The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Zwemvijver met zweefalgen en lage hardheid

4 Berichten
3 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
5,156 Bekeken
Jhr
 Jhr
(@jhr)
New Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Beste,
Ik ben nieuw op dit forum dus mogelijk val ik in herhaling, maar aangezien de meeste discussies hier ouder zijn, zijn visies mogelijk veranderd.
Ik heb sinds vorige winter en zwemvijver, 50 kuub ongeveer, met een lava/plantenfilter, slechts 6 kleine Goudwinde. Alles was helder tot 14 dagen geleden met heet weer. Toen evolueerden zweefalgen. Ondertussen water laten testen: ph 8, kh en gh slechts 5. Ik viel achterover van de prijs van de producten die men voorstelde dus ben ik eens aan het kijken wat de opties zijn. Ik hoop dat hier mensen met ervaring zitten die mij producten kunne voorstellen met eerlijke prijzen...


   
Citeren
Jhr
 Jhr
(@jhr)
New Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Nog een aanvulling : gele lis heeft gebloeid, dotterbloemen groeien matig, kalmoes is aan de gele kant, maar leeft nog. De kleine vissen worden niet gevoerd, maar doen het goed. Water is groen, maar niet dramatisch : je ziet nog het eerste en bijna het 2 de trapje, de bodem niet meer =1,35 m.
Alvast bedankt voor eventuele tips.


   
BeantwoordenCiteren
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 1387
 

Er zijn verschillende manieren om je kh en gh wat op te krikken met goedkopere middelen.
Natriumbicarbonaat voor de kh, zeewierkalk voor de gh
Best kijk je eens uit naar oesterschelpen welke je in je filter kan bijplaatsen.

Verder kun je ook water met hogere hardheid toevoegen zoals stadswater.

Doe deze veranderingen wel nooit ineens. Ook al zijn je gh en kh wat laag. Beter stabiel dan grote schommelingen veroorzaken.

Zeker ook je gele lis afsnijden tot boven het wateroppervlak. aan uitgebloeide lis heb je niks. Snoei ze en ze zullen opnieuw beginnen groeien en een concurrent voor algen zijn.

Best normaal bij zo'n jonge vijver dat je water nu wat minder helder is.


   
BeantwoordenCiteren
dekip
(@dekip)
New Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 1
 

Beste, ook ik ben nieuw en heb dezelfde problemen. Ik heb inmiddels Natriumbicarbonaat toegediend en het lijkt wat beter te worden. Het forum in 2014 sprak over bolletjes minerale klei. Ik heb hier een volkomen natuurlijke kleisoort waarvan op de bijsluiter eerst voor de silicium dioxide in de klei gewaarschuwd wordt en in een volgende kolom de waarschuwing wordt ingetrokken. Silicium dioxide is een heel belangrijk mineraal voor mens en plant begrijp ik na wat "research" Zou ik deze klei in bolletjes kunnen proberen? Ik heb net als Jhr beslist geen zin om tientallen euro's te betalen voor wonderklei en wonderalgenvreters. Alvast bedankt voor het meedenken.


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.