Luitjes,
Het water in onze vijver is erg groen, het lijkt wel..............erwtensoep.
Het gekke is dat de planten eigenlijk prima groeien en bloeien.
Bestaat er een verband tussen de waterkwaliteit en het gedrag van bloemen?
Vraag 2, kan het groene water kwaad voor de groei van een nieuwe plant. Deze moet vanuit zijn mandje ca. 15 cm naar de oppervlakte groeien. (hij krijgt door het groene water minder licht) Het is een Crassula.
Tot slot, is het echt noodzakelijk om het water te meten? Die testsetjes kosten best veel en wat heb je eraan als je de verschillende waardes weet?
Niemand?
Wel iemand hoor 🙂
Er is zeker een verband tussen de waterkwaliteit en groei van de planten. Moerasplanten zullen er zich niet veel van aantrekken maar voor zuurstofplanten die volledig ondergedoken zijn is een goede waterkwaliteit belangrijk. Meer zelfs, zuurstofplanten geven een indicatie van hoe het is gesteld met de waterkwaliteit.
Zuurstofplanten zullen snel verslijmen als het water te zacht (te zuur is) te lage pH en hardheidswaarden, kH en gH.
Als waterplanten het niet goed doen is er veel kans dat het water te zacht is.
Of het groene water kwaad kan voor de groei van een nieuwe plant? Ja en neen.
Het groene water kan zelfs geen kwaad voor de vissen. Om te groeien moet een plant zonlicht hebben. Een zuurstofplant die in groene erwtensoep staat zal wegwkijnen omdat ze geen zonlicht kan ontvangen. Moerasplanten, die met hun bladgewas boven waterniveau staan hebben er helemaal geen last van.
Er is nog een probleem. Algen, dus ook de zweefalgen die de groene soep veroorzaken en draadalgen zijn ook, net als andere waterplanten planten. Zeg maar gerust dat het waterplanten zijn die enorm woekeren;
Wat is het probleem?
Overdag nemen groene planten, ook algen koolstofdioxide op en geven zuurstof in de plaats. Dat is prima. Maar tijdens de nacht doen ze net als onszelf en de vissen en zullen ze zuurstof opnemen en koolstofdioxide afgeven.
Net omdat algen zo massal in de vijver kunnen voorkomen hebben we twee problemen. Groot risico op zuurstofgebrek, zeker tijdens de ochtend. En grote pH schommelingen omdat twee gassen, zuurstof en koolstofioxide op en afgegeven worden aan het water. Een schommeling van de pH van bijvoorbeeld 8 naar 7 is niet éénmaal zuurder maar 10x zuurder.
Als de hardheid niet hoog genoeg is dan kunnen de pH schommelingen niet opgevangen worden en krijgt U een vijver met grote pH schommelingen wat erg slecht is en bovendien een te zacht en zuur milieu.
De laatste vraag is hiermee ook beantwoord denk ik. Is het belangrijk de waterwaarden te meten? Absoluut. De kunst alleen is om op een goede manier om te springen met de gemeten waarden en bijvoorbeeld de pH van ene dag op de andere niet van 9 naar 7,5 te willen brengen.
Algen zijn eencellige plantjes die altijd in het water aanwezig zijn. Walvissen leven ervan. Wanneer de voedingsstoffen voor planten (nitraten en fosfaten )te hoge concentraties krijgen gaat het mis omdat de meest primaire planten gaan woekeren. Daardoor wordt het evenwicht gebroken en geraken ander planten in de verdrukking.
Dus algen zijn niet slecht ,integedeel. Zij maken onlosmakelijk
deel uit van oppervlaktewateren. Alleen een teveel kan negatieve gevolgen hebben.