The Pond Library

Vraag en Antwoord

Waterstofperoxide e...
 
Notifications
Clear all
Waterstofperoxide en bacteriën

5 Posts
3 Users
0 Reactions
6,374 Views
willy1
(@willy1)
Active Member
Joined: 17 years ago
Posts: 11
Topic starter  

Iemand vertelde mij dat je waterstofperoxide aan je vijver mag toevoegen om de bacteriën meer te doen werken (100 ml/10.000 l water - goed vermengd). Is dit juist ? Volgens hem is dit niet schadelijk voor je filter omdat door de zuurstoftoevoer van de waterstofperoxide de bacteriën gestimuleerd worden. Graag zou ik meer te weten komen over de exactheid van deze informatie.


   
Quote
mathenpeggy
(@mathenpeggy)
Trusted Member
Joined: 14 years ago
Posts: 92
 

Hier heb ik nooit van gehoord,
waarom zou je dat doen?
wat voor een problemen heb je?


   
ReplyQuote
willy1
(@willy1)
Active Member
Joined: 17 years ago
Posts: 11
Topic starter  

De waterwaarden zijn OK maar het water niet helder, dit ondanks UV en het plaatsen van een ultrasoon. Ik kreeg al deze informatie van de plaatser van de ultrasoon die mij verzekerde dat dit absoluut veilig was.


   
ReplyQuote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
 

Edit: Zie net dat mijn onderstaande quote al duidelijk was bij de topic starter. Onderstaand bericht is dus eigenlijk overbodig maar laat het voor de zekerheid maar staan. Wel wil ik nog toevoegen dat de meeste koi houders niet zo enthousiast zijn over waterstofperoxide als ik zo rond kijk op het internet maar echt redenen kan ik niet vinden. Om het water helder te krijgen zijn er wel andere oplossingen zoals ozon, actieve kool, eiwitafschuimer en/of water verversen.

Hier een quote van een andere website wat duidelijk maakt waarvoor de waterstofperoxide gebruikt wordt.

De helderheid van een vijver wordt bepaald door de afwezigheid van algen. Algen zijn "planten" die zeer graag stikstof hebben, zoals alle planten trouwens. Stikstof is een "meststof". Veel mensen denken dat ze door een luchtpompje in de vijver te leggen, zuurstof toevoegen. Niks is minder waar want lucht bestaat uit een mengsel van 4/5 zuurstof en 1/5 stikstof. Die stikstof is dus voer voor algen. De kunst bestaat erin om zuivere zuurstof in he water te krijgen. Wij doen dit aan de hand van een "oxydator". Dit is een stenen pot met een plastic vulling waarin waterstofperoxide 30% (H2O2) wordt gedaan.

Waterstofperoxide 30% 5 liter.De pot met de vulling en de waterstofperoxide gaat in de vijver en daar doet de waterstofperoxide haar werk op volgende manier.

Waterstofperoxide lijkt op water maar het heeft een zuurstof-atoom teveel. Waterstofperoxide heeft als formule H2O2, water heeft als formule H2O. Het zuurstof-atoom in H2O2 laat zeer makkelijk los als het in aanraking komt met water. Daar vormt het makkelijk nieuwe zuurstof O2. En dat is precies wat we willen.

Het wordt dus gebruikt om extra zuurstof in het water te krijgen. Dit lijkt geen kwaad te kunnen mits in goede verhouding en juiste manier gebruikt. Ik twijfel wel over het verhaal (stikstof) over de zuurstofpomp aangezien ik hier zelf absoluut geen last van heb en hier nog nooit iets over gelezen heb.


   
ReplyQuote
willy1
(@willy1)
Active Member
Joined: 17 years ago
Posts: 11
Topic starter  

Dus als ik het goed begrijp zal de waterstofperoxide - indien correct toegevoegd en op voorhand goed gemengd met vijverwater - de bacteriën in vijver en filter geen schade toebrengen.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.