Hey beste mensen,
Ik heb een 15 kuub koivijver met een Nexus Easypod en daarna een 3 kamerfilter.
Nu wou ik er ook nog graag een Plantenfilter gaan maken.
Nu heb ik deze vijver vorig jaar gemaakt en dus ook met veel informatie vanaf het internet. Maar als ik zoek op plantefilter dan krijg ik meerdere mogelijkheden.
Simpel:
Bult zand, gat erin, folie erin, planten erin,water in en uitlaat . That's it
Ingewikkeld: Bodemdrain erin, filtersystemen in het plantenfilter etc. etc.
Nu ben ik opzoek naar en duidelijke uitleg over het maken van .. en wat een goed systeem is wat niet SUPER veel geld kost.
Bijv.: Hoe diep moet het zijn, maakt de grote nog uit, aparte pomp of gewoon op zefde uitloop die van de meerkamerfilter komt etc.
Vanavond zal ik nog wat foto's online zetten van mijn vijver en waar de plantenfiter moet komen.
Ik ben op zoek naar tips, en / of eventueel iemand die mij tot in detail kan uitleggen van het hoe en wat.
Foto's en ontwerpen van jullie ben ik ook zeer benieuwd naar!
Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen!
Update: Foto's
-
-
-
Laatste foto is de plek waar ik de Plantenfilter wil hebben, hierom ook de maten erbij gezet!
Zoals je ziet is de tuin nog niet af, schutting gaat eruit, heeft eenpaar windbuien niet overleefd
Vlonder is nog niet helemaal af, moet aande voorkant nog dichtgemaakt worden zodat t meer lijkt alsof die over de vijver heen steekt.
Filter Materiaal zit verstopt onder de vlonder.
Groet
Jeroen
Hoi,
Ik ben niet bepaald een specialist, maar mocht het helpen; ik heb hier een vijver in croissant vorm, waarvan een van de "croissant punten" (ca 20% van de oppervlakte) een bed van irissen bevat. afgescheiden van de vijver met een gemetste muur net boven waterniveau.
Als ik het mij goed herinner, was origineel de bedoeling om het water onderin te pompen, door de filter heen, en over het muurtje terug in de vijver. Om een af andere reden werkte dat niet (weet de reden niet, dat was 25 jaar geleden en voor mijn tijd, maar Ik denk dat het verstopte).
Enfin, mijn vader zaliger heeft het toen volgestort met klei en er dus irissen opgezet, Het water stroomt nu dood gewoon over het bed heen, dus van voor naar achter ipv erdoor van beneden naar boven. Resultaat? Wel, ik zou liegen als ik zegde dat de vijver helder is, maar hij was nooit als visvijver bedoeld, maar als natuurlijke vijver. Ik moet er dus wat filters bijzetten aangezien mijn moeder er nogal wat koi op heeft gezet, maar de irissen groeien echt als gek. Ze staan nu al bijna 20cm hoog, en nog voor het lente is zijn ze meer dan een meter en een half, en snoei ik ze (doe ik 2x per jaar minstens).
In dat opzicht lijkt de "filter" prima te werken. De bedoeling van een planten filter is immers planten te doen groeien. Ik wil maar zeggen, zelfs minder dan optimale oplossingen kunnen prima werken. Het belangrijkste lijkt me dat de planten vijver water krijgen :D.
Ik denk ook niet dat het veel uitmaakt of je water neemt na je 3 kamer filter, of een appart circuit rechtstreeks uit de vijver. Zou alle 2 prima moeten werken. Planten zetten het nitraat om, dat doet je biologische filter niet of nauwelijks, dus dat zit evengoed in gefilterd als ongefilterd water.
My 2 cents, maar ik ken er ook niet veel van !
Een plantenfilter is altijd aan te raden, het is altijd een toevoeging aan je filtersysteem.
Ik zou je aan raden om hem op een aparte pomp aan te sluiten, alleen al omdat als er één pomp uit zou vallen, heb je altijd nog iets van stroming en filtratie.
Een plantenfilter richt ik het liefst als volgt in:
ongeveer 40 cm diep, met een bodemafvoer, uiteraard een ingang en een uitgang.
40 cm diep omdat dit naar mijn idee een ideale hoogte is om plantenmanden te plaatsen, kleine mandjes op stenen, grotere manden direct op de bodem.
Een bodemafvoer om vuil te kunnen verwijderen.
mijn plantenfilter laat ik twee keer per jaar helemaal leeglopen, bodem spoel ik dan schoon, je wilt niet weten hoeveel troep hier achter blijft.
qua planten zou ik aanraden om het eerste jaar in ieder geval een paar woekeraars te planten, wel in mandjes. woekeraars omdat ze snel groeien en eenvoudig vermeerderen. je hebt dan snel je oppervlakte vol staan en dan heeft het direct nut. In de loop van de tijd kun je andere soorten bijplaatsen zoals je wilt, omdat je woekeraars in mandjes staan, kun je deze eenvoudig verwijderen.
Ik zou nooit de bodem vullen met een laag grind, vijveraarde of weet ik wat voor medium. Bij je koivijver is het belangrijk dat je alles schoon kunt houden, en zo'n laag medium is niet schoon te houden, met op den duur ernstige gevolgen.
Ik heb ook jaren geleden een zwemvijver laten aanleggen op basis van een lava-filter. Na een jaar of zeven was deze verstopt. Ik kon dan niet anders dan al die lava (15m³) eruit halen en andere steken. Ik ben eerst gaan rondhoren of we het niet anders konden oplossen. Ik ben dan bij een firma terecht gekomen uit Burcht (B) (momenteel zitten deze in Olen). Zij hebben mij een alternatief biologisch filtersysteem aangeraden. Ook in de vorm van een moerasbed. Ik moet zeggen: tot op heden ben ik zeer content (4j). Mijn water is nog steeds zuiver (zelfs zuiverder dan de laatste jaren van mijn lava-filter. De filter die ik nu heb komt de firma jaarlijks spoelen (1/2 dagje werk) om zijn werking te garanderen. Ook één van mijn vrienden is met deze firma in zee gegaan. Hij heeft zijn vijver zelf opgebouwd, maar kreeg wel volledig opbouwadvies van deze firma. Ik vertel iedereen over dit schitterende filtersysteem, want ik ben er zeer content van!
Groetjes Jan
Jan, kan je me eens laten weten welke firma dit precies is? Heb wel interesse aangezien we met tijd onze huidige vijver willen uitbreiden naar zwemvijver. Thanks