The Pond Library

Vraag en Antwoord

Plantenvijver/zwemv...
 
Notifications
Clear all
Plantenvijver/zwemvijver

6 Posts
6 Users
0 Reactions
5,447 Views
Baronie36
(@baronie36)
New Member
Joined: 19 years ago
Posts: 2
Topic starter  

Hallo, ik heb de volgende vraag. Ik ben een zwemvijver aan het maken van ongeveer 100 vierkante meter. Deze staat in verbinding met een plantenvijver van ongeveer 40 vierkante meter. Er komen geen vissen in. Met de plantenvijver wil ik het water zuiveren. Hierbij zet ik ook nog een meerkamerfilter in. Waarmee kan ik het beste de bodem van mijn plantenvijver bedekken, zodat de planten er in kunnen groeien? De een zegt alleen lavakorrels, de ander zegt vijveraarde, de volgende zegt kiezelstenen. Het moet natuurlijk financieel wel aantrekkelijk blijven. Kan ik ook gewone turf gebruiken met een laagje kiezelstenen erover heen? Het water word via een waterval in de plantenvijver aangevoerd wat betekend, dat de aarde niet weggespoeld mag worden.Wie kan mij helpen?
Groetjes Gerard


   
Quote
Bert.s
(@berts)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 211
 

Turf lijkt mij geen goede oplossing........ het water zal hier volgens mij bruin van worden......


   
ReplyQuote
Pietje
(@pietje)
Noble Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1160
 

er is slechts een goed gerief: gletsjersubstraat
het is duurder dan lava, maar slibt niet dicht en verpulvert niet


   
ReplyQuote
Benny D
(@benny-d)
Eminent Member
Joined: 22 years ago
Posts: 29
 

Ik ben met een soortgelijk projekt bezig en ben vanzin deze plantenvijver te vullen met kiezel en zand zoals ook de zuiveringsinstallaties van huizen zonder riool, en deze volplanten met irissen.
Deze vullen met lava of zeker gletsher substraat is enkel betaalbaar voor managers van Picanol.
Wat het dicht slibben betreft denk ik niet dat echt problemen gaat geven omdat er ook een vierkamerfilter wordt gebruikt en de plantenvijver enkel voor de planten wordt gebruikt en niet als filter voor bacterien.


   
ReplyQuote
FILIP
(@filip)
Trusted Member
Joined: 23 years ago
Posts: 59
 

Ik bezit reeds een drietal jaar een zwemvijver (ongeveer 40.000 ltr)die werkt met een moerasgedeelte uitsluitend gevuld mt grove kiezelsteen en beplant met geel lis, watermunt en waterkers, zonder bijkomende filters (al zou een sieve gekoppeld aan een skimmer wel erg nuttig zijn bij bladerval en dergelijke).
Ik heb, buiten een 2 a 3tal weken na het vullen, nog nooit last gehad van groen of troebel water. Ik heb wel eerst een downstreammoeras gecreerd, en nadien een upstream, en heb tot nog toe totaal geen last van dichtslibben.

In verband met vissen raad ik je toch aan enkele goudwindes en zonnebaarsen te houden, ivm muggen- en andere insekten- overlast te vermijden. (de vissen natuurlijk niet voederen);
zie bijgevoegde foto: links en rechts moerasgedeelte welk in verhoudingtot de vijver eerder klein is uitgevallen, zo'n 7 ton grove kiezel)

vr groeten en succes

Bijgevoegde bestanden


   
ReplyQuote
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 583
 

Hoi,

Een plantenfilter werkt het beste met zo min mogelijk substraat. Het enige waar je het substraat voor nodig hebt, is dat de planten zich kunnen vestigen en niet omwaaien bij het minste zuchtje wind. Eigenlijk kun je van allerlei materialen gebruik maken. Grind, substraat, etc. Lava is vaak nadelig omdat het gaat verpulveren op den duur.

Een mooie uitkomst is om de planten in een dunne laag substraat te planten (10 cm) in plastic kratten die je tegen een kleine vergoeding kunt kopen bij tuincentra. Onder deze kratten maak je gebruik van een kelderruimte van 30-50 cm. Hier kunnen de wortels van de helofyten vrij in afhangen. Dit heeft twee voordelen. 1) Je hebt minder materiaal nodig en het is dus goedkoper, 2) de wortels van de helofyten maken meer contact met het water en doen dus beter hun werk.

Succes,

Dennis


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.