The Pond Library

Vraag en Antwoord

Reduceren vijverpom...
 
Notifications
Clear all




Reduceren vijverpomp

3 Posts
3 Users
0 Reactions
2,864 Views
eddy
 eddy
(@eddy)
Active Member
Joined: 23 years ago
Posts: 7
Topic starter  

Beste allemaal,

Ik heb een vraag m.b.t. het reduceren van een vijverpomp.
Weet iemand of het mogelijk is om een 'normale' dimmer (zo een waar je een stekker in kan doen) kan gebruiken om je vijverpomp (met asynchroonmotor) zoals b.v. de aquamax pomp kan 'dimmen'.

Ik wil namelijk op deze manier mijn watertoevoer regelen.

Ik heb wel gezien dat er speciale pomp toerental regelaars te koop zijn maar ik vroeg mij af of dit ook op een andere (goedkopere) manier kan.

Alvast bedankt,

Eddy


   
Quote
timpie
(@timpie)
Reputable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 430
 

Hallo Eddy,

Mbt die dimmer kan ik je geen antwoord geven maar ik wil gewoon de opmerking maken nooit voor de pomp een regelaar of dergelijke weerstand te plaatsen maar steeds er na..

mvg, Timpie


   
ReplyQuote
patver
(@patver)
Eminent Member
Joined: 23 years ago
Posts: 26
 

Hallo Eddy,

Ik heb mijn aquamaxen (2 x 10.000 en 1 x 5500) geregeld via een motorregelaar op basis van een triac regeling. Deze heb ik uit een varkensstal waar vroeger de stalventilatie motor mee werd geregeld. Dit werkt bijzonder goed. Het energie verbruik is hierdoor ook in de winter minder, dus het heeft wel een aantal voordelen.
Ik denk dat een "normale" dimmer ook zou werken, alleen laat de kwaliteit van deze dimmers vaak te wensen over waardoor je de kans hebt dat de pomp in een keer stil staat omdat de potmeter tussen 2 windingen staat.
Bij mijn vader heb ik ooit een klein eenvoudig regelaartje van de Macro geplaatst die tot 220watt kon hebben. Deze was meen ik 8euro ofzo. Hij vindt het goed werken zo maar dit ding is dus niet spatwaterdicht ! en dat is niet onbelangrijk vind ik.
Maar niet alle pompen zijn regelbaar ! De Auquamaxen in iedergeval wel.

mvg Patrick Verhulst


   
ReplyQuote



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.