Hallo iedereen,
In onze vijver ligt een Aquamax 10.000 (pomp). Deze voert het 'vuile' water langs een UV-lamp naar de filterinstallatie (3 kamers – 2.000 liter totaal) waarna het 'gezuiverde' water via een kleine moeraszone terug in de vijver belandt.
De vijver is gemiddeld 1 meter diep en bevat ongeveer 18.000 liter water.
De pomp bevindt zich in de vijver op ongeveer 6 meter van het 'moerasgebied' waar het gezuiverde water instroomt.
Als ik de folders lees zou ik veronderstellen dat (mits rekening te houden met enig verlies omdat de filterinstallatie bovengronds staat en ongeveer 12 meter verwijderd is van de pomp) de volledige vijver (18.000 liter) minstens om de drie uur volledig gefilterd zou (moeten) zijn …
Ik vraag me echter af : is dit wel zo ???? … want (1) hoever reikt de aanzuigkracht van zo'n vijverpomp ? en (2) de beweging van het water (lees : de circulatie) in zo 'n vijver is toch niet van die aard dat alle water door één of andere stroming in de vijver (ik vraag me af : welke ?) op regelmatige tijdstippen in het 'aanzuiggebied' van de vijverpomp komt ? … of ben ik hier verkeerd ? ….
Ik denk dus dat, ondanks de aanwezigheid van een 'zware' pomp niet alle 'vijvergebieden' (niet alle vijverwater) op voldoende regelmatige tijdstippen door de pomp wordt aangezogn en naar de filter wordt gevoerd … en er dus (mogelijks) gebieden in de vijver zijn waar de vijverpomp geen 'impact' heeft …
Ben ik juist met mijn redenering of zit ik er compleet naast ????
Indien ik juist ben … is het dan niet beter om in een qua oppervlakte uitgestrekte vijver bvb. twee pompen te plaatsen i.p.v. één ?
En … heeft iemand een idee hoever de aanzuigkracht reikt van een Aquamax 10.000 (m.a.w. als de pomp het middelpunt is, hoever reikt dan de straal, het uiteinde van de aanzuigkracht) ?
Alvast bedankt voor de reacties.
aanzuigkracht.?
De pomp zuigt helemaal niets aan.
De pomp ligt onder op de bodem en pompt het water door de uv naar het filter.
De afstand pomp-vijverniveau in jouw geval 1 meter hoef je niet met de opvoerhoogte mee te rekenen.
Alleen het hoogteverschil vijver nivaeu filterhoogte is jouw opvoerhoogte.
En je hebt nog natuurlijk verliezen door de slangen, het advies is dan ook neem deze zo ruim mogelijk.
Hallo Bert,
Bedankt voor jouw snelle reactie ...
Ik vermoed dat ik mij niet duidelijk heb uitgedrukt ...
Uiteraard ligt de pomp (Aquamax 10.000) onderaan in de vijver ... en uiteraard pompt deze het vijverwater langsheen de UV-lamp naar de hogergelegen filterinstallatie ... maar om dat water naar de filter te pompen, zal de pomp (onderaan in de vijver) het water in de vijver toch wel moeten "aanzuigen" ...
Mijn vraag (mijn bezorgdheid) is dan ook : hoever reikt de aanzuigkracht feitelijk van de pomp IN de vijver zelf ? ... wordt het water dat zich bvb. 10 meter of zelfs verder van de pomp bevindt ook wel opgepompt naar de filter ? ... want tenslotte is er in een vijver toch geen grote stroming die het water richting pomp laat vloeien ... ??? ... dus ... als je met een betrekkelijk grote vijver zit : is het dan niet nodig om twee pompen te gebruiken die enigszins ver van mekaar liggen zodat ALLE water van de vijver met een behoorlijke frequentie naar de bovengrondse filter wordt gevoerd ?
Ik hoop dat ik nu een beetje duidelijker ben geweest in mijn vraagstelling.
Groeten,
toch is het wel belangrijk dat je een klein beetje stroming in de vijver krijgt.
Daarom is een vierkant of rechthoekige vijver ook minder geschikt.
Je hebt dan in de hoeken altijd stilstaand water.
Het is ook belangrijk om het water aan de ene kant op te pompen en aan de andere kant er weer in te laten stromen.
groet Bert
Je moet je van de 'aanzuigkracht' van de pomp niet al te veel voorstellen. Die werkt zeker niet tot in alle hoeken van de vijver. Belangrijker is dat de uitstroom van het filter zo ver mogelijk van de pomp staat. Op die wijze moet een groot deel van de 'uitstroom' een lange weg afleggen naar de pomp en stroomt zo langzaam de hele vijver door. Stel dat je de pomp vlakbij de uitstroom van het filter plaatst, dan loopt dat water vrijwel direct weer de pomp in en wordt het meeste water van de vijver dus niet gezuiverd..
Kortom: het ligt niet zozeer aan de aanzuigkracht van de pomp, maar hier gaat het vooral om een slimme plaatsing van zowel de uitstroom van het filter en van de plaatsing van de pomp. Zorg dat beiden zover mogelijk van elkaar af liggen.
Dat is eigenlijk hetzelfde wat ook Bert.s zegt. (Bert.s: ik wil je niet herhalen, hoor, maar misschien is door deze uitleg hetgeen jij wilde zeggen ietwat verduidelijkt.)
maakt niet uit Nadir..
Je hebt wat ik schreef inderdaad nog iets beter uitgelegd, niets mis mee lijkt mij.
Beste Nadir en Bert s.
Heel erg bedankt voor de uitleg ... gezien ik graag zaken bijleer van meer ervaren vijverbezitters.
Natuurvriend.