The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Bange vissen

6 Berichten
5 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
5,564 Bekeken
(@marinamartina)
New Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Wij hebben sinds het voorjaar voor het eerst in ons pas aangelegde vijver enkele goudvissen, goudwindes een 5-tal kleine euro en japanse koi's. We hebben deze zomer echt genoten van de speelse vissen, welke allemaal zeer levendig en veel aan het wateroppervlak aanwezig waren.
Om de vissen tegen de reigers te beschermen hebben we schrikdraad rondom de vijver aangebracht, hetgeen heel goed werkt. Helaas is vier weken geleden per ongeluk de stroom van deze constructie afgeraakt, waardoor ik onverwacht een reiger op de rand van de vijver zag staan. Uiteraard was hij bij mijn komst snel weggevlogen, maar onze vissen zijn vervolgens twee weken bijna onzichtbaar geweest. Zij kwamen alleen te voorschijn als wij ze voer gaven, dan nog kaapten zij heel schuw een stukje voer weg en doken gelijk weer onder. De laatse week zijn zij wel meer zichtbaar, maar blijven ze, zelfs ook de goudwindes, toch nog flink onder water zwemmen en komen bijna niet meer aan het wateroppervlak.

Kan iemand mij vertellen dat dit komt door dat de schrik van de reiger het zwempatroon van de vissen voor lange tijd beinvloedt, of is het zo dat de afkoeling van de watertemperatuur ook meespeelt en dat de vissen dan minder aan de oppervlakte zwemmen? 🙂


   
Citeren
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 597
 

Waarschijnlijk komt de reiger nog regelmatig op bezoek en alhoewel hij niet bij de vissen kan houd hij er de schrik dan wel in.


   
BeantwoordenCiteren
(@jacob83)
Trusted Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 72
 

klopt, vissen bij mn vader waren ook weken van slag door zon pokkeding..

als de vijver niet meer terugkeert worden ze wel weer tam...

Wat misschien beter helpt is visdraad over heel de tuin spannen, heb ik zelf ook dan kan de reiger niet meer bij de vijver komen..


   
BeantwoordenCiteren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 730
 

Hoi,

De vissen blijven inderdaad schrikachtig voor bepaalde tijd. Zoals Jef al zegt; waarschijnlijk komt hij nog regelmatig even kijken. Alleen het kijken levert voor de vis dan al stress op en wordt dan bang en zal dus minder aan het oppervlak verschijnen.
Wat betreft visdraad spannen. Als je een kleine tuin hebt, is dit een mogelijkheid. Heb je een grote tuin, landen ze gewoon verderop en wandelen rustig naar je vijver toe.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
(@jaccoh)
Eminent Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 46
 

Schrikdraad werkt goed. Alleen het ziet er niet uit. Die reiger kan je het beste weg jagen en goed bang maken dan komt hij niet mee terug. Ik heb er toen een appel bijna tegenaan gegooit. Niet te hard en bewust een appel. Deze valt snel kapot en zal bij de reiger geen schade aanrichten. Hij is nooit meer terug geweest:p


   
BeantwoordenCiteren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 730
 

Heb zelf schrikdraad om mijn vijver. Zijn zwarte kunststof standers met zwart draad. Het lijkt inderdaad niet mooi, maar alles went. Op het laatst zie je het bijna niet meer.
En als je voor de appel kiest, er zijn helaas meer dan 1 reiger (wordt dus een hele mand vol appels), en heb zelf ook last van katten gehad, kun je dus visdraad spannen wat je wilt, maar die komen gewoon.
Met schrikdraad ben je overal af. Heb nog geen kat in de buurt van mijn vijver gezien na plaatsing.

Hokie


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.