The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Filterpomp weer aansluiten

 

Lutz
 Lutz
(@lutz)
Eminent Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 25
Topic starter  

Ik heb een 4000l tuinvijver en door de winter heen gebruikte ik een luchtpomp, om het ijsvrij te houden (en ik was te lui om de pomp weer uit te zetten). Vandaag heb ik de gewone pomp met filter weer aangesloten.

Valt er meer te doen om alles weer op te starten? Ik heb voor de winter alle filter schoon gemaakt en het filter droog bewaard. Binnen 3 uur werd het water al wat doorzichtiger.

Zou het kunnen dat de pomp alleen voor beluchting zorgt en met het Uv licht de algen in bedwang houdt?


   
Citeren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 25 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Eigenlijk mag je nooit je filter stopzetten in de winter en droog bewaren omdat je dan elk voorjaar opnieuw moet opstarten en de moment dat je het filter het hards nodig hebt kan het voorkomen dat deze dan nog niet goed optimaal werkt.

Het enige wat uitkan in de winter is de uv lamp. Ik doe de mijne uit begin november en leg ze weer aan in maart. De uv lamp dient er inderdaad voor om de zweefalgen (die het groene water veroorzaken) in bedwang te houden.

Een luchtpomp mag altijd werken, zomer en winter.


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
 

Inderdaad wat de webmaster al verteld, eigenlijk de pomp aanlaten. Wel plaats ik mijn waterpomp in het water naar een ondieper niveau zodat het "warme" water bij de bodem niet naar boven gepompt wordt. Hierdoor kan de vijver namelijk erg snel afkoelen, iets wat vissen niet zo leuk vinden. Vraag me nu eigenlijk wel af of dit waar is, hoe doet iemand dit met bodemdrains? :confused:

Waarom ik eigenlijk reageer, ik zou een bacterie opstart kit kopen zodat de filter sneller z'n werk weer kan doen.


   
BeantwoordenCiteren
Lutz
 Lutz
(@lutz)
Eminent Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 25
Topic starter  

Ik heb intussen weer glashelder water en de vissen zijn ook weer blij, omdat wij twee emmers draadalgen eruit hebben verwijderd. Toen ik de pomp vorig jaar kocht heb ik geen bacterie ingedaan en het werkte. Zou het nu niet weer hetzelfde zijn?

In mijn vijver ligt de pomp op de grond en pompt het water naar het filter. Het filter staat vrij naast de vijver, en in de winter ben ik bang van invriezen...


   
BeantwoordenCiteren
Lutz
 Lutz
(@lutz)
Eminent Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 25
Topic starter  

Dit jaar heb ik de pomp langer laten draaien en pas uitgezet nadat de vijver dicht was bevroren. Met een flinke maat schroevedraaier een gat in het ijs gehakt, en de luchtpomp aangesloten.

Het filter unit staat in de vorstvrije tuinhut. Wat is nu beter, filter unit gevuld laten staan of droog? In het voorjaar, op het moment waar ik het filter weer aansluit, dient de pomp eerst ter beluchting.


   
BeantwoordenCiteren
(@skrans)
Estimable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 104
 

nooit echt nooit gaan hakken in ijs pak dan een ketel met heet water en zet deze dan op het ijs of schaf een ijsvrijhouder aan die kun je all voor een 10tje krijgen maar hak nooit een gat in het ijs


   
BeantwoordenCiteren
(@padde)
Reputable Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 310
 

Hallo,

laat je filter gewoon lekker draaien in de winter, en zoal skrans al zegt, niet hakken op het ijs, zet een pan heet water op het ijs (niet leeg gieten ivm temperatuur) en als je een wak hebt, zet er dan meteen een luchtpomp op (stromend water bevriest niet).


   
BeantwoordenCiteren
Lutz
 Lutz
(@lutz)
Eminent Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 25
Topic starter  

Intussen draait mijn filterpomp weer. Iijsvrij houden met luchtpomp werkte prima, behalve dat rond de uitblaasopening het ijs een klein heuveltje ging vormen.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.