The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Waterstofperoxide en bacteriën

 

(@willy1)
Active Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 11
Topic starter  

Iemand vertelde mij dat je waterstofperoxide aan je vijver mag toevoegen om de bacteriën meer te doen werken (100 ml/10.000 l water - goed vermengd). Is dit juist ? Volgens hem is dit niet schadelijk voor je filter omdat door de zuurstoftoevoer van de waterstofperoxide de bacteriën gestimuleerd worden. Graag zou ik meer te weten komen over de exactheid van deze informatie.


   
Citeren
(@mathenpeggy)
Trusted Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 92
 

Hier heb ik nooit van gehoord,
waarom zou je dat doen?
wat voor een problemen heb je?


   
BeantwoordenCiteren
(@willy1)
Active Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 11
Topic starter  

De waterwaarden zijn OK maar het water niet helder, dit ondanks UV en het plaatsen van een ultrasoon. Ik kreeg al deze informatie van de plaatser van de ultrasoon die mij verzekerde dat dit absoluut veilig was.


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
 

Edit: Zie net dat mijn onderstaande quote al duidelijk was bij de topic starter. Onderstaand bericht is dus eigenlijk overbodig maar laat het voor de zekerheid maar staan. Wel wil ik nog toevoegen dat de meeste koi houders niet zo enthousiast zijn over waterstofperoxide als ik zo rond kijk op het internet maar echt redenen kan ik niet vinden. Om het water helder te krijgen zijn er wel andere oplossingen zoals ozon, actieve kool, eiwitafschuimer en/of water verversen.

Hier een quote van een andere website wat duidelijk maakt waarvoor de waterstofperoxide gebruikt wordt.

De helderheid van een vijver wordt bepaald door de afwezigheid van algen. Algen zijn "planten" die zeer graag stikstof hebben, zoals alle planten trouwens. Stikstof is een "meststof". Veel mensen denken dat ze door een luchtpompje in de vijver te leggen, zuurstof toevoegen. Niks is minder waar want lucht bestaat uit een mengsel van 4/5 zuurstof en 1/5 stikstof. Die stikstof is dus voer voor algen. De kunst bestaat erin om zuivere zuurstof in he water te krijgen. Wij doen dit aan de hand van een "oxydator". Dit is een stenen pot met een plastic vulling waarin waterstofperoxide 30% (H2O2) wordt gedaan.

Waterstofperoxide 30% 5 liter.De pot met de vulling en de waterstofperoxide gaat in de vijver en daar doet de waterstofperoxide haar werk op volgende manier.

Waterstofperoxide lijkt op water maar het heeft een zuurstof-atoom teveel. Waterstofperoxide heeft als formule H2O2, water heeft als formule H2O. Het zuurstof-atoom in H2O2 laat zeer makkelijk los als het in aanraking komt met water. Daar vormt het makkelijk nieuwe zuurstof O2. En dat is precies wat we willen.

Het wordt dus gebruikt om extra zuurstof in het water te krijgen. Dit lijkt geen kwaad te kunnen mits in goede verhouding en juiste manier gebruikt. Ik twijfel wel over het verhaal (stikstof) over de zuurstofpomp aangezien ik hier zelf absoluut geen last van heb en hier nog nooit iets over gelezen heb.


   
BeantwoordenCiteren
(@willy1)
Active Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 11
Topic starter  

Dus als ik het goed begrijp zal de waterstofperoxide - indien correct toegevoegd en op voorhand goed gemengd met vijverwater - de bacteriën in vijver en filter geen schade toebrengen.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.