The Pond Library

Forum

Notifications
Clear all
alternatieven voor lava  

 

spiliepe
(@spiliepe)
New Member
Lid geworden: 8 jaar geleden
Berichten: 3
14/06/2013 11:14 am  

Beste liefhebbers

begin augustus beginnen we met de aanleg van een zwemvijver.
Voor het filteren gaan we gebruik maken van een biologische filter.
Hierbij verschilt de mening van de aannemer op volgende vlakken met de mijne, dus graag enig advies...

1. Wij wensen te werken met een skimmer en het water van onder uit door het filtergedeelte te sturen. Wat zijn de verschillen met filteren in de andere richting?

2. Wij waren van plan de filterkuip te vullen met lava. Nu hoor ik hier en daar dat dit na een 10-tal jaar gaat verpulveren en samenkoeken, met volledig vervangen tot gevolg. Doet dit fenomeen zich wel degelijk voor, en zijn er alternatieven?

Eind deze maand zitten we opnieuw samen om de vijver in detail te bespreken. Waarschijnlijk kom ik nog terug met andere vragen...

Alvast bedankt voor de tips!


Citaat
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Lid geworden: 10 jaar geleden
Berichten: 276
28/06/2013 2:16 pm  

Hoi Spiliepe,

1. Is het de bedoeling dat de skimmer rechtstreeks op het filtergedeelte aangesloten wordt? Dat zou ik zeker niet doen, tenzij er nog een filter/zeef tussen zit. De skimmer zal namelijk anders snel het filtergedeelte verstoppen. Zelf ben ik wel een voorstander van het up flow principe (dus van beneden naar boven), zolang er een opening/buis naar de bodem loopt en er een kelder aanwezig is (lava op roosters). Hieruit kan dan b.v. met een dompelpomp het verzamelde slip/vuil van de bodem weggepompt worden. Het onderhoud wordt hierdoor een stuk makkelijker. Een down flow filter zal het vuil bovenin verzamelen en zal volgens mij na een paar jaar helemaal leeg gehaald moeten worden om het weer schoon te krijgen.

2. Heb zelf net mijn plantenfilter met lava gevuld want was echt het goedkoopst. Verder ken ik geen alternatieven want ook substraat en elk ander broos materiaal (wat je in de filter wilt hebben) zal na z'n periode gaan verpulveren. Ik denk dat een up flow filter met kelder ook zal helpen om het verpulverde materiaal dat zich hier verzameld af te voeren (met dompel pomp). Het hoeft dan alleen weer wat bijgevuld te worden als het gaat zakken.


ReageerCitaat
spiliepe
(@spiliepe)
New Member
Lid geworden: 8 jaar geleden
Berichten: 3
28/06/2013 3:14 pm  

Hallo waterbeest

de skimmer (of skimmers, denken er aan om er twee te plaatsen) zouden aangesloten worden op een 'pompput' met een boogzeef en vandaar naar het filtergedeelte doorvoeren.
Wij hadden deze week het bezoek van een vertegenwoordiger van distripond. Niet eenvoudig om de verkooppraatjes van de waarheden te onderscheiden...
bewering 1: een skimmer werkt eigenlijk maar in een halve cirkel met een straal van maximaal 4m.
bewering 2: enkel het zogenaamde 'aquarock' zou een blijvende fiterende werking hebben en niet verpulveren of verzadigen. Het zou om een soort 'gepofte klei' zijn. Zou te koop zijn in bigbag aan een kleine 300€/ bb (particulierprijs)... Lavasubstraat zou na een tiental jaar moeten vervangen worden...

Graag uw mening hierover

Thks


ReageerCitaat
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Lid geworden: 10 jaar geleden
Berichten: 276
28/06/2013 3:43 pm  

De eerste bewering kan kloppen, maar je moet deze wel gewoon op de juiste plek installeren. Al het drijfvuil zal vanzelf vanwege de wind en stroming ergens verzamelen, dit is de optimale plaats om de skimmer te plaatsen. Hierdoor filter je dus veel meer dan alleen de 4m straal.

Even voor de duidelijkheid, er komen toch ook bodem drains of iets dergelijks? De skimmers zullen nooit alles te pakken krijgen voordat het zinkt en het vuil en dergelijke zal dus nog steeds verzamelen op de bodem.

Ik heb helaas echt geen ervaring met aquarock dus kan alleen maar proberen logisch na te denken. Ik geloof best dat aquarock beter zal kunnen werken dan lava, ik denk dat het ook poreuzer is dan lava dus meer bacteriën die hun goede werk kunnen doen. Ik twijfel wel nog steeds bij de andere punten, het zou best langer mee kunnen gaan dan lava maar uiteindelijk verpulverd elk poreus materiaal in het water met bacteriën. Verder denk ik dat elk poreus materiaal langzaam en gedeeltelijk zal verzadigen.

Een ander onderwerp wat misschien interessant is waar aquarock (volgens mij) beter uit de verf komt is afgifte van stoffen in het water. Meerdere keren heb ik gelezen dat lava metalen bevat die in het water afgegeven kunnen worden. Ik heb zelf de gok genomen aangezien er geen voorbeelden zijn dat het ook werkelijk problemen heeft opgeleverd en er meer verhalen en voorbeelden zijn waar de lava gewoon prima werkt.


ReageerCitaat
spiliepe
(@spiliepe)
New Member
Lid geworden: 8 jaar geleden
Berichten: 3
03/07/2013 11:22 am  

De aannemer waarschuwt voor problemen met bodemdrain en is geen voorstander om er een te voorzien...
Iemand enige ervaring met gletsjersubstraat?


ReageerCitaatShare:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Zijn de artikels op deze site behulpzaam?

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.