The Pond Library

Vraag en Antwoord




voeren

 Boud
Lid
Berichten: 125
Topic starter

wanneer ik mij water temperatuur in de winter periode op 10 graden hou,dan zullen de koi wellicht vrolijk rond blijven zwemmen.kan ik ze dan het normale voer blijven geven wat ik ze nu ook geef?of is het toch beter om zinkend voer te geven?


   
Lid
Berichten: 240

Het staat volgens mij altijd vermeld op het voer tot welke temperatuur deze te gebruiken is. Mocht het voer dus bij 10 graden nog te gebruiken zijn dan kan dit gewoon gebruikt worden, drijvend of niet. Let er wel op dat bij 10 graden de vis een stuk minder actief is en dus ook minder voer nodig heeft/op eet. Te veel voeren in de winter is absoluut geen aanrader.


   
Lid
Berichten: 228

Hoi,

Ik voeder mijn vissen tot begin oktober buiten en dan krijgen ze niets meer tot april - mei. Ze hebben zich goed kunnen volvreten tijdens de zomer en kunnen dan zonder problemen in winterrust. Om de kleintjes in je vijver, niet al teveel zorgen maken , ze zijn sterker dan je denkt.
Een buitenvijver verwarmen is met je portefeulle spelen en is helemaal niet nodig.
Als je zorgt voor voldoende beweging in je water een een extra zuurstofpomp zal je water op enkele plaatsen in de winter niet bevriezen en kunnen de schadelijke gassen verdwijnen. Niet teveel zorgen maken.

Grtzs Patrick


   
 Boud
Lid
Berichten: 125
Topic starter

ik verwarm mijn water omdat vorig jaar de uitloop van mij kamer filter is dichtgevroren m.a.g mijn hele vijver leeg.....niet zozeer voor de koi maar meer voor mijn filter.
maar ik ga hem ook voor 80 % afdekken met polycarbonaat platen van 16 mm.dus als het nou nog dichtvriest weet ik het niet meer.


   
Lid
Berichten: 228

Ik weet nog van je problemen van vorig jaar, maar wie zegt dat deze winter weer zo streng wordt? Ik denk gewoon afwachten en kijken wat de winter brengt. Maar je kan altijd wel voorbereid zijn.

Grtzs Patrick


   
Lid
Berichten: 92

Beter is het misschien om de uitloop van je filter onder waternivo te brengen in de winter en je filter te isoleren.
Isoleren moet je toch doen als je gaat verwarmen, maar wellicht is dit al voldoende om de boel aan het draaien te houden zonder verwarming.


   
Lid
Berichten: 9

Vorig jaar had ik een waterval en daardoor was er altijd een wak(je). Ik heb de waterval niet meer en ik wilde eigenlijk de uitstroombuis net boven de waterspiegel plaatsen zodat het daar bij eventuele vorst open blijft.

Nu lees ik hierboven dat je de uitstroom onder waterspiegel zou kunnen doen maar bevriest de oppervlakte dan niet?


   
Lid
Berichten: 91

Ik persoonlijk laat mijn vijver geheel dichtvriezen, is nooit een probleem geweest ook niet in de wat strengere winters ,en zeg nou eerlijk wanneer hebben we hier winter, dat is voor de koi geen enkel probleem mits je vijver diep genoeg is, minimaal 1.50 meter, pompen gaan uit en laat ik naar de bodem zakken.
Rust in de vijver
Water van 4 C is het zwaarst dus op het diepste punt is het altijd 4 C, ga je als het erg koud is veel beweging brengen in het water dan kan het zijn dat kouder oppervlakte water gaat mixen met het diepere warmere water waardoor de tempertuur op je diepste punt onder de 4 C komt, en dat is niet goed voor je koi.


   
Lid
Berichten: 92

als je de uitstroom boven water houd bestaat de kans dat het wakje op een gegeven moment toch dicht vriest en je vijver gaat overlopen, zo pomp je dan je vijver leeg, om deze reden zou ik hem onder water houden.

een wak kun je ook open houden met bv een zuurstof pompje, dit is veiliger.

over het algemeen is er bij koi vijvers geen sprake van verschillende temperaturen boven en onder in de vijver, vanwege een hoge doorstroming.

