The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
filters en pomp

 

(@mathilde)
New Member
Deelgenomen: 10 jaar geleden
Berichten: 1
Topic starter  

We hebben een zwemvijver in de tuin gemaakt met een inhoud van ongeveer 14000 liter. De diepte is 1.40 meter. Er zitten 9 goudwindes in en planten langs de kant.
Nu hebben we een biologisch filter van ongeveer 50 liter, een UV lamp en een zandfilter met een pomp van 6000 li/uur. Deze laatste omdat de vijver erg veel algen had.
Kan ik een filterlijn maken met eerst een voorfilter, dan de uv lamp, bio-filter en als laatste het zandfilter?
Waar plaats ik de pomp?

Deze pomp is te sterk voor het bio filter. Ik wil er een splitsing op maken met kranen om de flow te regelen en een deel naar de waterval te leiden, het andere deel naar de filterlijn. Heeft iemand hier ervaring mee?

Kan ik op deze manier ook de filterlijn vervangen door een voorfilter en een moeras filter? Is dan de pomp ook te sterk en moet de waterstroom dan ook verdeeld worden?
De zwemvijver mag gewoon vijver zijn; we zwemmen ook in meren enzo.
Alvast bedankt voor jullie hulp!


   
Citeren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
 

Ik vind het lastig om een beeld te krijgen van de vijver, met de eerste vraag die gelijk in me op komt hoe groot de vijver is. 14000 liter delen door 1,4m en 1000 betekent dat de vijver 10m2 is. Dat kan dan toch geen zwemvijver zijn?

Verder probeer ik altijd de regel te volgen dat het water 1 keer per 2 uur volledig gefilterd wordt, dat zal net niet gehaald worden met de 6000 pomp. Nu zitten er geen koi in en zijn er planten langs de kant dus dan moet de filter het wel aan kunnen. Als de pomp echter te sterk is voor de bio filter en deze gesplitst wordt wordt dit dus nog minder en dan twijfel ik of er wel genoeg filter capaciteit is. Ik zou dan ook zeker een moeras filter aanleggen als de ruimte er is. Het ligt er een beetje aan hoe groot de moeras filter wordt maar 6000l/u zou prima moeten kunnen. Een voorfilter voor een moeras filter is altijd verstandig zodat deze minder snel dicht slibt.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.