The Pond Library

Forum

Notifications
Clear all
geschikte planten koivijver  

 

'bas107850
(@bas107850)
Lid
Lid geworden: 10 jaar geleden
Berichten: 51
30/08/2011 9:21 pm  

Hallo,

Wij gaan volgend jaar een koivijver maken. Het lijkt ons wel mooi om er wat planten in te doen. Ik weet dat kois gaan vroeten in planten en dat de vijver dan vuil wordt. Weet iemand geschikte planten voor een koivijver?

Alvast bedankt.


Citaat
padde
(@padde)
Reputable Member
Lid geworden: 13 jaar geleden
Berichten: 358
30/08/2011 9:48 pm  

Hallo,

Eigenlijk zijn er niet echt geschikte planten voor een koivijver, ze zullen in de grond of in het substraat gaan wroeten en zo alles overhoop trekken, wat ze niet kunnen eten moet kapot in de vijver, hoewel dit wel een leuk gezicht is als ze bezig zijn, is het minder voor de helderheid van je water en sonde van je dure planten. Wat veel mensen doen is een plantenfilter maken, dit is een afgesloten zone met substraat waar planten in staan, daar laat je dan water door stromen. Het mooie is hiervan dat nitraat (het eindproduct van de uitwerpselen van je vissen) word opgenomen door de planten als voedingsstoffen. En je hebt natuurlijk ook de schoonheid van de waterplanten bij je vijver.

Hier thuis heb ik eerst een kleine verlaging aan de rand van de vijver, en daarna pas tot de bodem, waardoor de manden met planten net het wateroppervlak raken waardoor de vissen er niet meer bij kunnen, (zie foto) dit probeerden ze eerst wel vaak, maar inmiddels hebben ze dit afgeleerd.
In een nieuwe vijver zou ik dit nooit meer doen aangezien er wel vuil op blijft liggen... Nu maak ik de rand maar gewoon 1x in de week schoon...

Ik hoop dat je er wat aan hebt en laat vooral wat zien van je nieuwe vijver!

Grtz.

Bijgevoegde bestanden


ReageerCitaat
'bas107850
(@bas107850)
Lid
Lid geworden: 10 jaar geleden
Berichten: 51
30/08/2011 10:01 pm  

bedankt,

We waren al van plan om achter de vijver langs een plantenfilter te maken. En misschien nog een plateau van een paar centimeter waar de koi zelf niet bij kunnen maar wel planten kunnen staan. Maar ik wou toch even weten of er ook wat in de vijver zelf kon.


ReageerCitaat
padde
(@padde)
Reputable Member
Lid geworden: 13 jaar geleden
Berichten: 358
30/08/2011 10:26 pm  

proberen kan je het altijd. Ik ken mensen waar het goed gaat met bijvoorbeeld lelie's en andere planten. Maar de meeste vissen willen het slopen 😉

Grtz.


ReageerCitaat
Cobuus
(@cobuus)
Trusted Member
Lid geworden: 11 jaar geleden
Berichten: 91
31/08/2011 6:06 pm  

Ik heb al jaren een waterlelie in de vijver en de koi blijven eraf

Gr Cobuus


ReageerCitaat
Skrans
(@skrans)
Estimable Member
Lid geworden: 10 jaar geleden
Berichten: 105
08/09/2011 10:31 am  

ik heb geprobeerd met een lelie en een gele plomp van de lelie bleef niks van over de gele plomp wel dus het is gewoon proberen


ReageerCitaatShare:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Zijn de artikels op deze site behulpzaam?

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.