The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
filteren ja of nee

 

(@jolanda)
Trusted Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 56
Topic starter  

mijn vijver van ± 30kub is vorig jaar aangelegd . hij is de vorige zomer kraakhelder geweest , maar dit jaar is de vijver troebel en drijven er groenige "blubbers" op het oppervlak en in het water . ik kan nog zo'n 40 cm. diep kijken , het diepste deel is 1,20 mtr. ik heb er geen filter of pomp inzitten en was het ook niet van plan , maar nu begin ik toch te twijfelen. er zitten veel zuurstofplanten in , die het niet zo erg goed doen , ook veel andere planten in manden die het wel goed doen.de vissen doen het ook goed , er zitten nu in:zeven goudwindes ±20 cm. vier shubunkins van ± 20cm. twee shubunkins van vorig jaar ± 6 cm. één zonnebaars , vier kleine sluierstaarten en een stuk of tien kleine zwarte visjes , waarschijnlijk jonge shubunkins. kan iemand mij advies geven over welke filter ik zou moeten nemen en of het sowieso verstandig zou zijn ? er is mij ook al gezegd geduld te hebben , en dat de vijver z'n evenwicht moet vinden en dat hij dan wel helder wordt , maar ja! geduld............ groetjes jolanda :confused:


   
Citeren
(@cajoeter)
Trusted Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 62
 

Als er genoeg planten in staan zal er na verloop van tijd inderdaad een evenwicht ontstaan. Dit kan echter wel lang duren. Je kunt de vijver helpen om in evenwicht te komen met een filter, de kans dat de vijver helder wordt en blijft is dan een stuk groter. Een UV-C lamp kan dan nog helpen om zweefalg (groen water) te doden en het water helder te maken. Bij gebruik van een UV-C heb je in ieder geval een filter nodig om de dode algen weg te filteren.


   
BeantwoordenCiteren
(@jolanda)
Trusted Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 56
Topic starter  

weet je ook wat voor soort filter? en is zo'n filter duur?


   
BeantwoordenCiteren
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 583
 

jolanda wrote: er zitten veel zuurstofplanten in , die het niet zo erg goed doen , ook veel andere planten in manden die het wel goed doen.

hoi Jolanda,

ik sluit me bij Cajoeter aan...

Wat je hier zegt is logisch te verklaren.. De algen beconcurreren de zuurstofplanten om licht en nutriënten... Ze hebben het dus zwaar en groeien niet zo hard.
Als het water helder wordt, zullen de zuurstofplanten zich weer in volle glorie gaan ontwikkelen.

Dat de vijver vanzelf helder te houden is klopt. Mits men niet beschikt over een koivijver en een zeer grote hoeveelheid beplanting aanbrengt. Deze beplanting zal dan de voedingsstoffen 'opslorpen' waar de algen nu nog van leven. De planten zullen dan in substraat moeten worden geplaatst...
Maar ook dan is een UV-C lamp niet ongewenst...

Gr, Dennis.


   
BeantwoordenCiteren
 zut
(@zut)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 112
 

cajoeter wrote: Een UV-C lamp kan dan nog helpen om zweefalg (groen water) te doden en het water helder te maken. Bij gebruik van een UV-C heb je in ieder geval een filter nodig om de dode algen weg te filteren.

Ik heb wel een UV lamp maar geen filters. De dode algen schep ik zelf van het water af. Mijn water is kraakhelder.


   
BeantwoordenCiteren
(@jolanda)
Trusted Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 56
Topic starter  

bedankt voor jullie reakties misschien moet ik dan maar eens een uv lamp proberen, die algen kan ik zelf wel van het water scheppen , doe ik nu ook al elke dag


   
BeantwoordenCiteren
(@roots)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 46
 

Ik begrijp dat je geen pomp hebt, als je een UV-lamp wil plaatsen heb je ook een pomp nodig ! dat hebben ze je nog niet verteld 😀
Op een 300 euro samen mag je dan zeker rekenen.


   
BeantwoordenCiteren
(@jolanda)
Trusted Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 56
Topic starter  

oei! dat was me niet verteld . nou dan wacht ik misschien tóch nog af of het uit zichzelf beter wordt


   
BeantwoordenCiteren
(@dieter)
Trusted Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 67
 

als ge een pomp bij plaatst waar laat men het water best samen komen
of moet men in het filter een inlaat bij maken

groeten rené


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.