The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen




voorjaarsonderhoud

 

 luke
(@luke)
Trusted Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 59
Topic starter  

Ik zou graag mijn vijver eens een voorjaarsonderhoud geven. Ik bedoel hiermee wat plantjes uitdunnen , hier en daar misschien eens een nieuw plantje proberen, filteronderhoud, eventueel wat slib verwijderen,... Mijn vraag is nu wanneer kan ik dit het beste doen, want met het goede weer van nu is de verleiding groot maar ik veronderstel dat het nog wat vroeg is? groetjes


   
Citeren
(@de-rie)
Reputable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 370
 

Als je het wil doen doe het dan nu.De plantjes zijn nog klein en makkelijk uit te dunnen of te verplanten en ook het bacteriologisch leven is nog niet volledig op gang.
Eens alles opgekuisd en de watertemperatuur + - 12° kunnen er wat extra bacterien aan het water toegevoegd worden.


   
BeantwoordenCiteren
(@wahdagie)
Estimable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 199
 

Originally posted by De Rie
kunnen er wat extra bacterien aan het water toegevoegd worden.

Krijg toch langzamerhand de indruk dat jij reële belangen
hebt bij het promoten van het aankopen van bacteriën.
Ik zie je het te pas en te onpas doen.

Zeker in dit geval, een bestaande 'natuurvijver' is het
toch onzin om iemand extra bacteriën aan te raden!

Er zijn langzamerhand genoeg mensen zowel in de
aquariumhoek als in de vijverhoek die afzien van het kopen
van bacteriën en die de nitrificatie prima opgang krijgen,
zowel bij eerste opzet als nieuwe start in het voorjaar!

Groet, Arthur.


   
BeantwoordenCiteren
(@de-rie)
Reputable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 370
 

Ik promoot bacterien omdat ik er zelf heel goede ervaringen mee heb en niets anders. Sommigen vinden bacterien te duur en zeggen dan maar dat het niets uithaald. Moesten de dag van morgen de bacterien even duur zijn als water gebruikt 99% van de liefhebbers ze.
Een vijver waar extra bacterien aan toegevoegd worden zal veel vlugger opgestart zijn en veel vlugger afvalstoffen beginnen afbreken dan een vijver zonder. Dat heb ik niet van horen zeggen of van te lezen in een folder, maar dat heb ik uit eigen ervaringen.
Voor mij is een natuurvijver een vijver die in de natuur ligt en waar steeds vers water door bronnen bijkomt. Alle andere vijvers zijn kunstmatige vijvers en die twee zijn in de verste verte niet met elkaar te vergelijken.Hier moeten wij ingrijpen om de natuurlijke vijver zo dicht mogelijk te evenaren.

Luke vraagt hier wat hij het best kan doen deze tijd en ik heb hem geantwoord met hoe ik het zou doen en niet hoe ik het ergens heb gelezen hoe hij het zou moeten doen.
In plaats van kritiek te geven op het al dan niet toevoegen van bacterien zou je misschien zelf op de vraag van Luke kunnen antwoorden hoe jij het zou doen. Daar zou hij nog iets aan hebben.


   
BeantwoordenCiteren
(@wahdagie)
Estimable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 199
 

Originally posted by De Rie
Een vijver waar extra bacterien aan toegevoegd worden zal veel vlugger opgestart zijn en veel vlugger afvalstoffen beginnen afbreken dan een vijver zonder., maar dat heb ik uit eigen ervaringen.

Ik durf te beweren dat het zeer onwaarschijnlijk is dat je die ervaring werkelijk hebt. Als je zo iets beweert dan moet je een vergelijk hebben..... en het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat je twee dezelfde vijvers met een zelfde ligging hebt, met een zelfde
visbestand en dat je de ene vijver wel behandeld hebt met bacteriën en de andere niet.

Met 'natuurvijver' bedoel ik een vijver met niet-Koi-vissen en
planten, dus geen Koi-vijver. In de vier 'natuurvijvers' die ik opgezet heb, zijn nooit bacteriën toegevoegd, nooit problemen
gehad met ammoniak of nitriet, niet bij de start van de vijvers,
maar ook niet bij de starts van nieuwe vijverseizoenen.

