The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen




Koivijver winterklaar

7 Berichten
4 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
5,910 Bekeken
(@mezman)
Active Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 17
Topic starter  

Dit jaar ga ik voor het eerst de winter in met een koi-vijver in m'n tuin, het is een mooie zomer geweest voor m'n koi's maar ik begin me nu wel een beetje zorgen te maken over de koude maanden.

M'n temperatuur begint wat te zakken (14,5 graden) en ondertussen ben ik ook aangepast gaan voeren.

Is het raadzaam de vijver af te gaan dekken om zo de warmte er zo lang mogelijk in te houden en m'n pomp iets hoger in m'n vijver te zetten om zo de diepere gelegen delen zo lang mogelijk warm te houden?

Wie heeft er een goede methode om de vijver af te dekken? Ik zit een beetje met het probleem dat er een brug over de vijver loopt waar ik in de winter nog wel overheen moet kunnen lopen.


   
Citeren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 730
 

Hoi,

Dek zelf nooit mijn vijver af. Koi zwemmen toch onderin, dus van ijs hebben ze geen last. En ik werk ook nog via bodemdrain, dus mijn vijverwater komt van onderen. Het enige wat ik ga doen, is mijn luchtschijf op halve diepte zetten. Dan komt er genoeg zuurstof in, en blijft de vijver open.
Sommige mensen dekken hun vijver af met folie, heb hier echter zelf geen ervaring mee, en ik denk maar zo, in de natuur heb je ook geen afdek mogelijkheden.
Daar komt bij, de ene doet het wel en heeft er goede ervaringen mee, de ander niet en is ook tevreden. Voor mezelf dus geen afdekking van mijn vijver.

Hoki


   
BeantwoordenCiteren
(@mezman)
Active Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 17
Topic starter  

Bedankt voor je reactie Hokie, nog even een vraag. Wat is in de afgelopen winters je minimale temperatuur geweest? Nooit paniek gehad omdat de temperatuur te laag werd?

Heb je ervaring met bv tijdelijke verwarming door een klein verwarmingselement? M'n vijver is 7 m3 dus in echt koude periodes een los verwarmingselement van 500W plaatsen lijkt me een makkelijke manier de temperatuur iets te doen stabiliseren.


   
BeantwoordenCiteren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 730
 

Hoi,

Wat betreft verwarmingselement; je moet 24 uur per dag dat ding aanzetten. 500 Watt is nou geen echte grote, dus je vijver zal in de winter tijdens vorst er niets van merken. Je bent echter wel aan je elektriciteitsbedrijf een aardige stuiver kwijt. Zou ik dus niet doen.
Ben nog nooit in paniek geraakt door koud water (alleen onder de dousche). Vissen liggen stil en verbruiken bijna niets, kunt haast zeggen dat ze een winterslaap houden. Watertemperatuur heb ik in de winter nog nooit gemeten.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
(@jacob83)
Trusted Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 72
 

Inderdaad, in de natuur moeten ze het ook zonder zeil doen.
Het zijn geen watjes hoor 😛

Hier zwemmen ze nu nog lekker bovenin, zoals bij iedereen neem ik aan.

Ik gebruik ook geen zeil of verwarming, mijn vijver is 1 meter diep 4,5 meter lang en 2 meter breed.

Heb geen bodemdrain, en de luchtpomp leg ik iets hoger in t water.

Veel plezier nog met je vijver !!!


   
BeantwoordenCiteren
(@mezman)
Active Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 17
Topic starter  

Hallo Jacob,

Mijn visjes zwemmen ook nog lekker boven en bedelen nog de hele dag om voer, dit heb ik ondertussen naar 1x per dag terug gebracht. M'n temp is nu 12 graden.

Maar op internet kom je allemaal verhalen tegen dat de koi's problemen krijgen met water onder de 6 graden?

Heeft iemand inzicht in de temperatuur in de winter met een vijver van een meter diep?


   
BeantwoordenCiteren
(@padde)
Reputable Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 358
 

Volgens mij zijn er in de winter slechts weinig problemen, ook ik gebruik geen zeil en/of verwarming in mijn vijver, wel geef ik mijn vissen wintervoer, hiervan zijn er verschillende soorten te verkrijgen, zelf gebruik ik dat van hikari, vissen houden een soort winterslaap waardoor je niet meer hoeft te voeren als het water onder de 5 graden komt. als het water onder de 5 graden komt dan stopt het spijsverteringssysteem van een vis, tussen de 5 en 10 graden zou ik wintervoer geven en boven die watertemperatuur kun je gewoon weer overstappen op het normale voer


   
BeantwoordenCiteren



Deel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.