The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Genadekruid

 

(@dag-2)
Active Member
Deelgenomen: 11 jaar geleden
Berichten: 14
Topic starter  

In mijn vijver zijn alle vissen gestorven. Nieuwe vissen sterven na 24u. Alle waterwaarden zijn prima. Op de laatste levende vis werden geen parasieten gevonden. Er is ook geen chloor. Er staat wél genadekruid in de vijver. Is dit kruid giftig voor vissen?


   
Citeren
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 584
 

Artikel uit Wikipedia

Genadekrui Gratiola officinalis

Genadekruid (Gratiola officinalis) is een giftige, overblijvende plant die behoort tot de weegbreefamilie (Plantaginaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk afgenomen. De plant komt van nature voor in Midden- en Zuid-Europa en in Centraal-Azië.

De polvormende plant wordt 10-40 cm hoog en vormt een horizontale wortelstok. De vierkantige, holle, kale stengels hebben een scherpe smaak. De lichtgroene, halfstengelomvattende, tot 2,5 cm lange bladeren zijn lijnvormig tot langwerpig en hebben een gezaagde rand. De onderste bladeren zijn schubvormig. Op de bladeren zitten doorschijnende klierpuntjes.

Genadekruid bloeit van juni tot augustus met witte of bleeklilarode, 1-1,8 cm grote bloemen, die apart in de bladoksels staan. De kroonbuis is lichtgeel of bruinachtig rood. Onder de kelk zitten twee steelblaadjes.

De flesvormige vrucht is een doosvrucht.

De plant komt voor op in de winter overstroomde, vrij voedselrijk grond langs rivieren en beken.
Gebruik

Genadekruid wordt in de fytotherapie gebruikt. In de plant komt onder meer als werkzame stof het bittersmakende curcurbitacine voor.


   
BeantwoordenCiteren
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 584
 

Dat zou dus inderdaad de dader kunnen zijn.


   
BeantwoordenCiteren
(@dag-2)
Active Member
Deelgenomen: 11 jaar geleden
Berichten: 14
Topic starter  

Bedankt Jef. Ik verwijder de plant onmiddellijk.


   
BeantwoordenCiteren
(@jerommeke)
Eminent Member Admin
Deelgenomen: 9 jaar geleden
Berichten: 35
 

Meer over Genadekruid lees je in dit artikel:
/waterplanten/gratiola-officinalis-genadekruid/


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.