Het is ook niet aan te raden om een filter 's winters uit te zetten, aangezien je hele bacterien cultuur dan afsterft en je in het voorjaar weer helemaal opnieuw moet opstarten.
Wanneer je een beperkt visbestand hebt en een ruime hoeveelheid planten is dit minder erg omdat de planten ook voor een groot deel voor filtering zorgen, maar over het algemeen is het beter om je filter te laten draaien.

Zelf meet ik temperatuur aan het wateroppervlak en in de eerste ilterbak, hier meet ik nooit een verschil. de eerste filterbak is 600 liter inhoud en wordt gevoed vanuit de bodemdrain met 13 m3/uur, dus ik kan rustig stellen dat de temperatuur hier gelijk is aan de bodem van de vijver.


   
Lid
Berichten: 91

Bacterie culturen sterven grotendeels af in de winter dus het is belangrijk om in het voorjaar in iedergeval een flinke enting van bacterien te doen vanaf een graad of 10 watertemperatuur
Ik heb afgelopen winter temperatuur verschillen gemeten van bijna 1,5 a 2 graden tussen oppervlakte en bodem, is toch aanzienlijk , maar dat zal bij elke vijver anders zijn , maar koi zoeken niet voor niets de diepte op , op zoek naar de ideale omstandigheden om te overwinteren.
Mischien moet je is de proef op de som nemen deze aankomende winter, ( als er winter komt, liever niet trouwens )
Als je bang bent dat het laatste restje bacteriecultuur afsterft en je filter bevriest dan kan je het filter mischien ook in zichzelf later draaien .


   
Lid
Berichten: 646

Volgens de voorspellingen zouden we een lange strenge winter krijgen.


   
Lid
Berichten: 228

We zouden ook een lange hete zomer krijgen maar na 3 weken was het over


   
Lid
Berichten: 91

Ik zal Piet Paulusma is bellen wat hij ervan denkt.


   
Lid
Berichten: 92

Cobuus;31694 wrote: Bacterie culturen sterven grotendeels af in de winter dus het is belangrijk om in het voorjaar in iedergeval een flinke enting van bacterien te doen vanaf een graad of 10 watertemperatuur
Ik heb afgelopen winter temperatuur verschillen gemeten van bijna 1,5 a 2 graden tussen oppervlakte en bodem, is toch aanzienlijk , maar dat zal bij elke vijver anders zijn , maar koi zoeken niet voor niets de diepte op , op zoek naar de ideale omstandigheden om te overwinteren.
Mischien moet je is de proef op de som nemen deze aankomende winter, ( als er winter komt, liever niet trouwens )
Als je bang bent dat het laatste restje bacteriecultuur afsterft en je filter bevriest dan kan je het filter mischien ook in zichzelf later draaien .

Bacterien sterven niet af, ze gaan in rust net als het hele biologisch leven, hoe kouder hoe minder actief.

filter in zichzelf laten draaien heeft weinig nut, er komt dan immers geen voeding meer bij voor de baccies dan sterven ze juist wel af


   
Lid
Berichten: 92

Cobuus;31700 wrote: Ik zal Piet Paulusma is bellen wat hij ervan denkt.

http://www.youtube.com/watch?v=X5tRILKEZMc

haha die blijft mooi


   
Lid
Berichten: 91

Klopt hij is leuk


   
Lid
Berichten: 646

mathenpeggy;31701 wrote: Bacterien sterven niet af, ze gaan in rust net als het hele biologisch leven, hoe kouder hoe minder actief.

filter in zichzelf laten draaien heeft weinig nut, er komt dan immers geen voeding meer bij voor de baccies dan sterven ze juist wel af

Ben het hier niet mee eens. Baccies gaan niet in rust, ze leven of sterven, maar sluimeren doen ze zeker niet.
Als de temperatuur gaat dalen zal de activiteit afnemen, maar dus ook de voortplanting en hierdoor wordt het aantal baccies in je filter/vijver aanzienlijk minder.
Je kunt de baccies ook in de winter voeren. Geen probleem.
het is echter wel noodzakelijk om in het voorjaar een nieuwe enting met baccies te doen. Je baccie cultuur is dan dusdanig terug gelopen dat die het water niet op peil kan houden.

Want mocht het zo zijn dat de baccies gingen overwinteren, zouden we nooit meer baccies hoeven toe te voegen, en dat ga je echt niet redden. Je zult problemen met je water en vissen krijgen.

