The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Bange vissen

6 Posts
5 Users
0 Reactions
6,052 Views
MarinaMartina
(@marinamartina)
New Member
Joined: 16 years ago
Posts: 2
Topic starter  

Wij hebben sinds het voorjaar voor het eerst in ons pas aangelegde vijver enkele goudvissen, goudwindes een 5-tal kleine euro en japanse koi's. We hebben deze zomer echt genoten van de speelse vissen, welke allemaal zeer levendig en veel aan het wateroppervlak aanwezig waren.
Om de vissen tegen de reigers te beschermen hebben we schrikdraad rondom de vijver aangebracht, hetgeen heel goed werkt. Helaas is vier weken geleden per ongeluk de stroom van deze constructie afgeraakt, waardoor ik onverwacht een reiger op de rand van de vijver zag staan. Uiteraard was hij bij mijn komst snel weggevlogen, maar onze vissen zijn vervolgens twee weken bijna onzichtbaar geweest. Zij kwamen alleen te voorschijn als wij ze voer gaven, dan nog kaapten zij heel schuw een stukje voer weg en doken gelijk weer onder. De laatse week zijn zij wel meer zichtbaar, maar blijven ze, zelfs ook de goudwindes, toch nog flink onder water zwemmen en komen bijna niet meer aan het wateroppervlak.

Kan iemand mij vertellen dat dit komt door dat de schrik van de reiger het zwempatroon van de vissen voor lange tijd beinvloedt, of is het zo dat de afkoeling van de watertemperatuur ook meespeelt en dat de vissen dan minder aan de oppervlakte zwemmen? 🙂


   
Quote
Jef Smeyers
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Joined: 24 years ago
Posts: 584
 

Waarschijnlijk komt de reiger nog regelmatig op bezoek en alhoewel hij niet bij de vissen kan houd hij er de schrik dan wel in.


   
ReplyQuote
Jacob83
(@jacob83)
Trusted Member
Joined: 16 years ago
Posts: 66
 

klopt, vissen bij mn vader waren ook weken van slag door zon pokkeding..

als de vijver niet meer terugkeert worden ze wel weer tam...

Wat misschien beter helpt is visdraad over heel de tuin spannen, heb ik zelf ook dan kan de reiger niet meer bij de vijver komen..


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Hoi,

De vissen blijven inderdaad schrikachtig voor bepaalde tijd. Zoals Jef al zegt; waarschijnlijk komt hij nog regelmatig even kijken. Alleen het kijken levert voor de vis dan al stress op en wordt dan bang en zal dus minder aan het oppervlak verschijnen.
Wat betreft visdraad spannen. Als je een kleine tuin hebt, is dit een mogelijkheid. Heb je een grote tuin, landen ze gewoon verderop en wandelen rustig naar je vijver toe.

Hokie


   
ReplyQuote
JaccoH
(@jaccoh)
Eminent Member
Joined: 16 years ago
Posts: 46
 

Schrikdraad werkt goed. Alleen het ziet er niet uit. Die reiger kan je het beste weg jagen en goed bang maken dan komt hij niet mee terug. Ik heb er toen een appel bijna tegenaan gegooit. Niet te hard en bewust een appel. Deze valt snel kapot en zal bij de reiger geen schade aanrichten. Hij is nooit meer terug geweest:p


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Heb zelf schrikdraad om mijn vijver. Zijn zwarte kunststof standers met zwart draad. Het lijkt inderdaad niet mooi, maar alles went. Op het laatst zie je het bijna niet meer.
En als je voor de appel kiest, er zijn helaas meer dan 1 reiger (wordt dus een hele mand vol appels), en heb zelf ook last van katten gehad, kun je dus visdraad spannen wat je wilt, maar die komen gewoon.
Met schrikdraad ben je overal af. Heb nog geen kat in de buurt van mijn vijver gezien na plaatsing.

Hokie


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.