Ook mijn aquaria hebben het altijd probleemloos gedaan met de
bacteriën die van nature met je planten, vissen en water meekomen. Ook Hovanec in zijn papers noemt het maximale effect van toegevoegde bacteriën hooguit wat extra voedingsstoffen.

Maar in de vijver van Luke zal een grote veelvoud aan nitrificerende bacteriën aanwezig zijn en is het toevoegen van
wat Maerl een veel betere optie dan die overbodige bacterën.

Op een aquariumforum kwam ik kortgeleden o.a. het volgende
tegen:

Even serieus, ik heb verschillende lijstjes met bacterien die de producenten zeggen dat die in de preparaten zitten eens bekeken en heb als microbioloog heel hard gelachen af en toe.

... want over het algemeen helpen die bacterie-cultuurtjes toch niet. Echt niet. Ook niet van Sera, zeker niet van HS en van welk ander bedrijf dan ook, want het enige wat ik mogelijk nog als serieus beschouw is het product 'biospira', maar als ik de resultaten daar van zie dan is het ook een onzinproduct. Zeker op het gebied van de ammonium verwijdering (iets wat je vissen produceren, maar wat ook erg giftig is voor je vissen)

Maar ook op het prikbord zie je toch met regelmaat dat mensen
de potjes afwijzen, of afdoen met: baat het niet het schaadt ook
niet..... en daarom zullen mensen het ook in de vijver gooien
als het even duur is als water..... maar dat is geen argument.
Iedereen moet het zelf weten, maar om het iedereen aan te bevelen, en zeker in zo'n bestaande 'natuurvijver'...... 🙁

Groet, Arthur.


   
BeantwoordenCiteren
(@timpie)
Reputable Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 430
 

Hallo Luke,

Ik heb vorige week ook een beetje voorjaarsonderhoud gepleegd met het stralende zonnetje zo op het water.. Alleen waren mijn handen daar duidelijk niet echt blij mee maar kom dat moet je er maar bij nemen (het water was toch nog fris genoeg). Toen heb ik de moerasplantjes gesnoeid, je moet weten dat ik die zo lang ze nog groen zien laat staan. Tot vorige week dus :), wel nu vandaag staan er al lange scheutjes van deze plantjes boven water wat mij toch blij stemt met wat ik toen gedaan heb.

Slib kan je altijd verwijderen alleen moet je rekening houden dat deze handeling de vissen niet verstoort, vooral wanneer de kou nog vat op hen heeft (leidt dan snel tot stress). De filter hou je ook best zo veel mogelijk slibvrij en daar moet je naar de watertemperatuur niet kijken hoor.

groeten, Timpie


   
BeantwoordenCiteren
(@kasters)
Estimable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 117
 

Hoi Luke, ik sluit mij voledig bij Timpie aan.


   
BeantwoordenCiteren
 luke
(@luke)
Trusted Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 59
Topic starter  

bedankt voor de info!!


   
BeantwoordenCiteren
(@de-rie)
Reputable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 370
 

Originally posted by Wahdagie
[B]Ik durf te beweren dat het zeer onwaarschijnlijk is dat je die ervaring werkelijk hebt. Als je zo iets beweert dan moet je een vergelijk hebben..... en het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat je twee dezelfde vijvers met een zelfde ligging hebt, met een zelfde
visbestand en dat je de ene vijver wel behandeld hebt met bacteriën en de andere niet.

De test is niet gebeurt in vijvers maar in verkoopbakken.
Beide bakken staan pal naast elkaar in dezelfde ruimte; bevatten hetzelfde aantal liters water en ongeveer hetzelfde aantal vissen, en hebben identiek dezelfde filtering.
In beide bakken werd na een tijdje amoniak gemeten. Als test hebben we in één van die bakken beginnen bacterien toevoegen ( bacta-pur clear en pro-100) . na 2 dagen was het gehalte amoniak al zeer sterk gedaald terwijl in de anderehet licht gestegen was. Na ongeveer een week werd er niets meer gemeten en konden de toegevoegde bacterien de afvalstoffen verwerken. In de andere bak was de amoniak nog steeds aan wezig. Voor ons was de test geslaagd. Wij zijn dan ook bacterien aan de andere bak beginnen toevoegen , en ook hier was na ongeveer een week alles goed.
Hadden we alles aan de natuur moeten overlaten dan hadden wij waarschijnlijk na een maand nog amoniak gemeten.
Ik denk niet dat een betere test mogelijk is en het is door deze test dat ik zeg dat ik spreek uit ondervinding.
Voor mij mogen ze nog beweren wat ze willen, ik weet nu dat bacterien toevoegen werkelijk helpt.
Waar ik wel kan inkomen is dat er veel bacterien op de markt zijn die in totaal niets uitmaken. Deze zijn over het algemeen ook veel lager geprijsd.