Hokie


   
Lid
Berichten: 33

Ik heb drie jaren geleden mijn filter opgestart met bacteriën in droge vorm (poeder) van Velda (6€). Nadien heb ik nooit of te nooit na de winter ook maar 1 bacterie toegevoegd aan de filter/ vijver.
Waterwaardes steeds ok
Glashelder water zonder Uv
Perfect gezonde vissen.
Het steeds toevoegen van dure baccies na de winter is vooral commercieel interessant....


   
Lid
Berichten: 92

Dat laatste ben ik het helemaal mee eens, zelf ook nooit extra baccies toegevoegd na de winter

en even in theorie: waar haal je je enting vandaan? toch uit natuur water neem ik aan en waar komen die baccies vandaan?
In de natuur voegt ook niemand baccies toe, simpelweg omdat ze niet afsterven.....

Oke, je vijver thuis kun je niet echt met natuur vergelijken omdat de belasting van het biologisch evenwicht meestal wat zwaarder is, maar als je ook in het voorjaar het voeren e.d. rustig aan opbouwt red je het best zonder extra toevoegen


   
Lid
Berichten: 646

In de winter voeg ik ook geen baccies toe, maar ze krijgen wel voeding van me. Zo zorg ik ervoor dat de baccies die nog iets willen, altijd iets te eten hebben.
In de winter sterven er meer dan er bij komen, in de zomer zorgt je UV ook voor vermindering.
Gewoon ervoor zorgen dat de baccie cultuur op peil blijft is niets mis mee.
Heb dit zelf aan den lijve ondervonden dit jaar, ben dus iets wijzer geworden, en daar komt bij dat ik een goede dealer heb, waarmee ik door 1 deur kan, en we helpen elkaar. Zo kan ik de benodigde zaken lekker financieren. Kost me dus niet al te veel.

Je vijver, en zeker de koivijver, kun je gewoonweg niet vergelijken met een natuurlijke vijver (dus met PF) of de natuur (plassen, rivieren en kanalen). De koivijver is de grootst mogelijke belasting voor je waterkwaliteit.
Als je eens een filmpje ziet van het vangen van koi uit mudpounds in Japan, zal het je opvallen dat gezien de grootte van de mudpounds dat er naar verhouding maar weinig koi in zit. Dit heeft voordelen t.o.v de groei en waterkwaliteit. Anders zouden de mudpounds voorzien zijn van filterinstallaties. Vaak zie je alleen beluchting.

De enting haal ik gewoon uit het flesje of potje bij de dealer. Bacciecultuur uit het potje dus. Ieder voorjaar moet het filter eigenlijk opnieuw beginnen, en als je nieuwe baccies toe gaat voegen, heb je de cultuur sneller op volle sterkte.
In het voorjaar zijn de koi het kwetsbaarst, de gezondheid moet op gang komen, en de koi is dan het zwakst. Parasieten, schimmels e.d. hebben dan vrij spel. Zo zie je in het voorjaar de meeste problemen wat betreft de gezondheid van je koi.
Om dit tegen te gaan, zorg ik ervoor dat de baccie cultuur in mijn filter sneller gaat werken zodat de waterkwaliteit sneller op peil is.

Iedereen doet het op zijn eigen manier, en er zullen vele manieren zijn om het goed te doen. Of het nu voeren of waterkwaliteit is. Het kan jaren goed gaan, totdat er plotseling wel iets gebeurt, door wat voor reden dan ook. Ik heb ervan geleerd, want ik ben deze zomer koi verloren, omdat ik dacht de boel goed voor elkaar te hebben. Want ik deed het al jaren zo.
Helaas heeft me dit 2 koi van 60 cm gekost, en veel werk.
Daarom wil ik het niet weer, en ben ik "voorzichtiger" geworden, wat betreft de waterkwaliteit en je filtersysteem (baccies).


   
Lid
Berichten: 91

Ik neem altijd het zekere voor het onzekere en voeg elk voorjaar baccies toe, problemen of verlies van koi is altijd duurder en je wilt natuurlijk zogoed mogelijk voor ze zorgen


   
Lid
Berichten: 228

Hoi,

Aangezien ik voorlopig elke winter mijn filter uitschakelde was ik genoodzaakt om in het voorjaar mijn filter te reinigen en terug opnieuw op te starten.
Ik ben wel van mening dat je elke extra hulp in het voorjaar kan gebruiken om zo snel mogelijk je vijver in goede conditie te brengen.

Grtzs Patrick


   



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.