.com[/EMAIL]
of telefonisch op het nummer (32)03-2309119.
Vriendelijke groeten,
Henri Ringer