Hallo allemaal ,
hopelijk kunnen jullie me wat helpen, al is het maar een kleine tip, alvast hartelijk bedankt.
Achter de tuin bezit ik een grote heel erg drassige weide. Ongeveer drie hectare. Heel het jaar door is dit een groot moeras(er groeien zelfs spontaan moerasplanten) waardoor het moeilijk is om de weide als normale grasweide voor men paarden te gebruiken. Dus besloot ik maar er een vijver aan te leggen. De aarde die hieruit afkomstig is zal ik dan laten openvoeren op het andere drassige gedeelte van de weide. ( dus geen vijver van drie hectare;) )Het is niet men eerste vijver dus ik weet wel hoe en wat en zo.Ik heb alleen een paar vragen met beplanting,visbestand en de niveaus (om het ook eventueel voor reigers en andere roofdieren moeilijker te maken).
Ten eerste zal dit een vijver zijn gevoed met een bron en een afloop hebben.( ik weet ook dat dit niet HET ideale is maar dat ga ik oplossen met een eigen systeempje) De bron kan ik zelf maken d.m.v. van pompinstallatie, een geleende tractor en de lokale smid die even zijn boor te leen stelt.( en natuurlijk ook een paar helpende handen). In twee dagen zou dit echter wel moeten lukken.
Beplanting: De ondergrond bestaat uit klei klei en nog eens klei. De plek is volle zon maar kan hier en daar nog beschaduwd worden door een paar bomen. De waterniveaus zullen verschillen van 0 tot 150 cm. En omdat er geen folie gebruikt wordt houd ik er ook maar meteen rekening mee dat de planten veel harder en weelderiger zullen groeien.
ZUURSTOFPLANTEN:
Als zuurstofplanten dacht ik aan de waterviolier omwille van de kleigrond en volle zon ( en de vijver honderd meter verder is helemaal volgegroeid met deze prachtige plant en bloeit heerlijk in de zomer. Ook naaldkruid zou ik er graag in zien.
Verder denk ik ook aan de waterranonkel maar ik ga eerst nog zien hoe deze plant het dit jaar voor het eerst in mijn folievijver gaat doen…
Ook de fonteinkruiden misschien maar omwille van de zon vrees ik dat deze nogal snel bruin gaan uitslaan wat ik zelf maar een lelijk effect vind…
Dan nog de vederkruiden. Aarvederkruid zou leuke bloempjes krijgen. Is deze zuurstofplant efficient genoeg om als standaard te gebruiken? Want de eerder genoemde soorten zijn nogal randgevallen die niet altijd het gewenste resultaat geven afgezien van het naaldkruid dan.
Welke zuurstofplant kan ik echt het allerbeste als betrouwbare en standaard gebruiken? Met liefst nog enige decoratieve waarde maar dit hoeft helemaal niet. ( hoornblad NIETwant ik heb een hekel aan die planten:p)
LELIES, DRIJFPLANTEN ETC. : Eerst dacht ik aan de gele plomp maar dit gaat vast te hard woekeren. Dus ik zal het maar houden op gewoon een paar mooie lelies. De watergentiaan en Kaapse waterlelie wil ik ook en de drijfplanten: kikkerbeet en krabbescheer.
MOERASPLANTEN ETC. : Er zal een overvloed aan voedingstoffen komen daarom ga ik een groot moerasgedeelte aanleggen beplant met moerasplanten met grote wortelvertakkingen. Hierbij dacht ik aan waterkers enz… Weten jullie nog goeie liefst mooie planten die eveneens veel afvalstoffen van het water onttrekken? Ook ga ik het proberen met de zwanebloem. Ik denk wel dat het zal lukken met deze plant want ik kan ze in volle grond planten en voeding zal er genoeg zijn.
Kan ik trouwens best het moerasgedeelte in het midden van de vijver aanleggen en vanuit het midden steeds diepere niveaus aanleggen of aan de randen het moeras maken en zo steeds dieper gaan naar het midden toe? Het is tevens ook de bedoeling hierdoor veel kikkers en andere amfibieen aan te trekken. Of maakt de ligging van de moeraszone eigenlijk niks uit? Misschien kan ik van de ligging ook gebruik maken om het de reiger extra moeilijk te maken?
VISBESTAND: Er zullen plantvriendelijke vissen uitgezet worden: Shubunkins en blauwe windes. Misschien eventueel ook twee koi in een later stadium waarvan ik zeker weet dat ze geen verschillende geslachten hebben om kweek te voorkomen. Deze zullen volgens mijn bescheiden mening amper iets betekenen voor de planten omwille van de hopelijk overweldige groei van de planten en de grootte van de vijver.
Zo dat was het. Ik weet dat de meeste van jullie koihouders zijn en hier waarschijnlijk niet zo veel vanaf weten maar alle tips en meldingen over fouten die ik hierboven gemaakt heb zijn welkom.
Alvast nog is bedankt, groet
Ps: Is er soms één of andere community of site te vinden waar de “natuurvijver”( het is niet echt een natuurvijver) goed beschreven wordt en waar ik contact kan leggen? Want ik wil absoluut zeker zijn dat er niks fout gaat.
Zuurstofplanten
fonteinkruiden kun je er wel in zetten als ze beschaduwt worden, bv onder een waterlelie.
Dan heb je nog verschillende soorten sterrekroos en waterpest.
Moerasplanten zijn er genoeg, in een vijverwinkel staan er meestal de gegevens bij.
Ik zou de vijver van de kant af stilaan naar het midden laten aflopen, zo kun je er verschillende planten in elkaar laten overlopen.
Als visbezetting zou ik er zeker goudwinden, shubunkin, sarasa's en enkele goudzeelten in zetten.
Grootse plannen en het ziet er allemaal al fijn bekeken uit. Zo'n eilandje ergens in het midden vind ik altijd heel erg mooi. Het is ook een toevluchtsoord voor tal van waterdieren.
Werk met geen steile vijverranden want anders kunnen vele waterdieren zich niet vrij in en uit de vijver bewegen. dus een zacht naar beneden gaande vijverrand.
Het nadeel is dat dit ook ideaal is voor de reiger want die kan zachtjes het water instappen. een dichte oeverbeplanting kan oplossing bieden.
Deze site is niet echt een koisite hoor maar een algemene vijver en koi website. Alles kan en mag aan bod komen, als het maar een vijver is. Dus ook natuurvijvers.
Maak dus gerust foto's en stuur ze eens op dan kan ik wat meer aandacht besteden aan dit vijvertype.
thnx voor de replies,
Jah over de niveaus hoe en waar moet ik ook nog is goed nadenken. Ik weet alleen niet goed hoe die zuurstofplanten het zullen doen. Het is wel zeker dat als die vijver voor de eerste keer volloopt dat het water vertroebelt en bruin zal zijn. Ik ben wel bezig met een massa aan kikkerbeet en andere drijfplanten te kweken en zo om toch snel een evenwicht te krijgen. Maar ik weet ni of ik die zuurstofplanten er best onmiddelijk inzet, misschien zullen ze niet genoeg licht krijgen of zo. Maar om nu in dat koude water te kruipen om die dingen te planten heb ik ook geen zin. Misschien zet ik ze beter eerst op de hogere niveaus? ze zullen dan wel vanzelf overgaan in de diepere en zo... zeker in grond. En mag ik waterlelies eigenlijk in troebel water zetten? Op het diepste niveau (1.50m) zou ik een gladstoniana willen plaatsen maar dan moet die eerst nog voorgecultiveerd worden zeker? toch niet zo simpel eigenlijk :rolleyes: