Hallo iedereen, na al heel wat te hebben gelezen op dit forum is de tijd rijp om eens actief deel te nemen aan dit prachtige en leerrijke forum.
Met mijn eerste post hier wil ik gelijk een vraag stellen ivm. planten en dan meerbepaald zuurstofplanten maar eerst even de geschiedenis, onze huidige vijver is aangelegd een goed jaar geleden, de oude veel kleinere vijver werd omgebouwd tot een strakke waterpartij met vissen en planten. Al de planten die vroeger in de kleine vijver stonden zijn overgeplaatst naar de nieuwe alsook de goudvissen.
Ondertussen zijn we dus een jaartje verder en het visbestand is lichtjes uitgebreid er zitten momenteel ong. 45 kleinere (10 cm) goudvissen, 1 ghostkoi en 5 blauwe windes (10cm) op. De beplanting bestond tot voor enkelle dagen uit een aantal lissen in het moerasgedeelte een waterlelie in het diepe gedeelte (1,20m) en wat zuurstofplanten in het ondiepe gedeelte (40cm).
Probleem met de planten is dat ze wat last hebben van draadalgen die ze aantasten en wat verslijming waardoor ze kapot gaan.
Hoe het precies gestelt is met de waterwaarden weet ik niet maar tot nu toe hebben we steeds klaarhelder water gehad waar ook kikkers in leven.
De vijver ligt grootendeels in de zon, oost-zuid gericht wat wil zeggen dat het tot laat in de namiddag duurt voor er schaduw op valt.
De filtering gebeurt met een plantenfilter die bestaat uit ong.3,5m³ lavasteentjes waarin de in mandjes geplante lissen staan samen met nog wat anders waarvan de naam nu even ontsnapt. Aan de andere kant van de vijver staan ook nog eens een zestal gele lissen in een klein moeras gedeelte. Filter wordt gevoed door een Oase aqaumax 10000L, verder staat er ook een drijvend skimmer in het ondiepe gedeelte. De vijver is ongeveer 7m. op 3,20m. en heeft een inhoud van 15m³.
En dan nu mijn vraag, een dag of vier geleden heb ik heel wat nieuwe zuurstofplanten en andere bijgeplaatst omdat er naar mijn mening veel te weinig beplanting in stond, vooral de zuurstofplanten waren er te weinig, gevolg nogal wat last van draadalgen die ik regelmatig verwijder met een schepnet of een stokje waar ik ze mee oprol. Nu na een aantal dagen dus beginnen de nieuwe plantjes lichtjes aangestast te worden door de algen, op dit ogenblik nog zeker niks erg maar hoe gaat het verder ? zullen de nieuwe plantjes die overigens redelijk duur zijn het overleven of moet ik ingrijpen en zo ja op welke manier ? het zou jammer zijn van het werk en de centen mocht het het slecht aflopen.
Om af te sluiten, de volgende soorten zijn pas aangebracht:
Waternavel
Lidsteng
Waternaaldkruid
Waterranonkel
Watergentiaan
Sterre kroos
Naaldgras
Watermunt
Japanse holpijp
Snoekkruid
Waterpest
aarvedederkruid
Hoornblad
Fonteinkruid
Verder staat er ook nog egelskop in en een kaapse lelie.
Graag had ik wat advies gekregen van de specialisten hier, waarvoor nu reeds dank. Voor de geinteresseerden heb ik ook wat foto's mee.
Gewoon wat afwachten. Nieuwe planten moeten eerst aanslaan voor ze hun werk kunnendoen, zeker zuurstofplanten.
Sommige planten zullen het in de vijver goed doen, andere minder goed en sommige sterven af.
Opgepast met Japanse holpijp, hier groeit die nu de ganse tuin door
Test zeker eens de waterkwaliteit op de hardheid (GH, KH). Waterplanten en veel zuurstofplanten houden niet van zacht water.
Wist je dat je lidsteng ook als ondergedoken zuurstofplant kunt planten als je hem op een waterdiepte van 50 tot 80cm plaatst?
Bedankt Jef en webmaster voor de reactie's, we zijn ondertussen een paar dagen verder en tot nu toe ziet het er goed uit. Zal later nog eens wat foto's posten.