The Pond Library

Forum

Notifications
Clear all
Genadekruid  

 

Dag 2
(@dag-2)
Active Member
Lid geworden: 8 jaar geleden
Berichten: 14
18/08/2013 7:15 am  

In mijn vijver zijn alle vissen gestorven. Nieuwe vissen sterven na 24u. Alle waterwaarden zijn prima. Op de laatste levende vis werden geen parasieten gevonden. Er is ook geen chloor. Er staat wél genadekruid in de vijver. Is dit kruid giftig voor vissen?


Citaat
Jef Smeyers
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Lid geworden: 20 jaar geleden
Berichten: 597
18/08/2013 9:32 am  

Artikel uit Wikipedia

Genadekrui Gratiola officinalis

Genadekruid (Gratiola officinalis) is een giftige, overblijvende plant die behoort tot de weegbreefamilie (Plantaginaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk afgenomen. De plant komt van nature voor in Midden- en Zuid-Europa en in Centraal-Azië.

De polvormende plant wordt 10-40 cm hoog en vormt een horizontale wortelstok. De vierkantige, holle, kale stengels hebben een scherpe smaak. De lichtgroene, halfstengelomvattende, tot 2,5 cm lange bladeren zijn lijnvormig tot langwerpig en hebben een gezaagde rand. De onderste bladeren zijn schubvormig. Op de bladeren zitten doorschijnende klierpuntjes.

Genadekruid bloeit van juni tot augustus met witte of bleeklilarode, 1-1,8 cm grote bloemen, die apart in de bladoksels staan. De kroonbuis is lichtgeel of bruinachtig rood. Onder de kelk zitten twee steelblaadjes.

De flesvormige vrucht is een doosvrucht.

De plant komt voor op in de winter overstroomde, vrij voedselrijk grond langs rivieren en beken.
Gebruik

Genadekruid wordt in de fytotherapie gebruikt. In de plant komt onder meer als werkzame stof het bittersmakende curcurbitacine voor.


ReageerCitaat
Jef Smeyers
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Lid geworden: 20 jaar geleden
Berichten: 597
18/08/2013 9:32 am  

Dat zou dus inderdaad de dader kunnen zijn.


ReageerCitaat
Dag 2
(@dag-2)
Active Member
Lid geworden: 8 jaar geleden
Berichten: 14
18/08/2013 9:51 am  

Bedankt Jef. Ik verwijder de plant onmiddellijk.


ReageerCitaat
Ief De Laender
(@jerommeke)
Lid Admin
Lid geworden: 6 jaar geleden
Berichten: 21
21/06/2018 9:48 pm  

Meer over Genadekruid lees je in dit artikel:
/waterplanten/gratiola-officinalis-genadekruid/


ReageerCitaatShare:

Inschrijven gratis nieuwsbrief

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Zijn de artikels op deze site behulpzaam?

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.