   
BeantwoordenCiteren
(@timpie)
Reputable Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 430
 

Hoi Rie en Arthur,

Of er nu al dan niet nitrificerende bacteriën in potjes zitten laat ik graag in het midden.. Ik ben van plan eens een cultuur op te starten in het labo bacteriologie bij ons op de fac. dus ben benieuwd.

In elk geval heb ik toch ook de indruk dat betrouwbare merken wel degenlijk helpen. Enerzijds hoor je het af en toe van mensen (dit is natuurlijk zeer subjectief), anderzijds lijkt de info hier van de Rie ook wel zeer nuttig, en dan laatst weet ik ook dat men op de koishow in Arcen al enkele jaren gebruik maakt van Bacta-Pur en sindsdien kan men de waterkwaliteit beter in de hand houden. Dat lijkt mij ook een referentie..

Bacteriën toevoegen gebeurt ook in de aquacultuur, denk maar aan probiotica, het ligt er gewoon aan welke en wat kunnen ze bewerkstelligen.

mvg, Timpie


   
BeantwoordenCiteren
(@Unregistered)
New Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 1
 

Het antwoord is natuurlijk simpel. Ja je kweekt sneller bacterien, dmv een potje. Heb je geduld, dan zullen deze echter vanzelf gaan groeien. (uiteraard ga ik wel er van uit dat we het over een redelijke waterkwakliteit hebben) Het is maar waar je voor kiest!!

Kees Koi


   
BeantwoordenCiteren
(@Unregistered)
New Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 1
 

Mensen mensen waarom zo opscheppen tegen elkaar??
Ik kan zeggen dat ik mij naast mijn vijver volledig kan ontspannen.
Denk niet da jullie dit kunnen zeggen als je constant de chemicus of bioloog zit uit te hangen.
Krijgen jullie hersenen ooit nog wel 5 min rust?


   
BeantwoordenCiteren
(@wahdagie)
Estimable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 199
 

Originally posted by Unregistered
Krijgen jullie hersenen ooit nog wel 5 min rust?

Ik hoop het niet..... rust roest.....:D 🙂

Mooi paasweekend gewenst!

Groet, Arthur.


   
BeantwoordenCiteren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 25 jaar geleden
Berichten: 1307
 

In het magazine van KOI2000 jaargang 4 nummer 1 staat een heel boeiend artikel over bacteriën. Tien veel voorkomende vragen over bacterieculturen. Een van die vragen is:
Is het noodzakelijk om bacterieculturen regelmatig toe te voegen?

Ik citeer:

Tot ieders verbazing is het antwoord hierop ja. Uit experimenten van het Koi Onderzoek Instituut en verschillende laboratoria zoals BCS en SCS bleek vooral dat de vervuiling van het water sterk terug te brengen is door het regelmatig toedienen van bacterieculturen. Opvallend daarbij zijn de verbeterende gezondheidsresultaten. De vervuiling van de vijver is te meten aan de hand van de permangaat test. Hierbij wordt aan een liter water een standaard hoeveelheid kaliumpermangaat toegevoegd. Daarna meet men de tijd tussen toevoegen en kleuromslag. Deze test zou u in principe zelf kunnen doen.

Artikel geschreven door Mahtijs Metselaar (student dierengeneeskunde, universiteit Utrecht)
Geraadpleegde literatuur: Bacterial Experiments, een maandelijks uitkomend tijdschrift over bacterieculturen.

Bij dit onderwerp staat ook een citering uit een aquarium forum.

Ik citeer:
Even serieus, ik heb verschillende lijstjes met bacterien die de producenten zeggen dat die in de preparaten zitten eens bekeken en heb als microbioloog heel hard gelachen af en toe.

