Hoi,
Ik ben van plan het filter systeem voor mijn vijver (50 kuub) uit te breiden met een 10 tal 100 liter bakken in een meerkamer opstelling.
Omdat deze in het zicht van het terras komen te staan, dacht ik in de meeste ervan planten te zetten, zoiets als dit:
Bedoeling is dat het er wat leuker uit ziet en bovendien de filter werking ten goede komt, toch?
Is er een reden waarom niemand dit schijnt te doen?
De bakken komen ergens te staan waar er weinig direct zonlicht is, maar wel vrij licht. Ik zou bakken will voorzien met zowel drijvende als moerasplanten.
Als het geen al te slecht idee is, enige suggesties voor de planten? En wat te gebruiken als substraat? Hoe hoog/diep maak ik zoiets en hoe zorg ik er voor dat de afvoer niet verstropt (in rechtse tekening)
Ik vermoed ook dat niet elke plant blij is met de stroming, al zou dat niet mogen uitmaken voor de moerasplanten die geen stroming zullen ondervinden.
Suggesties, ideeen en opmerkingen welkom!
Groeten,
Bob
ik heb het zelf niet hoor, denk alleen even mee 🙂 maar hoe wou je de filters schoonmaken ?
Hoi Patsnake, bedankt voor het meedenken :). Goed punt., maar ik denk niet dat het een probleem is. Bodemdrain en als het echt moet,, kan ik de planten in bakjes zetten die ik er uit kan lichten, maar ik verwacht niet dat ik die vaten dikwijls ga kuisen. Het is een biologische filer after all.
Ben trouwens wat aan het experimenteren met 220L watertonnen van de hubo en dat gaat voorlopig erg goed. Ik wilde eerste een hele hoop kleine tonnen gebruiken, omdat er in Varomarkt 70L tonnen verkocht worden voor amper ~5 euro, maar flenzen en toestanden kosten sowieso veel meer, dus kleine tonnen valt duurder uit en is ook nog eens meer werk.
Ik heb nu 2 220L tonnen staan als test, maar mijn eerste "echte" opstelling gaat er allicht zo uitzien, met 3 tonnen om te beginnen:
-> vortex (ga ik vandaag proberen te maken met die hubo tonnen)
-> ton met grove lavasteen (en drijvende planten erboven)
-> ton met minder grove lavasteen en erboven een laag fijner substraat (hier komen denk ik waterkers planten in te staan)
Alles verbonden boven/onder met 110mm rioolpijpen.
Later wil ik dit uitbreiden tot:
-> eiwit afschuimer ( misschien geintegreerd centraal in vortex, heb al een eerste prototype gemaakt dat matig lijkt te werken)
-> vortex ton
-> ton met borstels
-> ton met eerste biologische filter (grof)
-> ton met tweede biologische filter (fijner)
(mogelijk derde en/of vierde ook)
-> ton met zandfilter (zoals deze)
Een paar vraagjes nog:
* Moet een vortex snel of traag ronddraaien om best te werken?
* Is het een goed idee om luchtt te blazen in de vortex? Die eiwitafschuimer zit een venturi in en dat zorgt voor veeeel bubbels die natuurlijk stijgen, en ik vrees een beetje dat dit het principe van een vortex ondergraaft.
* Flenzen: de enige die ik gevonden heb is in een Koi winkel en die zijn vrij prijzig (20 euro/stuk?) voor 110mm flenzen met ronding,. ze zijn ook een pest om te monteren. Iemand suggesties voor een simpele/goedkope manier om die 110mm ellebogen te monteren in de ton? Brico, Hubo etc vind ik niets.
* voor de zandfilter ga ik een stevige lucht pomp nodig hebben. In de link hierboven gebruiken ze een 1PK pomp, maar die is veel te sterk volgens de bouwer (ook al zal mijn ton groter zijn). Waar vind ik zoiets voor een zacht prijsje? In de link wordt een stofzuiger/blazer gesuggereerd?
Oh en nog iets:
http://www.happykoi.co.za/filtration/sandfilter_sand_filter_and_koi_pond.htm
In dat artikel hierboven argumenteren ze sterk tegen zandfilters, omdat ze ziektes zouden kweken. Is daar iets van aan?