... want over het algemeen helpen die bacterie-cultuurtjes toch niet. Echt niet. Ook niet van Sera, zeker niet van HS en van welk ander bedrijf dan ook, want het enige wat ik mogelijk nog als serieus beschouw is het product 'biospira', maar als ik de resultaten daar van zie dan is het ook een onzinproduct. Zeker op het gebied van de ammonium verwijdering (iets wat je vissen produceren, maar wat ook erg giftig is voor je vissen)

Ik zou bij geen enkel forum, ook niet dit forum zomaar afgaan op mensen die zich voordoen als bijvoorbeeld in dit geval microbioloog en dan hun verhaal doen. Wat mijnheer microbioloog zegt over bovenstaande bacterieculturen heeft bij mij totaal geen waarde tenzij hij ondertekent met zijn echte naam en adres of andere contactgegevens. Maar dat zal zeker niet het geval zijn. Mahtijs Metselaar zijn artikel heeft voor mij dan meer geloofwaardigheid. Zijn naam, hoedanigheid en geraadpleegde litratuur staan mooi onder het artikel. Bij zulke delicate kwesties vind ik het belangrijk dit te doen en daarmee stijgt ook de geloofwaardigheid.


   
BeantwoordenCiteren
(@chiwa)
Eminent Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 25
 

Waarmee ik bedoel wel of niet.
Toevallig gebruikte ik dit jaar wel een liter baterie cultuur.
Van de firma Takai Koi, Staalstraat 4a uit Ridderkerk.

Ik heb vorige maand een nieuwe filter in gebruik genomen met de bestaande vijver.
Moet eerlijk zeggen dat het water fantastisch helder is en de vissen zich gedragen alsof het al zomer is.

Of dat nu wel of niet met die bacteriecultuur fles heeft te maken of niet is me een raadsel, maar ik was er blij mee.
Puur praktijk gericht dus en zonder enige aanleiding naar alle technische verhalen hierboven.
De bezetting van mijn vijver van 5000 liter met een stelletje (12)hele grote koi's 35 - 45 cm en een veertigtal grondels is best zwaar belast.

Waarom ze met zovelen zijn?
Wel, toen ze klein waren zag je ze amper maar nu groeien ze de pan uit.
Maar het filter doet het goed en ik ben de wekelijkse reiniger.
't Is niet alléén op het terras zitten dus, maar wel vaak en ik geniet van de tamheid van de dieren.

Het plaatje en het filmpje staan hier:

Het filmpje is:
http://www.dwe-productions.nl/dwe/Tuin05.mpg


   
BeantwoordenCiteren
(@dieter)
Trusted Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 67
 

groeten allemaal

hoe zit dat met een groente fabriek
deze hebben een eigen water zuivering waar ze ook grote UV lampen voor gebruiken
op bepaalde tijdstippen nemen ze stalen van het water om te kontroleren of de bacterie cultuur nog groot genoeg is en is dit niet zo dan worden er toegevoegd
ik denk dat het voor ons dan ook zin zou moeten hebben om bacterieen in ons filter te doen
of zouden die grote mannen er niets van kennen

groeten rené


   
BeantwoordenCiteren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 25 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Goed punt Dieter want inderdaad. Er wordt zeer veel onderzoek naar gedaan. Er bestaat zelfs gespecialiseerde literatuur over zoals het Bacterial Experiments tijdschrift.

Ik denk dat waterzuiveringsstatons zeker regelmatig hun bacteriekolonie nakijken want zo'n zuiverringsinstallatie leeft van de bacteriën als het ware.


   
BeantwoordenCiteren
(@Unregistered)
New Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 1
 

Hallo Hallo prrffff en jullie zijn vijverliefhebbers??? eerder geodsedeerde mensen denk ik,
Ik ben fier op mijn hobby want ik probeer tenminste alles in orde te krijgen zonder hulpmiddelen van producten en dure lampen en nog duurdere filters enz....
Dit is me al 4 keer geluk (4 vijvers) ZONDER HULPMIDDELEN!!!! dit is pas de uitdaging met de natuur.
Het is o zo makkelijk zoals jullie het aanpakken met al die hulpmiddelen,productje hier productje daar.
Wat zouden jullie 10 jaar geleden gedaan hebben? alles dichtgooien met beton?

Sorry vind dit zeer zwak!


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.